用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有野想請教
go

有野想請教 [複製鏈接]

有野想請教

小女今年9月升小五, 由小一開始小女中文成績普通, 但英文成績理想, 連補習社都覺得佢中文較(約), 雖然而家惡補中文, 但成績都未如理想, 再過兩年更是小女選校, 我亦問過她選中文or英文中學, 她答 "英文中學", 但我所知她是band 2,
而家我都唔知點幫佢鋪路, 因為所有英文中學都是band 1,如果幫佢選band2中文中學又驚佢讀得辛苦(因為補習社話佢中文要教幾次明白,英文教一次明白)..唉!!都唔知點算

Re: 有野想請教

BB200200,

你囡囡中文點瓣弱呀? 唔識寫, 唔認得字, 理解能力差?

Sheila

Sheila,
佢係理解能力差, 作文唔識轉(例如佢唔記得字點寫,佢唔識轉用第二個詞語), 我都知道要佢睇多d圖書, 但係佢唔聽  

佢唔識轉係因為佢識得的詞語太少,佢根本諗唔起有D咩詞語可以運用, 佢唔肯睇書好難架播, 因為我覺得要改善中文非一朝一夕的事,多看書自然會識多D字,無論認字,寫,運用都有進步

係呢, 你用咩方法要佢睇多D圖書而佢唔聽呀? 睇下我可唔可以幫到你

醒目開學勳章

BB200200

小朋友有冇參加"每日一篇"閱讀計劃?    每日都睇一篇文章, 我諗點都有小小幫助啩!
[img][/img]

Sheila,
我同佢去圖書館我叫佢去借書, 因為我想佢搵自己喜歡睇既書, 佢都好似搵唔到,因為佢爭係鐘意睇公仔多個睇字,甘我就幫佢搵D故仔書,佢都好似無物興趣   。我亦都試過借公仔書,例如:叮噹, 佢爭係睇公仔飛字  

DoReMi媽媽,
佢有參加, 仲日日做爭位

醒目開學勳章

唉! 我嗰個咪又係咁, 唔喜歡睇文字書, 鈡意睇漫畫, 唯一肯睇O既文字書就係三國演義, 激C我!
[img][/img]

DoReMi媽媽
你個個都係睇三國演義, 我個件  

你可以買D淺D少少的故事書,但係唔係漫畫,放在廁所、床尾、茶几,佢去廁所OC時無無聊聊點都會睇下,話唔定可以吸引到佢睇呢?

或者你試下講故事書的前半部份俾佢聽,跟住吊住佢條癮,叫佢自己睇落去

我買好多書俾我囝囝,我見到啱就會買,唔會問佢鐘唔鐘意睇,床尾做左一個書架,好似一個小小圖書閣咁,佢見到一排一排好整齊好靚嘅書佢會好開心,星期日早上我又會帶佢去圖書館流連,尋日朝早佢借左本"論語", 你話誇唔誇,佢話老師提過,佢話入面有好多典故,例如"溫故而知新” 佢想知道故事的內容,於是就借黎睇。我覺得學校對佢都有影響,囝囝學校的第二個小息,唔准落操場,只可以睇圖書,要自己帶,冇帶當欠交,當大家一齊睇小朋友就會睇,同學仔又會互相交換心得,阿甲同學問你有冇睇過“哈里波特”,你又話冇,阿乙同學問你有冇睇過金庸小說,你又話冇,咁好瘀ka ma,可能基於唔衰得的心態,囝囝睇好多書,都係同學話好睇,佢又要去借或者叫我買。

囝囝星期六重學人自己去行書局,因為佢去灣仔打乒乓波,可能早左到,佢就走左去三聯打書釘,重打電話問我可唔可以買<李小龍傳>,話22蚊好抵喎!

sheila

醒目開學勳章

Sheila

o華! 你個仔而家睇"論語"tim呀!真係要俾個叻叻佢喎!     
[img][/img]

唏!人睇佢又睇遮, 但係佢鐘意睇書都好勞氣, 因為考試時候,我唔俾佢睇, 佢就成日收埋本書在廁所, 過一陣又話OC, 一日O幾次, 原來匿埋在廁所睇書, 一樣激C我...

BB200200:

中文之道,在乎多閱讀、多寫作!
如果小朋友不喜歡閱讀:大人有責!
你家有多少本書?你經常看書嘛?有圖書證嗎?上次去圖書館是幾時之事?
一) 知恥近乎勇,抽多點時間來個親子“閱讀”…起初時一起尋找有趣“故事書”睇;然後由佢選擇才慢慢放手、多鼓勵、多讚賞…小朋友慢慢就喜愛閱讀了!
二) 每星期要小朋友作一篇文…週記也好、隨筆也好,標題可以盡量要求佢“天馬行空”…等小朋友發揮無窮《創意》…小朋友有了《創意》就不會每次週記都是行街、飲茶、BBQ了…(當然你要負責改正…以便中文更進一步!)書到用時方恨少…如果小朋友喜歡了寫作,他將會大量吸收中文以補不足!
三) 買幾本小學生成語、唐詩、字典、辭典…等放在家,每次他有問題向你查證時,可以一起掀書了解,慢慢養成小朋友請教“啞老師”習慣!

p.s.:食了幾十年濕米,第一次聽到有人說:讀band 2會辛苦過讀band 1…

BB200200,

我的情況跟你差不多,亦都係中文非常唔見得人(七十幾分炸),可幸她還是band 1 組別,但隨時會失足下滑(神秘學生突圍而出)
我就打定輸數,假如要跌落band 2 頭,我會以直資英中為主打,自行第一輪就選直資,而非待最後關頭才求(等到咁遲會有好多冇運叻人爭架),在第二輪還選同一直資做第一志願(因為band 2 根本就冇英中),入到機會相繼會增多.如果唔係到時中文唔得,又入唔到英中,真兩頭唔到岸呀~ !

嘻嘻,係我自己咁諗姐,唔知行唔行得通架,唉!到時見招拆招啦.  
都係睇[運氣]多d. :
‹ 上一主題|下一主題