用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請指教: 紅馬vs褔馬
go

請指教: 紅馬vs褔馬 [複製鏈接]

紅馬(35)&褔馬(34)原出一校,但相比之下紅馬的名聲比較響,想請問各位,兩所學校對於教學方針,教師的愛心,功課、考試壓力,學校設施或資源,教學方法等方面是否差不多? 據我所知褔馬必須111才能叩門,請問紅馬是否相同?多謝各位賜教!

0    0    0    0

回覆:MYEvangeline 的帖子

兩間都要三條一

引用:兩間都要三條一 +

原帖由 dcd 於 15-05-01 發表
兩間都要三條一
哦…唔該!

回覆:請指教: 紅馬vs褔馬

請問你地對兩間嘅感覺點呀?會唔會差不多?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我去過福馬嘅open day/briefing,印象好差!
先唔講校舍 (佢話自己舊),因為周邊路窄多學校,褔馬係最早返學嘅一間,亦因為校車問題,課外活動盡量安排在早飯時間,即係小朋友要20分鐘內KO佢餐飯,然後趕場!
當日副校強調學生經常攞獎,好多未畢業已得到名龍校賞識,提早過檔或中一獎學金等...
我相信部份家長會欣賞呢d,但在我...感覺好功利!
另外,學校話自己活動教學,但在校老師私下話多功課,唔係活動教學
所以我覺得門面話,好假

當然,唔係用家,呢d只係個人感覺,建議樓主有機會去開放日了解一下
恐龍家

引用:紅馬(35)&褔馬(34)原出一校,但相比之下紅

原帖由 MYEvangeline 於 15-05-01 發表
紅馬(35)&褔馬(34)原出一校,但相比之下紅馬的名聲比較響,想請問各位,兩所學校對於教學方針,教師的愛心 ...
13-14 紅馬不用1-1-1 都有得in

引用:我去過福馬嘅open+day/briefing,印象好差

原帖由 小曳人 於 15-05-02 發表
我去過福馬嘅open day/briefing,印象好差!
先唔講校舍 (佢話自己舊),因為周邊路窄多學校,褔馬係最早返 ...
Thank you

引用:Quote:原帖由+MYEvangeline+於+15-05-01+發

原帖由 sissysze 於 15-05-02 發表
13-14 紅馬不用1-1-1 都有得in
Thank you

其實兩間也不錯
個人覺得最重要是那一間機會大
因派位是計分的

引用:其實兩間也不錯個人覺得最重要是那一間機會

原帖由 kevinleung 於 15-05-03 發表
其實兩間也不錯
個人覺得最重要是那一間機會大
因派位是計分的
可惜對於我嚟講...兩間都係只得15分!

MYEvangeline 發表於 15-5-4 08:00
可惜對於我嚟講...兩間都係只得15分!

其實除咗兩間馬頭涌, 仲可以諗下其它.
不過34網就..... 諗下有無可能搬, 或者呢D學校啦!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2904682.

再唔係最多咪等大抽獎

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-5-4+11:44+編

原帖由 hkpapa852 於 15-05-04 發表
Thank you, hkpapa852

回覆:MYEvangeline 的帖子

多謝各位嘅寶貴意見!其實我住34網,因為福馬講明要111先有得扣門,所以我填了福馬,但又考慮緊其實讀福馬同讀紅馬是否有差別,因為兩者始終都是原出一校,另外,紅馬嘅新校舍又確實吸引,所以想知多啲兩者嘅分別,再一次多謝您們!! 

‹ 上一主題|下一主題