用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 其實小學政府比佢地既錢
go

其實小學政府比佢地既錢 [複製鏈接]

係for果個學生定大圍請人用?定係用埋係未評估既學生身上?

點解我果間佢話無話用係邊,總之邊個雖要d就比邊個先,包括未評估果d?
即係就算政府比左學校果筆錢全校一齊用,視乎雖要……
但我小朋友跟本對答未流利,我同你都未分得清楚,成日倒轉晒d動詞同形容詞,講野離晒題,問所答,未識識電話,一講即同你bye或自己同自己講野,乳毛論痴……
但佢話唔中選入治療,其實我覺得佢地評都係好似協康d治療咭咁,排情序等果d,可能我個仔跟上本就記晒入惱d圖卡協康而且全部又教過晒,但佢事實真係運用唔到,要睇返果張咭先答到,跟本就記晒入惱d野,同埋協康果時都話佢句子太短,未合六歲,同主流小朋友都有一大段距離講野……

唉,但而家佢話唔雖要,咁點算

1    0    1    0

回覆:其實小學政府比佢地既錢

未識對答講電話,講野重覆得好緊要

政府比的錢, 學校是無須向你交代點用同用在邊位同學身上, 佢只要每年向政府比報告就OK.
如果學校堅持唔比言語治療你, 你試下搵精神科醫生, 同佢講出亞仔的情況和學校的實況, 叫佢寫信比學校, 証明你個仔有咁嘅需要, 我見過有人咁做學校都會比佢.

如果小朋友言語對答咁差, 而且連講電話都未掌握到, 咁佢真是有需要言語治療, 因為, 一年級下學期好多功課已不是重溫K3, 尤其數學, 會有文字題, 好多題目是生活處境題, 到時佢會睇唔明D題目

回覆:pocoyo123 的帖子

同意你既回覆

我想問番以上樓主 你只是依靠 學校支援 你自已出面或自已有冇再幫小朋友?

其實除左依靠 政府有限度 或者一個月一堂 一星期一堂係冇用, 你小朋友 六歲, 再唔把握黃金時間 只會 加大問題,學校太多 case handle 真係幫唔到你太多,

引用:同意你既回覆+ 我想問番以上樓主+你只是依

原帖由 濼晴 於 14-12-19 發表
同意你既回覆

我想問番以上樓主 你只是依靠 學校支援 你自已出面或自已有冇再幫小朋友?
我都想出去治療,但太貴了,老公話比唔到而家只係不停咁叫親人打比我地,佢聽電話對答,我係背後教佢對答,但講兩講就

有時就即cut人線

回覆:我係女仔 的帖子

其實甘樣冇用, 我唔知你之前有冇一齊上過
言語堂 你要小朋友首先理解到 自然慢慢可以對答, 叫朋友打比佢都冇用

你買些圖card 叫小朋友都說內容, 識左睇多左自然會好

既然政府比唔到資源 你自已就要唸下點樣自救

再拖 小朋友 再大就越難 你經濟唔容許  睇下有冇機構有支助,唔得自已搵 part time 都要

引用:Quote:原帖由+濼晴+於+14-12-19+發表同意你

原帖由 我係女仔 於 14-12-19 發表
我都想出去治療,但太貴了,老公話比唔到而家只係不停咁叫親人打比我地,佢聽電話對答,我係背後教 ...
cut興趣班,改為上言語治療,或搵份part-time,反正阿仔返全日,搵份可以送完仔返學先返工,之後再放工接仔。

回覆 我係女仔 的帖子

庭恩係提供言語治療俾低收入家庭,甚至可以免費,你上網查下啦。

引用:回覆+我係女仔+的帖子 庭恩係提供言語治療

原帖由 聽雨聲 於 14-12-19 發表
回覆 我係女仔 的帖子

庭恩係提供言語治療俾低收入家庭,甚至可以免費,你上網查下啦。 ...
ok

pocoyo123 發表於 14-12-18 23:11
政府比的錢, 學校是無須向你交代點用同用在邊位同學身上, 佢只要每年向政府比報告就OK.
如果學校堅持唔比言 ...
係呀,我仔小一上学期已有文字題,我解題10題用左2個鐘

我係女仔 發表於 14-12-19 23:17
ok
要有心理準備要排好耐!

回覆 taviatsui 的帖子

今年排大概半年,不過一有s位就無啦。另有一個排两個月就有,睇你好唔好彩啦

一般學校要見到報告先可以做野,因無報告政府係唔會俾錢間學校。
再講, 就算學校真係俾言語治療你, 都可能係一個月一次半小時, 若父母或照顧者未能在家跟進, 成效都係好低...

其實若果媽媽係無做野自己湊, 我都認同可以自己多啲同仔仔練下講故事或一啲圖卡描述, 亦可用下"腦圖"去激勵下仔仔諗野~ 諗野最初可以"天馬行空", 不要經常否定或俾負面回應, 最初目的係要小朋友不要怕"講"同"表達", 只要唔係"粗口或不雅", 都由得佢去表達~ 若媽媽願意在家自行訓練, 效果會好好多的~ 加油~

引用:係for果個學生定大圍請人用?定係用埋係未

原帖由 我係女仔 於 14-12-18 發表

點解我果間佢話無話用係邊,總之邊個雖要d就比 ...
樓主冇排過政府語言治療??
我仔K3開始有用政府,治療係一直跟上小學,治療師會到校教佢地,我仔亦跟進至小三追回進度才停止。唔明樓主何解學校沒跟進?

引用:Quote:原帖由+濼晴+於+14-12-19+發表同意你

原帖由 我係女仔 於 14-12-19 發表
我都想出去治療,但太貴了,老公話比唔到而家只係不停咁叫親人打比我地,佢聽電話對答,我係背後教 ...
我認識一啲有心嘅基金有資助,不過分區服務,你住邊區?我幫你問問?私隱資料可pm我。

醒目開學勳章

引用:係for果個學生定大圍請人用?定係用埋係未

原帖由 我係女仔 於 14-12-18 發表

點解我果間佢話無話用係邊,總之邊個雖要d就比 ...
咁你有冇交小一入學前評估報告交學校?

是不是學校心理學家不包括睇自閉症?

聖雅各樂寧兒童中心都有言語、社交、感統訓練,同樣低收入可以申請資助。我因為無申請資助,一報名就有位。以我所知,訓練學位都幾緊張。另外,一到長假期就有好多小組訓練,價錢都唔好貴,打電話問和去Fb睇下有關課程。

‹ 上一主題|下一主題