用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望waiting list
go

聖若望waiting list [複製鏈接]

想問下waiting嘅朋友仔,你地小朋友係咪in得好差?我女得waiting, 見好多人話喊都收,冇反應都收,想了解下其他waiting嘅小朋友in嗰陣係點嘅?

0    0    0    0

回覆:tingkit 的帖子

我估係緣份啦,有收大B但佢收好多細B,細B interview 多數都麻麻地,好難估點解,唔好灰心,加油啊

回覆:聖若望waiting list

我waiting , 我見收好多細b , 大B收好少,我in 那日也ok 做到,不過吾收,我估學校想收較坐定定的小孩,白紙一張較適合學校,另外也是緣份遊戲,吾收我仔,我估一定有某些地方吾適合學校,所以我吾等了,我會選擇收我仔的學校,雙方也開心,希望你們收到call ,找到適合小孩的學校!

引用:我waiting+,+我見收好多細b+,+大B收好少,

原帖由 CYY509 於 15-04-15 發表
我waiting , 我見收好多細b , 大B收好少,我in 那日也ok 做到,不過吾收,我估學校想收較坐定定的小孩,白 ...
你小朋友四圍走嗎?其實我有少少想了解下自己有咩做得唔好,因為感覺上覺得佢有跳舞有指嘢,但佢係唔肯坐同執玩具tum左一輪先執,唔坐係因為佢怕陌生所以唔肯坐playmat要痴住我隻腳企响度,唔算大扭計,都冇喊,我見人地有喊都收,我諗緊會唔會係我有d咩handle 得唔好,我小朋友係細b too, 其實之前in左幾間聽聞易收都ok, 迦南waiting, 但我知佢迦南in得麻麻,但sjc我覺得ok, 可能真係覺得佢唔肯坐

引用:Quote:原帖由+CYY509+於+15-04-15+發表我wa

原帖由 tingkit 於 15-04-15 發表
你小朋友四圍走嗎?其實我有少少想了解下自己有咩做得唔好,因為感覺上覺得佢有跳舞有指嘢,但佢係唔肯坐同 ...
我仔第一個收拾東西,有坐,也有企下,所以吾收我也吾知道點解,你不要太介意,你小朋友好叻,但眼緣好難講,上天會幫你小孩安排更好更適合的幼稚園

引用:Quote:原帖由+CYY509+於+15-04-15+發表我wa

你小朋友四圍走嗎?其實我有少少想了解下自己有咩做得唔好,因為感覺上覺得佢有跳舞有指嘢,但佢係唔肯坐同 ...
我小朋友都係細b收左,可以比你參考下佢嘅表現:冇扭計,冇坐,企喺mat度望實老師講野,指到佢問嘅動物,唱歌時全企喺度呆冇跟住拍手,有clean up,臨走有同老師拜拜。

其實我都覺得係合唔合老師眼緣,希望唔好太介意有咩做得唔好,因為佢主要睇小朋友反應,小朋友咁細個,臨場反應我地家長都好被動。

回覆:tingkit 的帖子

我仔11月B, 都係waiting, 面試果日我覺得阿仔表現麻麻,開頭唔肯坐,只顧自己玩,唔執拾,後尾仲扭計喊住要我抱,我都唔太抱希望的了

我諗可能我女係因為執嘢嗰陣有少少扭計,叫左幾次爸爸爸爸之後扭住咁放舊玩具,其他小朋友就好乖咁坐同放,所以唔得,冇法嗰排放完假爸爸陪住時間多左,我見佢有少少爸爸分離焦慮!其實我ok,想了解下咋,多謝大家嘅support 同 information, waiting 嘅朋友仔仲有咩選擇呀?

Sjc 打手何其多!

引用:Sjc+打手何其多!

原帖由 73662710 於 15-04-16 發表
Sjc 打手何其多!
請問你係咩意思?

回覆:73662710 的帖子

見你係咁洗版,都想問你咩意思?

引用:見你係咁洗版,都想問你咩意思? +

原帖由 colinli 於 15-04-16 發表
見你係咁洗版,都想問你咩意思?
你話我嗎?我上個message係尋日留嘅,今日見人咁講,先問下佢點解咁講,有問題嗎?

我囡9月尾B,都係waiting,同你諗既一樣,想了解下自己衰咩,好等k1或小1時做好D。果日一睇見自己waiting,確實真係有D唔開心,但根據我呢幾日爬文,發現sjc應該係偏向取錄一D比較易控制既小朋友。而我個囡係比較坐唔定同較自我,所以唔收都未必係壞事。interview當日,我囡一入房就坐係mat玩blocks,但就唔肯clean up,然後就行暈全班房,又唔聽書,只肯指下自己鼻鼻,又唔say goodbye,所以waiting好正常。但小朋友識同肯唔肯合作做真係緣份遊戲,所以我決定揀一間容忍度比較大既學校,咁會適合囡囡現階段發展多D,等佢返學開心D。

引用:Quote:原帖由+colinli+於+15-04-16+發表見

原帖由 tingkit 於 15-04-16 發表
你話我嗎?我上個message係尋日留嘅,今日見人咁講,先問下佢點解咁講,有問題嗎?

...
我估佢唔係話你,
利申我唔係打手,我是家長

乜你地唔覺講親SJC都有lee個73662710嘅comments ga mei? SJC有乜得罪佢先, even有打手又與他何干?

Delete

Delete

引用:Quote:原帖由+colinli+於+15-04-16+發表見

...
我估佢唔係話你,
利申我唔係打手,我是家長

...
我相信佢唔係話你

明白了,唔好意思,怪錯左colinli

引用:Quote:原帖由+tingkit+於+15-04-15+發表你

原帖由 koey329 於 15-04-16 發表
我囡9月尾B,都係waiting,同你諗既一樣,想了解下自己衰咩,好等k1或小1時做好D。果日一睇見自己waiting, ...
Hihi, 其實我地諗法好相同,我都有d唔開心,因為其實我小朋友冇四圍走,我見好多waiting都係四圍走,不過執嘢嗰下就真係有d扭計,我都係擔心會唔會係我自己表現左d咩唔好,不過依家又覺得平常心,wait到就wait,wait 唔到,就讀方方,我見返方方playgroup佢都開心,所以都ok喇

‹ 上一主題|下一主題