用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs 港同
go

救恩 vs 港同 [複製鏈接]

可能以前都有討論過。住銅鑼灣,基督徒。大家可否給我們一些意見?
   7    0    0    0

回覆:救恩 vs 港同

One with connected secondary school, but one does not.  

引用:One+with+connected+secondary+school,+but

原帖由 sfly97 於 14-11-26 發表
One with connected secondary school, but one does not.
港同。 中學唔駛煩多次!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

same concern. 但救恩校長真是一個很'愛學生的基督徒,該校家長讚不絕口,學生英文又好,地鐵站年底開通,我是你也未必捨得放手!

現在只好兩間都注冊(對不起大家),但真係好難選。阿女就喜歡救恩。
會放其他offer.

註冊港同,救恩好似會變成waiting,要check清楚

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=1

很難決定,苦惱中..
星期五或之前必須解決,求高人指教!謝謝!

回覆 MrsKHo 的帖子

Mrs KHo is right.  Kau Yan will put you in waiting list if you register another DSS school.

教學理念差不多,而且現救恩校長是舊港同校長

不竟,港同直上中學,煩少樣,差好遠

兩間都有 in 過, 感覺救恩好些, 而且同你有相同信仰. 相信你的主, 祂會與你的孩子同行.

而且自設飯堂, 食物會有營養 d.

女仔升中也不錯, 好似好多去英華.

回覆 theresayeung 的帖子

Oh! I almost forgot about this!!!!!!  Then we have to make up our mind in less 2 days
Thanks!

回覆:ethanjoyce 的帖子

我會pick 一條龍、港同中學亦ok

利申: 港同收咗、冇報救恩

救恩!因為我係救幼家長,只要係熟悉或小朋友讀緊呢間學校幼稚園或小學,就算我地唔係基督教徒,都會深深被學校滿佈嘅愛溶化左,學生品格好好,小學嘅增潤週會令你了解小朋友嘅無比自信心,英文程度好,學生之間大多用英文溝通,因為係小校,小學校長會清楚每位小朋友名字,甚至會知道k2 班小朋友名字,因為上年開學時,已知道我小朋友名字,因為救恩係港同嘅創校校長,可以想像港同成功之處亦會將救恩發揚光大!而且會更好,因為係小校,推行一定比較容易,而且有教會支持,所以呢間學校好特別,外人可能未必太信任佢嘅新思維教法,但如果係佢地嘅家長,包括救幼嘅家長,就好愛呢間學校。

我鍾意救恩,不過要諗埋中学就港同。

我鐘意救恩,我特別喜愛小學校長充滿愛心又有自己一套教學理念,佢的思維有前詹性,如鼓倡在校本課程內融入實踐正向心理學,強化小朋友情緒上的抗疫能力,現今一般學校只催谷學業成績,我覺得救恩係一道清泉。但我同意港同有中學涵接,著重生命教育,小朋友語文能力都很出色,校舍亦比救恩大。魚與熊掌
利申:有救恩offer冇報港同

我而家有有SFA 同救恩,住九龍,應該選九龍學校!但都好唔捨得救恩!

引用:我而家有有SFA+同救恩,住九龍,應該選九龍

原帖由 ritterbaba 於 14-11-29 發表
我而家有有SFA 同救恩,住九龍,應該選九龍學校!但都好唔捨得救恩!
其實好睇你住九龍邊區,我住西九,過西營盤會快過去九龍城

我係救恩小學家長,如果2間教學形式類似,應該選港同,救恩無中學直升,我想講,佢地平時係講廣東話,我唔係柴自己學校台,不過直話直說

‹ 上一主題|下一主題