用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 34聖羅撒如何?
go

34聖羅撒如何? [複製鏈接]

小女有幸派到34聖羅撒,有冇家長可以提供意見?係唔係好谷?唔想浪費呢個暑假。做些準備
   7    0    0    0

引用:小女有幸派到34聖羅撒,有冇家長可以提供意

原帖由 hobubu 於 15-06-07 發表
小女有幸派到34聖羅撒,有冇家長可以提供意見?係唔係好谷?唔想浪費呢個暑假。做些準備 ...
聽閒有D谷!

小女有幸派到34聖羅撒,有冇家長可以提供意見?係唔係好谷?唔想浪費呢個暑假。做些準備 ...
你唔洗擔心,七月會有家長會,大把功課比你暑假做,你諗下有冇時間去玩好過啦!

引用:Quote:原帖由+hobubu+於+15-06-07+發表小女

原帖由 jy0022 於 15-06-07 發表
你唔洗擔心,七月會有家長會,大把功課比你暑假做,你諗下有冇時間去玩好過啦!

...
大把暑期功課

astroboy18  not really true!   發表於 15-6-8 08:53

回覆:34聖羅撒如何?

女校真是進取D。

根據fd info, 應該中,數分別有十張,八張工作紙,eng有十本八本淺reader, 唔多喎,同埋最後係唔使交,不是唔知有無變。無分班試

引用:Quote:原帖由+hobubu+於+15-06-07+發表小女

原帖由 sissysze 於 15-06-07 發表
根據fd info, 應該中,數分別有十張,八張工作紙,eng有十本八本淺reader, 唔多喎,同埋最後係唔使交,不是 ...
7月頭至中有小一適應班,中英數分別都有約五至十張工作紙,還要看分別十本中又及十本英文書,唔係唔使交,而係老師會上堂對答案!

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-06-07+發表根

原帖由 carolnlk 於 15-06-07 發表
7月頭至中有小一適應班,中英數分別都有約五至十張工作紙,還要看分別十本中又及十本英文書,唔係唔使交, ...
暑期功課還暑期功課,適應班還適應班....唔同嘢呀

回覆:hobubu 的帖子

谷,記得溫學校工作紙,比一般津校教得深,考試卷都深,做一般補充用途不大,當備課可以,考試前操下學校工作紙

引用:Quote:原帖由+carolnlk+於+15-06-07+發表7

原帖由 sissysze 於 15-06-07 發表
暑期功課還暑期功課,適應班還適應班....唔同嘢呀
如果你講K3升小一,就只有小一適應班完咗之後嘅功課,即係你所講嘅暑期功課!

謝謝大家意見。現在心情仍未平靜,因為知道現在只是開始。

jy0022 發表於 15-6-7 18:51

...

如果呢個所謂 "大把功課" (暑期工作紙)係需要成個暑假黎完成既話, 睇怕呢位準小一妹妹只有以下兩個可能性:

1) 一係好唔專心做功課(一路玩一路做又或者發緊夢, 一日都寫唔出一隻字嗰種人);

2) 一係就 academic 上好有問題(即係今時今日連大細階英文字母, 以及簡單短句如 "I have a pencil." "She has a ruler." 都寫唔出嗰種人)

如果以上兩樣都唔係既話, 咁就大把時間去嬉戲, 玩盡佢等九月開學啦!

hobubu 發表於 15-6-7 23:22
謝謝大家意見。現在心情仍未平靜,因為知道現在只是開始。

睇完我以上既回應, 你不用太杞人憂天, 亦不需要對非用家的胡言而認真, 一笑置之吧!

請給女兒多點鼓勵和信心, 她會比你想像中做得更好!

跟聖心津小比誰好? 中學band幾?請指

回覆:34聖羅撒如何?

細囡跟家姐今年入小一。真心講,学術上係谷,但教卷暫時我唔覺係教易考深嗰種。我大囡今年升小五。

請問你住邊間?及幾多分先派到聖羅撒?

學術要求是高的, 但不過份, 功課我個人認為都多, 但學校很好. 星期一至四吃飯後下午都有活動課, 校隊等可以利用這些時間訓練, 不用放學後再留校練習,亦會安排月會德育課, 如甚麼也不用上, 便可以做功課,  有時亞女都可以做晒功課才回家, , 這點我很欣賞. 而且星期五下午如果不上學藝班可早放, 現今仍願意學生留有空間的學校真的不多.
中英文學校都有自己的教材, 中文真的好深, 但學得到, 基礎會很好, 根著老師教句子的方法, 亞女已可以作30-40字的小段. 而且詞彙可以好豐富.  英文也配合圖書教學, 靈活而且有效, 教了故事, 利用故事內容在課堂練習ORAL, 再利用ORAL的內容做WRITING, 層層貫穿聽說讀寫. 數學不會教深, 但利用不同的活動協助建立她們的數學概念, 教她們用圖像等方法去解題. 對於女仔來講好重要.
不過做家長一定要跟, 諗住放了入去就不管, 讀那間學校都唔掂.

回覆 number1229 的帖子

Thank you very much!

回覆 number1229 的帖子

請問大多數老師有冇愛心?或是多數很嚴或惡?

我接觸到的老師都很好的。亞女有時也會說老師惡,但佢又很喜歡那老師,嚴而有愛,小朋友自己識分老師是否對她好。
‹ 上一主題|下一主題