用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 褔建,培道,禮賢,大家會點揀,真心求教! ...
go

褔建,培道,禮賢,大家會點揀,真心求教! [複製鏈接]

三間都係好學校,就學術同品行……大家會點揀,有D乜嘢意見可以分享!🙇
   0    0    0    0

回覆:褔建,培道,禮賢,大家會點揀,真心求教!

培道

ymami 發表於 14-11-17 14:27
三間都係好學校,就學術同品行……大家會點揀,有D乜嘢意見可以分享!🙇 ...
禮賢同培道, 緊係禮賢啦, 學術好好多。福建無打聽過。

禮賢

多謝大家!咁睇三間中禮賢應該係學術較好,唔知會唔好谷呢?佢冇中學backup!而培道有愛心同有聯繫中學,褔建就英小英中一條龍,但就冇乜人知好唔好!有冇人知道呢??

引用:多謝大家!咁睇三間中禮賢應該係學術較好,

原帖由 ymami 於 14-11-17 發表
多謝大家!咁睇三間中禮賢應該係學術較好,唔知會唔好谷呢?佢冇中學backup!而培道有愛心同有聯繫中學,褔 ...
我like 福小,語境好,雙班任,一條龍英小英中,學費已包課外活動,冇額外費用,而我超like 泳隊,另升中唔駛煩多次。好羨慕你有福小offer。

引用:Quote:原帖由+ymami+於+14-11-17+發表多謝

原帖由 rhung 於 14-11-17 發表
我like 福小,語境好,雙班任,一條龍英小英中,學費已包課外活動,冇額外費用,而我超like 泳隊,另升中唔 ...
揀福小成積好,語境又好,又有中學。

thx!因真係少聽人講褔建,想知多D,佢係英文好?還是整體成績都唔錯呢?若同禮賢比較邊間會好d呀?佢係直資冇得抽!所以想問多少少,唔知有冇同學會唔揀直上一條龍中學而去考第二間呢?若英文勁照計都應該可以試下考其他band1中學?

引用:thx!因真係少聽人講褔建,想知多D,佢係英文

原帖由 ymami 於 14-11-17 發表
thx!因真係少聽人講褔建,想知多D,佢係英文好?還是整體成績都唔錯呢?若同禮賢比較邊間會好d呀?佢係直資 ...
其實一直以來,福小係好多人開帖討論

我都有爬文,可能我揾得唔夠仔細,揾唔到有關升中嘅資料!

另外,培道都有好多人討論,話好有愛心,又有聯繫中學,點解大家唔揀呢間嘅?

培道是女子中學,band 2 頭
福中是band 1,好似band 1尾
唔太肯定,有錯請指正。

thx Siden!
我個係女,我見考小學呢個遊戲一D都唔好玩,所以心大心細,好唔好揾D升中有D優勢,好似聯繫,直屬,一條龍呀有間中學嘅小學,但都想了解清楚間小學嘅學術同品格教育……,如果係咁,培道同褔建,大家會點揀!

回覆:ymami 的帖子

一間中小、一間英小;語景好唔同。地點亦不雙近。至於中文是廣教抑或粵教,亦需考慮,話晒你囡間K 也是英普,若我係你,都想函接得好d嘛!

‹ 上一主題|下一主題