用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教呈分係點計全港次第的?
go

請教呈分係點計全港次第的? [複製鏈接]

請問有高人解答下嗎?
中英數常同視藝音係點計?
點解老師話音樂呈分係計0同5?
即係90.91.92就系90,
93.94.95就系95,吾係好明

6    0    0    0

catsuet 發表於 15-6-19 11:53
請問有高人解答下嗎?
之前有人share過教育局呈分系統既資料, 除咗中英數常4科, 視藝同音樂兩科係系統上只接受 X0 或者 X5 既分, 所以學校一定要將分數改為 X0 同 X5 先報到上教育局.
至於係 Roundup 定 Rounddown, 定係點換算, 由小學自己定

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

禁98咪等於100?

ABC-DAD  咁,!一上一落就差十分  發表於 15-6-20 01:34

引用:禁98咪等於100?

原帖由 Yanamami 於 15-06-19 發表
禁98咪等於100?
係呀,97.96就變95

回覆:請教呈分係點計全港次第的?

我都想知點計

温故知新
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 8%E5%88%86%E8%A9%A6

引用:温故知新+http://www.edu-kingdom.com/foru

原帖由 Yanamami 於 15-06-19 發表
温故知新
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2823585&highlight=%E5%91%88%E5%88%8 ...
請問知吾知點樣計呈上教育局的標準分係點計出來的?

回覆 catsuet 的帖子
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2340063

請問是否學校會通知我小朋友全港派第幾,同埋是第一次呈分試就開始定還是第二次才排?

Namson 發表於 15-6-20 15:16
請問是否學校會通知我小朋友全港派第幾,同埋是第一次呈分試就開始定還是第二次才排?
...
間間學校都會唔同....相信....學校通知既都係 本區估計Banding ~~~

回覆:mcl203 的帖子

學校通知的banding同全港的會有分別嗎?

pmlai 發表於 15-6-23 09:27
學校通知的banding同全港的會有分別嗎?
如果學校通知既係本區Banding...當然有少少影向
但都只係對邊緣學生有影向...影向抽甲部部署

如...弱區B1c弱校學生....係全港Banding可能跌落B2...咁去抽B1學校咪機會仲細
又如....強區B2a強校學生....係全港Banding可能升上B1...咁去抽B2學校咪機會大咗

現實呢d升跌Banding好難證實....發生咗都唔會察覺...或者以為自己超好運甲部抽中~~~

catsuet 發表於 15-6-19 11:53
請問有高人解答下嗎?

因為教育局規定,音樂科 及 視覺藝術科 的積分必須是 5 的倍數,所以學校多數用
1. 四捨五入 (ROUND OFF) 的方式,將成績轉成 5 的倍數
2. 將 成績滿分設定成 20 分,呈分時將成績 X 5

有關規定可參閱 http://cdr.websams.edb.gov.hk/Files/UserManual/Chi/Doc%2027c%20-%20AUM%20School%20Places%20Allocation.pdf (第 25 頁)

這規定適用於全港所有需要呈分的小學。

brianshe 發表於 15-6-19 15:12
視藝同音樂兩科 佔好細百分比 影響唔太大
錯啦,我仔次次計埋視藝平均分就跌2分幾,啲女仔視藝攞8、9字頭,我仔經常6字頭,冇辦法男仔呢方面真係冇天份,佢畫畫都唔錯,最慘佢考雕刻嗰啲,雕到成手係血都係剛好合格。

回覆 brianshe 的帖子

好少學校校長老師會講明呢兩科唔重要,也好少話全班差不多分數嘅,我仔班高嘅9字,最低嘅4、5字都有。

brianshe 發表於 15-6-23 16:40
咁就要睇個別學校處理手法, 我小朋友校長老師已經同學生們講呢兩科唔重要.

我問亞囝呢兩科成績點, 佢就成 ...
學校點處理手法都係一樣....除非學校將呢2科全部同學同分

呢2科只係比重較低而已....不少學生係鬥到靠呢2科爭排位
校長老師意思可能係...搞定主科較重要...無興趣谷呢2科都搶唔高幾多分~~~

以我哋學校來計,視藝、音樂比重係3。即係等於中文一份閱讀卷或者寫作卷。所以都莫話唔重要,莫輕視。

王國會長

catsuet 發表於 15-6-19 23:57
請問知吾知點樣計呈上教育局的標準分係點計出來的?
EXCEL 有晒formula, 前提係要取得全級所有學生分數。
‹ 上一主題|下一主題