用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗(RHS)上午VS聖保祿(SPK)上午VS聖保羅堂下午 ...
樓主: Teryu
go

玫瑰崗(RHS)上午VS聖保祿(SPK)上午VS聖保羅堂下午 [複製鏈接]

回覆 booboozi 的帖子

Thanks for your advice!
同意你既見解! 其實德育仲要D

回覆:Teryu 的帖子

我囡都係k1,都無補習但有興趣班。另外,阿囡返黎都好主動講英文,我只是每日同佢睇story book

回覆:玫瑰崗(RHS)上午VS聖保祿(SPK)上午VS聖保羅堂下午

我都係無補學術,但有學些興趣班。你問我擔唔擔心上小學,我相信無人答無唔擔心,睇你自己點想,而且就算俾佢補,一個星期可以補得幾日,又會唔會夠那些教得深的小朋友勁。

但我只可以説考學校未必一定睇學術,但spk實令他們斯文有禮,呢啲面試班都未必得,另外阿囡同其他小朋友相處得好開心,學校好重視她們與其他小朋友的相處能力,呢啲學術性學校未必會教。spk其實係train up一個小朋友係呢個時候的心智成長同需要。

其實中呢個機會真係可遇不可求,只是大家都要調節心態,而學校是傳統及嚴的,實際些,上唔都未必係學術唔夠,有些上唔到可能係另一間名校考第一,但最重要真係聽教聽話,呢個真係好睇小朋友性格同造化。

回覆 sarworld28 的帖子

如果你咁諗,不好意思的說太天真了⋯⋯佢地由幼稚園開始,學校可能是happy school 方向,但D父母唔會比小朋友輕鬆囉⋯⋯相信所有名校既父母都唔會輕鬆吧⋯⋯

回覆:玫瑰崗(RHS)上午VS聖保祿(SPK)上午VS聖保羅堂下午

點三心兩意都好,都應該快趣放番聖保羅堂個位出去先la

你心裏有数99.99%不會讀聖保羅堂吧

sarworld28 發表於 15-4-16 13:58
回覆 chungayu2 的帖子

Spk升上Spc與否跟聰明冇關。有的考到入st Paul co-edu 一樣被放落waiting list.  S ...
Totally agree. 個性太強的小孩不太適合。

男仔, 聖保羅堂PM VS 玫瑰崗(RHS)上午又點好?

比多D資料你。Spc小學老師要處理42-43人一班,所以個性太強的都比較難適應。

醒目開學勳章 貢獻勳章

chungayu2 發表於 15-4-16 22:42
回覆 sarworld28 的帖子

相信所有名校既父母都唔會輕鬆吧⋯⋯ ...
相信,唔會所有名校家長都跟得好貼都仲要睇小朋友資質
起碼,我從來無理過哥哥响KG嗰幾年嘅學術嘢(我知佢識哂),評估只係陪佢由頭到尾睇一次咁大把
我緊張嘅,反而係佢嘅臭脾氣!
我亦相信唔只我一個所謂"名校"家長係咁
就連我識嗰d名小家長,多數都無俾d細路補習

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

同意!!
小五時如果你仲可以輕鬆的話, 咁你小朋友一定資質很高的,好叻叻!

回覆 yubaba 的帖子

太內歛也不是學校杯茶

回覆 Ammeyogi 的帖子

如果你係因為 like RHS 有小學及中學,你可以去小學版,睇下大家對其小學的討論,及升中的前景。

不會讀玫小, 因有25分入其他小學, 喜歡玫小環境和課程, 但又欣賞SPC的德育和老師, 又有學卷, 直資成績又好.

引用:+本帖最後由+Ammeyogi+於+15-4-17+13:11+編

原帖由 Ammeyogi 於 15-04-17 發表

不會讀玫小, 因有25分入其他小學, 喜歡玫小環境和課程, 但 ...
SPK無學卷幾年喇

回覆 傻太 的帖子

I mean st paul church

引用:回覆+傻太+的帖子 I+mean+st+paul+church

原帖由 Ammeyogi 於 15-04-17 發表
回覆 傻太 的帖子

I mean st paul church
IC

Ammeyogi 發表於 15-4-17 13:11
不會讀玫小, 因有25分入其他小學, 喜歡玫小環境和課程, 但又欣賞SPC的德育和老師, 又有學卷, 直資成績又好. ...
如果好HIT既學校, 而家25分都唔係必入.

引用:Quote:Ammeyogi+發表於+15-4-17+13:11+不會

原帖由 nicoleleelee 於 15-04-17 發表
如果好HIT既學校, 而家25分都唔係必入.
25 分入Marymount 好似要抽喎

雲牛 發表於 15-417 12:36
回覆 yubaba 的帖子

太內歛也不是學校杯茶
我身邊成功失敗的例子,怕醜的不行,最得的是性格較易給塑造的,另一說法是“受教”。

雲牛    發表於 15-4-17 18:12

引用:Quote:原帖由+nicoleleelee+於+15-04-17+發

原帖由 picture 於 15-04-17 發表
25 分入Marymount 好似要抽喎
Marymount20分仲有人得

‹ 上一主題|下一主題