用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大埔雷瑞德夫人中心
go

大埔雷瑞德夫人中心 [複製鏈接]

請問有没有人知道呢間好唔好?
   0    0    0    0

引用:請問有没有人知道呢間好唔好?

原帖由 ttso 於 15-04-15 發表
請問有没有人知道呢間好唔好?
好,小兒當年就讀這一間學校,老師治療師很有愛心

回覆:大埔雷瑞德夫人中心

好,小朋友喺度讀緊。

我剛收到社署通知小朋友可以入讀, 想了解多些關於此中心的事,可否告知!現在心情好煩,屋企人唔係好接受.

引用:我剛收到社署通知小朋友可以入讀,+想了解多

我剛收到社署通知小朋友可以入讀, 想了解多些關於此中心的事,可否告知!現在心情好煩,屋企人唔係好接受.
...
你想知道乜嘢資料?

回覆 babecat1 的帖子

全日係學些甚麼,課程怎樣安排,一年有幾次評估,小朋友若果進步理想是否可以返回正常幼稚園,謝謝!

引用:回覆+babecat1+的帖子 全日係學些甚麼,課

原帖由 ttso 於 15-04-16 發表
回覆 babecat1 的帖子

全日係學些甚麼,課程怎樣安排,一年有幾次評估,小朋友若果進步理想是否可以返回正 ...
據我所知,特殊幼兒中心除了會為每一位小朋友提供特殊幼兒導師(學術,社交,情緒,综合)服務,也會根據小孩的能力提供(較多/少)物理,言語,職業治療,而每位小朋友的課程也是獨立制訂的,例如家課的深淺程度不一(也是根據能力),中心也有社工舉辦活動和解決家長情緒問題,每年好似有四次評估(因有点忘記),如小朋友評估有進步/已達同齡能力,中心會給家長建議從回主流/早期教育/兼收位,在重返主流/早期/兼收期間,中心會提供一齊協助。但在特殊中心期間,家長可能會辛苦一点,因中心定期也有活動(約每星期一至兩次),要求家長一同参與(當然沒空也冇辦法),希望以上資料能幫到你

引用:我剛收到社署通知小朋友可以入讀,+想了解多

...
會按程度分班。咁辛苦排到應該要入讀。我個仔讀緊另一間協康,非常好。

謝謝各位意見

回覆:ttso 的帖子

學習內容

回覆:大埔雷瑞德夫人中心

想問你排左幾耐先有位,我仔下月3歲剛被CAC評估自閉見議入S位,我也是住大埔,是否有校車?

引用:想問你排左幾耐先有位,我仔下月3歲剛被CAC

原帖由 Chester0925 於 15-08-15 發表
想問你排左幾耐先有位,我仔下月3歲剛被CAC評估自閉見議入S位,我也是住大埔,是否有校車?

...
我個仔當年排了1年半才入到雷瑞德,雷瑞德中心有自己校車的。

回覆 Chester0925 的帖子

我仔都是排了年半先有位,今年入讀,學校有自己的校車。
‹ 上一主題|下一主題