用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 只有社交問題A仔讀band 1 小學
go

只有社交問題A仔讀band 1 小學 [複製鏈接]

小朋友主要係社交問題同感統不足,如果考到band 1 小學,應該比佢試?怕有d問題要小一之後先出現!

0    0    0    0

小學無BANDING?

你說的BAND ONE 小學是指, X拔, X MARY, 華X,瑪利X, 這些神校嗎?

如果是經考入,或叩門入, 是小朋友的能力而得到, 當然讀啦, 唔使諗.

回覆:pocoyo123 的帖子

不是神校!佢自己考到!因為interview 時間短,我怕小學太辛苦,佢會好大壓力!因為佢情緒一般!

引用:不是神校!佢自己考到!因為interview+時間

原帖由 Jjchow2015 於 15-02-10 發表
不是神校!佢自己考到!因為interview 時間短,我怕小學太辛苦,佢會好大壓力!因為佢情緒一般!

...
讀下睇下點先啦!好難預計。記得跟學校多溝通。

回覆:Olympian 的帖子

可能開始不講比學校知!

情緒問題就要睇下佢有無騷擾人, 通常受歡迎小學都係比較大班, 好多OVER30人一班, 如果佢在學校無騷擾, 或打人問題, 唔講都得, 但相反, 咁你唔講學校就會好快標籤佢係跩學生,到時可能日日見家長.

回覆:pocoyo123 的帖子

佢不會撹人!但容易唔開心忍到回家先發洩!

引用:可能開始不講比學校知! +

可能開始不講比學校知!
唔好唔講比學校知,因為如果你唔講,學校就冇得報上社署,變左冇資源去配合學校去幫個小朋友

回覆:只有社交問題A仔讀band 1 小學

有評估報告,就應該交俾學校。大家都好做。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我就唔會揀呢類學校,因為絕大部份名校,喺支援特殊教育需要既資源通常都較少(因較少收呢類學生),而且亦唔會係校方既關注點。即使小朋友喺學業方面表現良好,如果喺其他方面表現差(例如社交、指示、服從、情緒控制等),可能會影響「師生」或「生生」關係,屆時喺學校缺乏支援下,小朋友既問題會越嚟越嚴重,並且會好唔開心,唔鍾意返學。

回覆:fandd 的帖子

我就是怕社交及情緖問題!唉!

引用:可能開始不講比學校知! +

可能開始不講比學校知!
好快現形。上到小學壓力大,情緒就會出。到時學校唔知你個仔係有問題,老師就會話佢曳。所以跟學校講,打定抵先較好。

啱!其實你唔講,老師唔使幾耐都會sense到。如果你唔講,老師sense到都唔好意思開口同你講,到時棧令問題拖延落去,令小朋友喺學校遇到問題都唔點算好!

回覆:Olympian 的帖子

多謝大家意見

引用:小朋友主要係社交問題同感統不足,如果考到

原帖由 Jjchow2015 於 15-02-09 發表
小朋友主要係社交問題同感統不足,如果考到band 1 小學,應該比佢試?怕有d問題要小一之後先出現!

...
小學係冇分banding,  不過較好嘅學校通常稱為一線,二線小學。樓主如果小朋友讀一線學校,你要有心理準備呢類學校一般包容度都冇咁高,如果孩子有社交問題,通常升小後會越來越明顯,唔計成績,處理行為問題部份老師包容度低對孩子影響可以好深遠,你要考慮清楚。

‹ 上一主題|下一主題