用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗(RHS)上午VS聖保祿(SPK)上午VS聖保羅堂下午 ...
go

玫瑰崗(RHS)上午VS聖保祿(SPK)上午VS聖保羅堂下午 [複製鏈接]

現讀RHS, 但唔知K1轉唔轉好, 大家可否給些意見,謝謝!
   5    0    0    0

回覆:玫瑰崗(RHS)上午VS聖保祿(SPK)上午VS聖保羅堂下午

你的是女兒。

答案不是顯而易見嗎?

不用問吧?

不是應該去食大餐慶祝嗎?沒有煩惱la

讀得好,跟住15年都唔駛煩。

弓喜你!

RHS會有兩日全英教學, 兩日全普通話, 有PHONIC, 好似語境好D, 學校又有好多資源, 而家個老師又好, 仲可以跟到畢業

SPK出名的女龍校, 但得七八成可升返小學, 冇PHONIC,冇國語, D人話要補英文同普通話, 但Happy school

真係好難決擇, 有冇讀緊既家長可以分享吓? 謝謝!
聖保羅堂, 有學券, 學校以學生為本

回覆:玫瑰崗(RHS)上午VS聖保祿(SPK)上午VS聖保羅堂下午

針冇兩頭利。

有些事情總要因應情況取捨。

我通常幻想一下做哪一個決定將來五年十年後最少機會後悔。

你個係囡, 仲要諗? 快D做決定及放位吧!

siden    發表於 15-4-16 11:17

回覆 Teryu 的帖子

SPK有PHONICS,係用自己SYSTEM,我囡K1而家已教緊。

有SPK 上午仲唔即刻行轉日本賞櫻花?

無錯SPK 可能只有七成上 SPCS, 但除非你想在玫瑰崗終老,否則好多人都會在升中時走人,到時你咪又煩要搵學校。

Teryu 發表於 15-4-16 10:35
RHS會有兩日全英教學, 兩日全普通話, 有PHONIC, 好似語境好D, 學校又有好多資源, 而家個老師又好, 仲可以跟 ...
SPK出名的女龍校, 但得七八成可升返小學........
SPK不會耙課程設定小朋友考外面小學的, 及互相有競爭, 所以出現D人要補英文同普通話......
如果你覺得女兒不太聰明, 可能是會被排走的一群; 或你又不想跟人競爭 不用想SPK吧!!
因為我親見朋友的二女兒由幼至小至現考中學都好緊張, 相對地感到小朋友面對之壓力好可憐......
人生便是要這樣, 有信心才可走到更高, 沒信心跟人走上了亦無用......

其實我好唔明白,個個去考SPK都知道佢係愉快學學習,不是全部升SPCS的。考到之後又話收唔晒上小學,語境差,要煩轉唔轉學校。完全係本來無一物,何處惹塵埃呢。
如果讀其他幼稚園,係會train到你識寫好多字,英文可能好勁,但有無7-8成(坊間流傳,非官方確認數字)的學生可以升到如SPCS level的小學?即係7-8成入到DBS, DGS, SPCC的學校。除非你有其他必入官小/津小啦。
講到語文唔及人地,個個出去補習,壓力又大,呢d根本係家長心態,讀邊間學校都有的。
SPK 唔會train你小朋友準備考小學,呢個都唔係佢教育的重點。經常聽到話如果SPK學生入唔番,唔夠出面d人競爭,其實想競爭d乜野?
我認為有得讀到3年幼稚園,都是賺了,幾多人只係望到學校門口,永遠唔知個校舍係點。

helenmelody  完全同意~!  發表於 15-6-22 15:37
Jane1983  講得好!  發表於 15-4-16 15:12
雲牛    發表於 15-4-16 14:39

引用:其實我好唔明白,個個去考SPK都知道佢係愉

原帖由 booboozi 於 15-04-16 發表
其實我好唔明白,個個去考SPK都知道佢係愉快學學習,不是全部升SPCS的。考到之後又話收唔晒上小學,語境差 ...
DGJS, DBS, SPCC... Seems different level..  although of course SPC is already very good

回覆 chungayu2 的帖子

Spk升上Spc與否跟聰明冇關。有的考到入st Paul co-edu 一樣被放落waiting list.  Spc 要的是聽教聽話。

回覆 siden 的帖子

是呀

我就要怕後悔, 個offer係阿女自己考返嚟, 個個都話spk好, 唔俾佢讀又好似好可惜

回覆 booboozi 的帖子

因怕幼稚園太淺, 又入唔返小學到時就要靠大抽獎

回覆 rosebb 的帖子

請問你囡囡有冇再出去學拼音?有冇補習?

冇錯, 梗係希望可以直上唔洗煩

回覆 Teryu 的帖子

咁你想點?
SPK: 又驚上唔到SPCS
RHS: 又覺得佢唔及 SPK 名女校
聖保羅堂:又要自己考小一,又唔知考到甚麼學校

就算讀SPK時不補習,上到SPC也要惡補。我朋友因SPK老師話怕小朋友追唔上SPC的步伐,所以升SPC的summer已日日去補習,現在放學也日日補。當然如我女兒考到SPK,我也會珍惜這個難得的機會。

Char_Mom 發表於 15-4-16 13:16
DGJS, DBS, SPCC... Seems different level..  although of course SPC is already very good
就係想講有無幼稚園可以7-8成入到呢三間,有就值得放棄SPK

Teryu 發表於 15-4-16 17:52
回覆 booboozi 的帖子

因怕幼稚園太淺, 又入唔返小學到時就要靠大抽獎
如果係要擔心,咁邊間幼稚園都有呢個情況發生。可能操到language好叻的幼稚園,又擔心德育唔夠...如果唔調整下心態,只會成日都驚跟唔到,追唔到,競爭唔到...其實如果知自己&小朋友需要什麼,就唔洗聽人講話呢間學校點點點,學生又咁咁咁,添加煩惱。
‹ 上一主題|下一主題