用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 一歲 肌張低
go

一歲 肌張低 [複製鏈接]

想請教過來人,我女一歲了,評估話8個月能力,什麽動作都要扶著才夠力,扶著行,蹲下起身,訓到跪,坐到站等。上過四次協康物理治療,因為時間不就,放棄了。只在屯醫做,但,好似無咩用。現在想上密集班,有咩介紹? 還有,我還可以做什麽? 很仿徨啊。多謝大家比意見。

0    0    0    0

回覆:一歲 肌張低

屯醫物理姑娘接好多case架,佢地係主要睇返小朋友既進展同畀意見,返果度要自己帶小朋友用設施鍛鍊,練得幾多得幾多。家居訓練先最重要!姑娘有無畀本家居訓練書仔你?跟書仔做有幫助,日日做最好 同埋幫小朋友按摩

引用:屯醫物理姑娘接好多case架,佢地係主要睇返

原帖由 jackyyymama 於 15-04-23 發表
屯醫物理姑娘接好多case架,佢地係主要睇返小朋友既進展同畀意見,返果度要自己帶小朋友用設施鍛鍊,練得幾 ...
他比我玩的設施  我家都有  fit ball  站  跳彈椅子  所以  我在家做都可  不過  系問意見和被鼓勵羅。 我自己精神有限  回家都無力陪她,所以想在私人機構找人訓練

回覆:moonlet 的帖子

私人機構都要家長帶出帶入,都要精神時間,家居訓練始終最日常,最緊要。

回覆:一歲 肌張低

只有肌張低應該主打做物理治療,密集訓練通常要2歲才上。
我仔都係肌張低,做醫院物理治療,1歲4個月識放手行,諗住遲小小大d睇佢發展才考慮N班or密集。

‹ 上一主題|下一主題