用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 翠茵小宇宙幼稚園 除了語言環境外,翠茵的德育,自理能力如何? ...
go

除了語言環境外,翠茵的德育,自理能力如何? [複製鏈接]

想問下係翠茵讀的家長們,除了語言環境外,翠茵的德育,教導小孩的自理能力及活動教學方面是否理想呢?因要決定是否get這間的下午PN OFFER,盼有心人可比些意見。謝!
   1    0    0    0

引用:想問下係翠茵讀的家長們,除了語言環境外,

原帖由 lubyfung 於 14-12-04 發表
想問下係翠茵讀的家長們,除了語言環境外,翠茵的德育,教導小孩的自理能力及活動教學方面是否理想呢?因要 ...
回想當初報翠茵係因為聽見用家說語境好而且老師們有愛心,在坑口區內算是水準頗高的國際幼兒園,結果現在入讀了幾個月,我真心覺得很好!學校係好有系統和經驗去教導小朋友,包括自理、禮貌、大小肌肉活動、生活認知、社交能力等,每星期五都會派發手册和課本回家讓家長了解幼兒學習進度和在家溫習,而每月的學習主題資料於月頭派發給家長,讓我們了解並配合每月主題在家和幼兒一起學習,以強化所學到的知識。教學方法應該是活動教學,始終是N班,甚少感覺是死背誦的,舉例如女兒每學會認一個中文字時,會做出動作和說簡單字體意思,例如「人」,她會伸張兩腿扮人字,然後說人是用雙腳行路的,而不是死記字型。唯我認為美中不足是學校老師不會主動打電話告知家長有關幼兒在校的學習情況,除非是患病或有重要問題,不過即使家長打去找班主任問,她們都樂意回答。
以上純是我自己的個人感受,因為沒有讀過其他幼兒園,所以不能作出比較,但我認為已為女兒揀選了一所既適合她而我又滿意的學校,實在非常感恩

謝分享!因我報那間是新都城,吾知是否相同呢?另外,想問下N班是否有多活動教學,開心學習。因我真不想選揀一間死谷識多字的school. 謝!

引用:謝分享!因我報那間是新都城,吾知是否相同

原帖由 lubyfung 於 14-12-10 發表
謝分享!因我報那間是新都城,吾知是否相同呢?另外,想問下N班是否有多活動教學,開心學習。因我真不想選 ...
我都係報左新都城,之前問過學校話2間課程一樣,唔知有無真正用家可以分享下呢?

另外,大家知吾知N班一班幾多小朋友對幾多個老師?

回覆:lubyfung 的帖子

PN一班成30人,K1 更是32-34人,但只有兩位老師,不符合1對15的師生比例。

引用:謝分享!因我報那間是新都城,吾知是否相同

原帖由 lubyfung 於 14-12-10 發表
謝分享!因我報那間是新都城,吾知是否相同呢?另外,想問下N班是否有多活動教學,開心學習。因我真不想選 ...
K1 開學到現在 已經要識認咁多字: 春,夏,秋,冬,人,口,手,大,水,田,洗澡,雨,果,鳥,魚,足,菜,木,屋,新年,年糕....
認唔到,評估表中會反映。唔想評得差,每天都要和他溫習,要不然記唔到。

引用:Quote:原帖由+lubyfung+於+14-12-10+發表謝

原帖由 siubbsw 於 14-12-12 發表
K1 開學到現在 已經要識認咁多字: 春,夏,秋,冬,人,口,手,大,水,田,洗澡,雨,果,鳥,魚,足, ...
請問您小朋友讀主流定國際班?

我小朋友收了國際下午。但我好希望小朋友係一間開心又帶語境的學校讀,吾知翠茵是否一個好的選擇?

引用:我小朋友收了國際下午。但我好希望小朋友係

原帖由 lubyfung 於 14-12-12 發表
我小朋友收了國際下午。但我好希望小朋友係一間開心又帶語境的學校讀,吾知翠茵是否一個好的選擇? ...
我都係翠茵新都城PM國際班呀,唔知有無機會做同學仔呢?

回覆:lubyfung 的帖子

我仔讀緊新寶翠茵國際AM, 我覺得語境唔錯,由於無乜雜費,教材當然無咁精美,但實用。

老師有愛心,清楚小朋友進度,但不主動報告情況,除非有特別事。

親子功課會係大時大節才有,學校會辦上課錄影放影,一年兩次俾家長了解情況。

作為PN家長,我覺得課程不深不淺,所以幾適合。

回覆:除了語言環境外,翠茵的德育,自理能力如何?

囡讀國際班,但老師都算嚴,教得好有禮貌

‹ 上一主題|下一主題