用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求美國升學意見
go

求美國升學意見 [複製鏈接]

而家中三
我見有個交流生計劃 一年都係十一萬 去到美國讀一年中學 之後就讀兩年社區大學 就讀大學第三第四年

大家點睇呢個計劃?會唔會好難入到好既大學?

唔該大家

9    0    0    0

Leo_tsunhin 發表於 15-4-18 21:56
而家中三
我見有個交流生計劃 一年都係十一萬 去到美國讀一年中學 之後就讀兩年社區大學 就讀大學第三第四 ...
好嘅大學從來都難入

11 萬一年係指中學嗰一年?中學讀嘅係公校還是私校?有得揀嗎?住宿點安排?寄宿嗎?

就咁睇條升學路,其實都 ok,嗰兩年社區大學要用功,攞個好成績去申請轉大學,都有好多入到唔錯嘅大學,Ivy League 可能難咁樣 transfer 入,但有好多好好喺州立大學都係咁途徑入

回覆:mugtaitai 的帖子

十一萬包去同番既機票 住係寄宿家庭  讀個邊既公立學校 會住係D郊外地方

回覆:Leo_tsunhin 的帖子

但係冇得揀邊間 有機會去一D好大型既學校 有機會去D奶細既學校

Leo_tsunhin 發表於 15-4-20 13:32
十一萬包去同番既機票 住係寄宿家庭  讀個邊既公立學校 會住係D郊外地方

...
公校嘅質素比較參差,好校區嘅同唔好校區嘅可以差好遠,學生背景同校風亦可以好唔同,呢樣要考慮

知道係邊個州邊個城市嗎?

I wouldn't do it

個個係美國交流生計劃 美國政府推動 應該亂抽

回覆:webeheld 的帖子

點解? 如果到十六歲就讀community college?

美國Community College係資歷架構上應該是類似香港副學士。
即是下年去讀中四,跟住直入副學士, 兩年後升大學year 3?

得唔得架?

wongsiufung1975 發表於 15-4-20 17:48
美國Community College係資歷架構上應該是類似香港副學士。
即是下年去讀中四,跟住直入副學士, 兩年後升大 ...
我估唔係去讀中四而係中六吧?樓主只係問下關於呢個 program,未必係明年就要去?

Leo_tsunhin 發表於 15-4-20 16:57
點解? 如果到十六歲就讀community college?
community college 係等於大學 year 1 同 year 2,咁計起來應該係 17/18 歲高中畢業後入。呢個 exchange program 讀嗰一年中學係高中最後一年嗎?

回覆:求美國升學意見

過去讀一年year 10 之後就唔使讀中五中六 直接讀college  好多人都係咁

呢個program for15-18 歲
因為college 16歲就可以入 同埋只要中三學歷 比同年香港學快快兩年 都早兩年大學畢業

回覆:wongsiufung1975 的帖子

可以

If you graduate at 20, what can you do...? You can't even have drinks with a client...

咁講,美國好多大學,好的比 hku 好,差的比香港最差的差很多。人生流流長,無謂計係唔係比人快入U快畢業。唔係話你呢條路唔好,但唔係主流方法。如果成績一向中中地,不如正路咁由中學上大學。美國公校高中,如果去了差區,分分鐘D同學連24個英文字母都唔識,唔係嚇你。CC也有唔同水平,未必一定真係咁美滿,一定上到好大學。

nintendo 發表於 15-4-21 08:38
咁講,美國好多大學,好的比 hku 好,差的比香港最差的差很多。人生流流長,無謂計係唔係比人快入U快畢業。 ...
同意這個說法.  我在美加生活了廿多年, 也不知道原來不用中學畢業就可以入讀CC.  剛入去加州CC網站睇到, 才知是實況.  固然有這樣的捷徑, 看來省時省錢, 但有無唸到係咪適合呢?  
CC裏頭, 大多是考不到正式四年制本地大學的, 學業成績可以而知, 也為數不少的是已經在社會工作了一段時間才想到回校修過諸如會計文憑之類的, 在美加這是十分普遍.  一個才讀完grade 10的少年人, 夾雜在這樣的學習環境當中, 適合嗎?  

此外, 現在的CC, 也不是那麼容易混了, 且看已有不少國際生以此為捷徑入大學, 少了人家兩年高中學歷, 是否認為當真可以輕鬆考上大學?  若真有此能耐聰慧過人, 倒不如多讀兩年高中, 打好更佳根底, 以期成功考入更理想的大學.   

California community colleges are required to admit any California resident possessing a high school diploma or equivalent. California community colleges may admit any nonresident possessing a high school diploma or equivalent or any person over the age of 18 who, in the judgment of the board, is capable of profiting from the instruction offered.

Community colleges may admit minors who do not hold high school diplomas, or equivalent, to its credit courses as special part-time or special full-time students.

Most community colleges have established requirements for K-12th grade concurrently enrolled students.

Interested students should contact the college's admission office.

http://www.cultural-link.com.hk/usa.php
我係呢度得知呢個計劃
大家覺得咩時候去美國係最好? 定係考完DSE先過?

回覆:nintendo 的帖子

多謝回覆 應該過去考公開試? 入唔到好既大學先入CC?

Leo_tsunhin 發表於 15-4-21 19:28
http://www.cultural-link.com.hk/usa.php
我係呢度得知呢個計劃
大家覺得咩時候去美國係最好? 定係考完D ...
咩時候去,我覺得好難一概而論
我仔今年 17 歲,喺英基讀緊 year 12 (中五),本來打算讀完中二就比佢去美國,老公唔捨得,話遲兩年啦,於是前年暑假後就開始積極部署,點知阿仔話而家美國嘅大學幾睇重 IB,如果 IB diploma 考到好成績,仲好過半途去美國讀 high school。我有朋友喺美國大學教書,佢都話而家越來越多同事覺得 IB 出身嘅學生比傳統美國高校考 AP 出來嘅 well rounded 好多。既然係咁,我樂得留阿仔喺香港多兩年

細仔情況同哥哥略有唔同,哥哥成績一向好,我有信心憑佢 IB 嘅成績都應該入到唔錯嘅大學,但細佬成績麻麻,除非來緊呢幾年佢忽然發力,否則 target 都係二線嘅州立大學,而呢 d 大學,作為本州生,入到嘅機會大好多,咁就要中學畢業前去嗰個州住,入讀當地高中,先可以算本州生,而大學收生會睇晒成個高中四年嘅成績,細佬成績已經唔係好,費事再幾年香港成績幾年美國成績咁混淆大學收生部嘅視線,所以細佬好大機會高中之前就去美國
‹ 上一主題|下一主題