用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York ...
go

聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York? [複製鏈接]

聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York?
   7    0    0    0

回覆:聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York?

我都想知呀

回覆:聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York

up

回覆:聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York?

Up

引用:聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好

原帖由 Shirley1314mom 於 15-03-05 發表
聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York?
我係現時pn家長。

據我所知,SJC小學得2班,而幼稚園k3有5班。

而學生會出去考其他直資或私小,聽聞都收得幾理想(搭校巴時同其他家長傾開),亦有部份學生會讀津校,所以原校升機會不太細。

SJC小學係BK睇就好似不太好,但我問過用家,佢地話學術好高,做家長要跟得貼,而升中有9成升到英中。

foopopo 發表於 15-3-7 22:43
我係現時pn家長。

小學得2班咁小,如果幼稚園K3有5班,大部份人都想直升的話咪唔夠位?!「SJC 小學係BK睇好似不太好」是什麼意思?
其實外界好少人講這所學校。。。所以不知道好唔好,但從另一角度説,如果SJC(小學部)是好的話,那家長為何還考其他直資或私小呢?可選擇直升SJC小一啦~(只是好奇問問,沒有得罪之意~)

引用:Quote:原帖由+Shirley1314mom+於+15-03-05+

原帖由 foopopo 於 15-03-07 發表
我係現時pn家長。

想問下pn係咪上返網頁報?同埋通常邊個月出application?

引用:Quote:原帖由+foopopo+於+15-03-07+發表我

原帖由 ngerica 於 15-03-08 發表
想問下pn係咪上返網頁報?同埋通常邊個月出application?
SJC website有form填ga, 我記得佢好早cut off ga..如冇記錯應該係9月尾deadline.

引用:Quote:foopopo+發表於+15-3-7+22:43+我係現

原帖由 Shirley1314mom 於 15-03-07 發表
小學得2班咁小,如果幼稚園K3有5班,大部份人都想直升的話咪唔夠位?!「SJC 小學係BK睇好似不太好」是什麼 ...
我都唔肯定佢地出去考其他直資或私小原因。

我自己小朋友(細b)會原本升k1,但去到小學我都想搵有中學backup既小學,唔係SJC小學唔好,而去到中學唔想再煩。

係呢度無乜人評價SJC,有些仲係負面,但作為pn用家,我覺得呢間學校不錯。

1. 阿囝可簡單全英語對話。2.我未教阿囝除片同褲,但最近同佢我講要自己除,唔駛我幫,我估係學校教佢。

引用:Quote:原帖由+Shirley1314mom+於+15-03-07+

原帖由 foopopo 於 15-03-08 發表
我都唔肯定佢地出去考其他直資或私小原因。

我自己小朋友(細b)會原本升k1,但去到小學我都想搵有中學backu ...
請問PN k1 係用英文教嗎? 幾多普通話或廣東話? Info 不多, 想知多D.

同埋係全日班嗎?

引用:Quote:原帖由+foopopo+於+15-03-08+發表我

原帖由 Corarale 於 15-03-14 發表
請問PN k1 係用英文教嗎? 幾多普通話或廣東話? Info 不多, 想知多D.

同埋係全日班嗎?
PN肯定無全日班

回覆:foopopo 的帖子

請問PN 學費幾多?k係咪有學券?

回覆:EE510 的帖子

今年5千頭一個月, 呢間學校冇學券

回覆 fatdogman 的帖子

請問老師有愛心嗎?  我INTERVIEW 當日感覺老師很好~

醒目開學勳章 貢獻勳章

先唔講小學部有無話優先收KG嘅畢業生 (自己打去學校問啦),就算有,大家嘅心態只會覺得係安全網,唔會理佢好唔好,收50k一年嘅學校已經叫貴,出面出名過佢又平過佢嘅都唔少,當然要出去報其他學校啦!收咗咪走囉~
再唔係,大抽獎有運行,去讀免費嘅小學!

坦白講,呢間小學真係好冷門下,無乜人講,無乜資料
恐龍家

回覆:DIKE 的帖子

我啱啱禮拜6 in完, 我覺得d老師有d流水作業式。。只係我個人意見。可能我嗰日差唔多係最晏嗰group,  唔覺d老師特別有愛心,好似冇乜heart咁。。我有朋友in完都覺得老師好好,好nice

fatdogman 發表於 15-3-23 14:44
我啱啱禮拜6 in完, 我覺得d老師有d流水作業式。。只係我個人意見。可能我嗰日差唔多係最晏嗰group,  唔覺d ...
同意呀~ 我都係星期六IN完, 算係早10:30去IN, 都唔係好覺得老師特別有愛心, 仲有所有小朋友設施都貼哂"NO ENTRY", 小朋友見到都冇得玩, 只可以坐定定等叫名, 仲要叫錯我個仔既英文名

回覆 mslala 的帖子

係喎. 其實我都唔明點解操場D設施點解貼滿NO ENTRY

回覆:聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York

我估學校因為流感影響,係度讀的小朋友都唔可以隨時玩,我小朋友係個呢間讀,上年in個時係俾玩架

回覆 mikiwu 的帖子

原來係咁, 謝謝!

想問下妳小朋友係哩間讀過, 覺得如何呀?

‹ 上一主題|下一主題