用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生的自理能力、讀書動力 有幾多? 傾下 ...
go

小一生的自理能力、讀書動力 有幾多? 傾下 [複製鏈接]

小一學期快結束了,孩子比上學期時改變了多少?

我出題,自己講先:

我囡最近肯自己沖涼,仍要幫她吹頭,
食飯最近快了很多,
最近試過自己搞掂哂d功課,
一向不太肯溫默書,測驗吾溫書,但最近說想拿100分,想中英數常都叻,暫時得個講字,
一月出世,係大女,覺得她最近成長了,希望在明天!
   4    0    0    0

回覆:小一生的自理能力、讀書動力 有幾多? 傾下

阿囝小一時下學期功課考試OK,自動自覺,但書包仍好混亂!

一早要我嗌起床,然後自己梳洗換衫食早餐,放學自己做功課執書包,自己沖涼,食飯幫手執枱收枱,間中洗碗拖地,自己摺衫收衫換床單,自理我覺得ok,功課冇問題,暫時覺得需要改善係溫默書會依賴,要等我收工同佢默一次,之後先去溫習唔識個d,最近工作忙,夜返屋企冇幫佢默,唔知佢有冇溫,不過分數冇乜變
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-5-18 00:16
一早要我嗌起床,然後自己梳洗換衫食早餐,放學自己做功課執書包,自己沖涼,食飯幫手執枱收枱,間中洗碗拖 ...

Masaya, 你小孩子很獨立呀!叻叻!

今朝啊囡仍然叫極吾肯起身,但比以前好,洗面刷牙食早餐快過以前好多,現在早上吾使大戰都出到門口。
以前因不適應小一,改在晨早做功課,現在自己要求在晚上完成,現在吾使勞氣了,算是在進步中!

家務方面0進展,她常說想執好自己間房,又把櫃桶分類,可惜自己卻沒有執好自己d野,仍是得個講字!

rchchan0505 發表於 15-5-18 09:56
Masaya, 你小孩子很獨立呀!叻叻!

今朝啊囡仍然叫極吾肯起身,但比以前好,洗面刷牙食早餐快過以前好多 ...
小朋友有進步很好呀, 孩子進步比成功重要
我小朋友由細到大話想自己做我地就畀佢試, 初初做唔好唔緊要, 做d簡單d, 洗碗由洗膠碗開始, 出街著衫揀衫由得佢, 就算襯得唔好睇都由佢, 除非夏天佢揀件羽絨, 冬天著背心, 咁樣教我地畀親戚話過好多次, 話唔應該咁細個畀佢自己做自選擇, 我地覺得佢想幫屋企負責一d事, 點解要打沈佢?

學業都係, 唔好表現到好緊張, 無論你心裡面幾急都好, 一定要佢自己緊張先得

細女未上幼稚園都係自己換衫著鞋出街, 佢成日掉轉左右, 我地都係提提佢就由得佢咁出街, 慢慢佢就知點著先啱, 我地宗旨係唔致殘致死就畀佢地試, 無乜大不了

如果你小朋友講多過做, 試下同佢比賽, 畀d動力佢, 開始左自己做, 佢覺得有選擇權就唔會輕易畀返你, 加油
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-5-18 00:16
一早要我嗌起床,然後自己梳洗換衫食早餐,放學自己做功課執書包,自己沖涼,食飯幫手執枱收枱,間中洗碗拖 ...
比個alarm clock 佢自己較時間起身可以嗎?  如果可以, 就可以比十個讚佢

MASAYA  其實係可以,要再調整下   發表於 15-5-18 16:00

MASAYA 發表於 15-5-18 10:28
我小朋友由細到大話想自己做我地就畀佢試, 初初做唔好唔緊要, 做d ...

十分認同要比小朋友試, 尤其當佢主動話要試, 只要唔危險, 我一定比佢試, 喺佢想試GE情況下比佢試, 通常都會事半功倍

MASAYA 發表於 15-5-18 10:28
我小朋友由細到大話想自己做我地就畀佢試, 初初做唔好唔緊要, 做d ...
係呀!我好認同你嘅教法,我地都比好多自由佢做決定,只是有時自己衰認吾住!很佩服你能想得到做得到!

rchchan0505 發表於 15-5-18 15:01
係呀!我好認同你嘅教法,我地都比好多自由佢做決定,只是有時自己衰認吾住!很佩服你能想得到做得到!
...
你開呢個topic好好呀,因為同學術比係相對少人討論,自理同廣東話為母語一樣,好多人覺得大大下就識,其實除左本能之外,冇野係無啦啦會識

回覆:rchchan0505 的帖子

犬兒三歲半已經在監察下自己洗澡洗頭。四歲開始不用監察,現四歲半,自己處理,但未懂較水,可自己除衫、從衣櫥取衣著上身;吃飯,三歲半開始自己進食。細仔現兩歲半,也是自己吃飯。學業方便,未使執書包,但外出pack背囊,大仔自己處理,細仔依然要幫忙。關鍵在於「唔好趕時間」,俾時間孩子做;一趕,大人急,會忍不住幫孩子做。

回覆:小一生的自理能力、讀書動力 有幾多? 傾下

日常生活自己處理不多說了,洗完衫幫手浪衫,乾之後摺衫掛衫,普通家居清潔,抹枱之類,男仔夠力氣,出街買嘢幫手攞,最重幫我攞5公斤米返屋企,書包自己執自己揹!功課自己做,佢唔鍾意人睇住佢做,唔識會問,溫書一時時,有時肯有時推話遲D先!但最後都會溫,已同佢講上小二要佢自己寫低溫習時間,呢點自己覺得其實可以再早D! 衰在自己見有嘢要做就好快plan schedule嘅人!個仔時間觀念又差!有待改善!

引用:日常生活自己處理不多說了,洗完衫幫手浪衫

原帖由 wan_sosin 於 15-05-18 發表
日常生活自己處理不多說了,洗完衫幫手浪衫,乾之後摺衫掛衫,普通家居清潔,抹枱之類,男仔夠力氣,出街買 ...
就嚟考試,會否考慮用今次考試教吓?

各位的小朋友真係好强,我要多d督促我女。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-05-18+發表

原帖由 S-Kwok 於 15-05-18 發表
就嚟考試,會否考慮用今次考試教吓?
都好!即刻諗諗佢!

wan_sosin 發表於 15-5-18 17:59
日常生活自己處理不多說了,洗完衫幫手浪衫,乾之後摺衫掛衫,普通家居清潔,抹枱之類,男仔夠力氣,出街買 ...
勁勁勁!

我估吾到有小一孩子會做咁多野!媽媽好厲害!

MASAYA 發表於 15-5-18 16:12
你開呢個topic好好呀,因為同學術比係相對少人討論,自理同廣東話為母語一樣,好多人覺得大大下就識,其實 ...
係呀!聽得多高分低能的大學生,好驚啊囡會“低能”!
剛剛又聽到朋友個姨甥女讀完中大吾想做野,咁樣讀書黎做乜!

rchchan0505 發表於 15-5-18 22:19
勁勁勁!

我估吾到有小一孩子會做咁多野!媽媽好厲害!

過獎啦!其實都係睇性格,我仔本身性格鍾意做嘢!比嘢佢做佢會開心!我其實覺得6歲攞包米都過份咗D,但佢攞住唔放,我想搶返佢喊咁口,就由佢啦!做呀媽有時心底都想矜貴個仔架!宜得幫佢做埋,但唔可以真係做出面囉!真正錫佢要比佢獨立!

我仔返到學校都好幫到老師架,所以都嬴得老師嘅心,有時佢曳下老師都嬲佢唔落.

wan_sosin 發表於 15-5-18 22:43
過獎啦!其實都係睇性格,我仔本身性格鍾意做嘢!比嘢佢做佢會開心!我其實覺得6歲攞包米都過份咗D,但佢攞住唔 ...
大女六歲就幫兩歲阿妹沖涼, 我都驚畀人話虐兒, 因為有次去完街夜返屋企大女話兩個一齊沖慳時間, 佢又有道理, 就畀佢幫手, 不過都只係間中係咁, 幫幼兒沖涼始炵係父母責任

MASAYA 發表於 15-5-18 23:02
大女六歲就幫兩歲阿妹沖涼, 我都驚畀人話虐兒, 因為有次去完街夜返屋企大女話兩個一齊沖慳時間, 佢又有道理 ...
得兩歲又真係危危哋!

我仔攞住包米,我都驚比人話虐兒,但佢堅持起上嚟好難阻到佢!

little_yolky  你下次俾架車仔佢啦  發表於 15-5-27 17:29

回覆:wan_sosin 的帖子

係啦,去超市買東西,都會主動幫手拎嘢,我覺得,佢哋想扮大人,做大人做的事,取得身分認同,多過話「怕你辛苦所以減輕你負擔」咁複雜的思維。說到底,都係模仿。

‹ 上一主題|下一主題