用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好?
go

st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好? [複製鏈接]

真心希望得到有經驗的家長意見!謝謝!

9    0    0    0

回覆:eng71 的帖子

有龍或半龍也先揀。

引用:真心希望得到有經驗的家長意見!謝謝! +

原帖由 eng71 於 15-02-27 發表
真心希望得到有經驗的家長意見!謝謝!
到小一時,你會報GH嗎?會嘅就梗係而家入左GHK先啦!相反就揀sc

回覆:st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好?

GHKG不是100%直升,但機會是有的。現今大家都寧願袋住先,好過百無去奮戰連場...

引用:GHKG不是100%直升,但機會是有的。現今大家

原帖由 meowymeowy 於 15-02-27 發表
GHKG不是100%直升,但機會是有的。現今大家都寧願袋住先,好過百無去奮戰連場...

...

回覆:st.cat (英粵) vs good hope, 點選擇好?

德望of course...

Good hope

Good hope of course.

梗係GH 啦
Over 8成上小學
你讀完SC咪又係去考GH

除非你係名津舊生+宗教有25分

當年亞女也是SC and GH揀,我揀左後者,而今年九年亞女也順利升上德小了,我當年的選擇是對的。

引用:當年亞女也是SC+and+GH揀,我揀左後者,而

原帖由 yun8882008 於 15-02-27 發表
當年亞女也是SC and GH揀,我揀左後者,而今年九年亞女也順利升上德小了,我當年的選擇是對的。 ...
有8成可以上小學嗎?睇有個在讀家長話第一輪只有100個位備德幼

回覆:eng71 的帖子

很多謝大家的回覆,但若入了GH, 對將來in 其他小學有幫助嗎?

引用:很多謝大家的回覆,但若入了GH,+對將來in+

原帖由 eng71 於 15-02-27 發表
很多謝大家的回覆,但若入了GH, 對將來in 其他小學有幫助嗎?

冇。唔同SC/KV。
學校唔會幫你谷。你要更上一層樓考更出名學校,靠父母。

其實學校並沒有保證有多少%可上德小,但比例並不低,第一輪應該有七成,陸陸續續會再call waiting 的,每年小一都收唔少SC & KV的,但競爭都好激烈。

其實學校並沒有保證有多少%可上德小,但比例並不低,第一輪應該有七成,陸陸續續會再call waiting 的,每年小一都收唔少SC & KV的,但競爭都好激烈。

回覆:siden 的帖子

多謝你的回覆!其實GH在小學層面是否都算是band 1? 僅次於DGJS and St.Paul??

德幼重德育同宗教培育,所以德幼生出去考直資私小無特別優勢,SC既語文及思想培訓一定比較好。所以你要諗下想小朋友入咩小學,如德小係你首選,一定揀德幼,否則三年後以SC身份考競爭太大。如你心儀其他學校,如DGS、蔡繼有,SC會為小朋友準備得好d。我首選德小,所以選德幼。萬一最後唔收,會大抽獎。

全香港只計有中學的直資私校(官津無謂計因為靠計分或靠運氣)(冇中學的都無謂計因為斷估你冇興趣中學再玩過),比GH 吸引的大概有DG SPCC
同級數的有SPC SH St Claire TL

DG 一年收30+ 個SC女仔
SC一屆幾人?600+?
有300+ 個女仔?
平均10個SC女仔有一個入DG

咁你搏唔搏?

鍾意佢小學,肯定係去德望啦

‹ 上一主題|下一主題