用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問讀功課少幼稚園嘅家長,有無自己再比練習小朋友? ...
go

請問讀功課少幼稚園嘅家長,有無自己再比練習小朋友? [複製鏈接]

我小朋友將會讀N班,個間學校有朋友嘅小朋友讀過,話英文語境ok。咁我都對呢佢地呢方面都有信心。但我知佢地比小朋友嘅功課唔多,話K2先開始有功課。如果我小朋友將來讀IB學校,或者都無問題,但如果入唔到,要讀傳統學校,我就擔心小朋友會難適應。請問大家有無做啲咩去幫助小朋友適應功課問題?

0    0    0    0

幼兒的發展並非如成人般多操練便可,反而要給自由他們去探索身邊事物,我也明白傳統小學功課又深又多的事實,其實現階段可用活動形式去學習,例如去郊遊認識四季變化,植物名稱,每天伴讀提高閱讀興趣,數提子數玩具車學數數...學習身邊事物都可以學得好深入的,切忌揠苗助長,失去學習興趣

cpc608  agree  發表於 15-4-6 09:16

你太緊張了, 自然D啦!   E+先PN條路仲有好長....你急到小朋友討厭學習仲衰.....
現在提高閱讀興趣比做什麼什麼來得實際, 等K1後段-K2時你覺得需要強化什麼什麼先算......急亦急不來....

回覆 Conniekiki 的帖子

It's normal to start having more writing hw in K2. I would focus more on recognising words / objects (as extra hw) rather than writing. Kids will still learn a lot.
‹ 上一主題|下一主題