用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IBDP vs HKDSE
go

IBDP vs HKDSE [複製鏈接]

5    0    0    0

回覆:naughtybj 的帖子

好似而家用non-jupas 考熱門科目會提高分數, 港大醫科重好似set quota, 只係比幾個% non-jupas 位,詳情要問下你想讀嘅大學

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:好似而家用non-jupas+考熱門科目會提高分數

naughtybj 發表於 15-1-29 09:27
人哋話有10-20%
20%只係香港整體比例, 個別科目要求不一樣, 而且要經IBDP入呢D科, 好可能要近乎滿分個班先得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-29+09:27+人

原帖由 hkpapa852 於 15-01-29 發表
20%只係香港整體比例, 個別科目要求不一樣, 而且要經IBDP入呢D科, 好可能要近乎滿分個班先得
...
其他科鬆手D, 但non-jupas 係除咗IB, 重計埋其他外國cert 喎!我囡有個莊員38分 IB 中大讀唔到law, 讀business, 重想話year 2 transfer 去 law

還使我的心靈得到舒暢。

咁聽落DSE好似好D喎

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-01-29+發表2

引用:咁聽落DSE好似好D喎

原帖由 like_travel 於 15-01-29 發表
咁聽落DSE好似好D喎
有好有唔好

還使我的心靈得到舒暢。

like_travel 發表於 15-1-29 15:59
咁聽落DSE好似好D喎
係班知d唔知d的家長,以為IB會易d。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:naughtybj 的帖子

我囡堂哥3年前加拿大IB 42分報HKU med interview 都無

還使我的心靈得到舒暢。

引用:我囡堂哥3年前加拿大IB+42分報HKU+med+inte

引用:我囡堂哥3年前加拿大IB+42分報HKU+med+inte

回覆:IBDP vs HKDSE

咁就唔知,不過剩睇分, 無理由interview 都無,我大伯係港大做野,佢都話唔明點解

還使我的心靈得到舒暢。

beaclem 發表於 15-1-31 15:36
我囡堂哥3年前加拿大IB 42分報HKU med interview 都無
HKU及中大醫科收到43,44。43都收唔晒,何來42?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:咁就唔知,不過剩睇分,+無理由interview+都

原帖由 beaclem 於 15-01-31 發表
咁就唔知,不過剩睇分, 無理由interview 都無,我大伯係港大做野,佢都話唔明點解

...
我仔HKU,CU 都有得 ln 都要 PG 43分,42係多數冇得In ,正常喎!

你大伯失職了,42分是好多年前的事,現在ESF,lS,DSS都有IB,所以越來越高分!

kaifu  又不能怪他,港大工程是不能和醫   發表於 15-1-31 22:30

ANChan59 發表於 15-1-31 14:39
係班知d唔知d的家長,以為IB會易d。
如果連家長都知IB易D考高分,醫學院又怎會不知?

dse2017  又係  發表於 15-2-1 03:05

引用:Quote:原帖由+beaclem+於+15-01-31+發表咁

原帖由 ANChan59 於 15-01-31 發表
我仔HKU,CU 都有得 ln 都要 PG 43分,42係多數冇得In ,正常喎!

你大伯失職了,42分是好多年前的事,現 ...
明白,我都係係加拿大時,聽佢地講起,而大伯係大學係做工程D 野

還使我的心靈得到舒暢。

kaifu 發表於 15-1-31 16:48
如果連家長都知IB易D考高分,醫學院又怎會不知?

誰說IB易攞高分? 聖保羅男女平均分都只係得40.2分,男拔緊隨聖保羅男女之後……
Happy Together

引用:+本帖最後由+Tassie+於+15-1-31+19:08+編輯

原帖由 Tassie 於 15-01-31 發表
唔駛勞氣,有些人根本知 d 唔知d,習非勝是,如果有心的家長會PM真正用家,不會單純在大海收風!

manmanchubb    發表於 15-2-3 00:28
dse2017  大海有大魚  發表於 15-2-1 03:04
Tassie    發表於 15-1-31 19:16

Tassie 發表於 15-1-31 19:02
誰說IB易攞高分? 聖保羅男女平均分都只係得40.2分,男拔緊隨聖保羅男女之後…… ...
不是說IB易考,只是回應有說有D家長以為IB易考D,不過話說回來,開埠以來醫科生都是公開考試高手中的高手,所以IB拿42分冇得inHKUmed也不足為奇
‹ 上一主題|下一主題