用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用過迪士尼美語,小朋友讀緊小學的請分享 ...
go

用過迪士尼美語,小朋友讀緊小學的請分享 [複製鏈接]

對DWE有興趣,但擔心小朋友看dvd多會過度依賴呢種dvd學習方法。 想問用此教材4,5年的小朋友,會否不愛看書?專注力好嗎?每天看dvd多久?用了多少年?有成效嗎?
   1    0    0    0

回覆:iamfine02 的帖子

我的小朋友剛上小學,英文應付自如,喜愛閱讀,不過只限英文,因為英文好,可以自學他喜歡的題目。因為自小習慣學習,所以學習能力高。我不是常給他看 DVD, 看的時間不算多,正確的使用方法不是看太多的。

你一天會讓他/她看多久dvd?謝謝回覆

視乎情況、進度、心情、精神狀態,每次不一樣時間。我喜歡出街去公園,所以不會時常在家看 dvd,就算在家,看書的比例較多。

小朋友現在已經小學,好喜歡閱讀,BB時候每天約15-30分鐘左右DVD
有時去街就唔睇,都數玩卡機或睇書多

咁你地係如何編訂小朋友的DWE時間表和進程? 如果小朋友好細未能表達咁點知佢學識未?幾時知道用完一本要轉下一本書?係唔係本家長指引會詳細教?定係靠agent編? 如過用用下個agent唔再跟咁點算?

回覆 iamfine02 的帖子

請問您買了迪士尼美語多久?

回覆 emoh 的帖子

未買。諗緊買唔買

引用:咁你地係如何編訂小朋友的DWE時間表和進程?

原帖由 iamfine02 於 15-04-12 發表
咁你地係如何編訂小朋友的DWE時間表和進程? 如果小朋友好細未能表達咁點知佢學識未?幾時知道用完一本要轉下 ...
其實佢會suggwlest時間表系俾你同小朋友去用教材。但系我就冇好好跟足個時間表。 一來我相信每個小朋友嘅進度唔同,而我系希望小朋友比較多接觸英語, 俾一個語言環境佢, 而唔系要佢要曉飛~所以我有根據佢嘅喜好甚至乎有時候係佢自己去選擇睇邊本書,玩邊一張咭,同埋睇邊隻dvd...當然我會先抽起咗一ld我希望佢要睇嘅書,咭同dvd...大概系三揀一

引用:Quote:原帖由+iamfine02+於+15-04-12+發表

原帖由 yogaman 於 15-05-06 發表
其實佢會suggwlest時間表系俾你同小朋友去用教材。但系我就冇好好跟足個時間表。 一來我相信每個小朋友嘅進 ...
*suggest....typo mistake from phone keypad

Agent 會因應個人情況有使用建議,別人的方法不代表你也適合,問十個人有十種方法,所以顧問很重要。

回覆:用過迪士尼美語,小朋友讀緊小學的請分享

唔會冇專注力。放心。丨

回覆:用過迪士尼美語,小朋友讀緊小學的請分享

放心買,1定唔會後悔。我女用咗。好好。又有専注力。

用了4年多,我顧問教我唔好用dvd做主導,其實入面仲有好多遊戲玩,唔係只係睇碟,小朋友英文好好,而且好鐘意睇書,值得!

其實用落又唔係睇好多DVD......同佢DVD節奏好慢..
反而覺得囡囡宜家一歳佢專注力比其他小朋友好.......
‹ 上一主題|下一主題