用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩,崇真,點揀?
go

救恩,崇真,點揀? [複製鏈接]

救恩無得抽獎,中西區網,愉快學習,重閱讀…

崇真有得抽獎,深水埗網,較傳統,多net teacher…

二者共通點,學費貴,遠,無直屬中學。

下星期崇真要比留位費,我個係仔,希望大家比下意見。

2    0    0    0

回覆:neko1234 的帖子

那𥚃近家多D?

回覆:tabomini 的帖子

都唔近屋企,救恩要自已送或過海坐校車,崇真就有直接校車,我覺得差唔多遠

如果純比較學校,我喜歡救恩,睇你buy唔buy活動教學。

我較喜歡救恩

回覆:neko1234 的帖子

上星期去帶阿仔去崇真interview ,我都有諗這個問題,我仔都有救恩offer!

引用:上星期去帶阿仔去崇真interview+,我都有諗

原帖由 ritterbaba 於 14-11-13 發表
上星期去帶阿仔去崇真interview ,我都有諗這個問題,我仔都有救恩offer!

...
樓主要考慮喜歡救恩教學方法定TT傳統方法了,如看升中網,一定救恩勝TT.朋友仔讀救恩,多數有讚多

回覆:救恩,崇真,點揀

我們揀了崇真(vs救恩,及其他offer), 因位置及語境,如果自行得咗,連崇真也放棄,因為太貴了,語境最多外補。

想搏抽獎, 一定揀崇真, 如果唔係就考慮救恩啦
救恩其實同匯基(東九龍)有聯繫(呢間算係一線尾直資中學), 好似話每年有2X-30個名額可由校長推薦升上去
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:救恩無得抽獎,中西區網,愉快學習,重閱讀

原帖由 neko1234 於 14-11-12 發表
救恩無得抽獎,中西區網,愉快學習,重閱讀…

崇真有得抽獎,深水埗網,較傳統,多net teacher…
Neko1234,咁你鍾意邊間多些?

我自己就鐘意救恩的理念

但我個仔都幾難搞, 唔太受我教, 但就好聽老師話, 大家都知 no pain  no gain, 如果學校學習好輕鬆, 老師對學生要求唔高, 我驚我仔每天都只顧玩唔溫書...救恩要派位, 又始終都要面對呈分試..到高小時, 想追已經有難度...

如果係港同有中學backup就唔同, 而且港同都多左功課, 但可惜入唔到3rd...連叩門都無份..

所以我一直係諗唔定..要追隨理想..定面對現實..

睇返救恩之前派位都唔差,但係咪因為出生率低,冇咁大競爭先係咁?
我阿女應該係屬中游,聽話、肯溫習、做功課,但唔鍾意樂器,運動又一般,咁係咪要搵有直屬中學比較好呢?呢幾日成日諗,訓得好差,好怕揀錯。

vnghk0001 發表於 14-11-13 11:23
睇返救恩之前派位都唔差,但係咪因為出生率低,冇咁大競爭先係咁?
我阿女應該係屬中游,聽話、肯溫習、做 ...
有直屬中學既小學梗係好D, 但問題係而家係學校揀你, 唔係你揀學校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我係有得揀,所以救恩派位点睇?我老公好鍾意救恩。

vnghk0001 發表於 14-11-13 14:34

你係救恩vs 邊間?

vnghk0001  高主教  發表於 14-11-13 15:16

引用:我自己就鐘意救恩的理念但我個仔都幾難搞,+

原帖由 neko1234 於 14-11-13 發表
我自己就鐘意救恩的理念

但我個仔都幾難搞, 唔太受我教, 但就好聽老師話, 大家都知 no pain  no gain, 如 ...
我同你情況差不多,不過系救恩vs聖母。雖然聖母有直屬,但我傾向救恩,因為喜歡他們的教學方式。
港同跟救恩教學方式差不多,可惜我又系港同2st in已止步,連叩門都冇

neko1234  係, 無得叩門  發表於 14-11-13 16:17

vnghk0001 發表於 14-11-13 14:34

我到而家都未數到高主教信, 應該無offer
如果有, 我都會煩惱, 魚與熊掌......救恩 vs 高主教, 二間學校真係好唔同..

回覆:救恩,崇真,點揀?

如果港同,同救恩點揀好?
雖然港同未出result , 都想問下意見先

回覆:救恩,崇真,點揀?

如果救恩vs 港同,唔考慮地區,只論學術程度,點揀好?
雖然港同未出result , 想問下意見先

little_kid 發表於 14-11-13 16:29
如果救恩vs 港同,唔考慮地區,只論學術程度,點揀好?
雖然港同未出result , 想問下意見先

...
應該註冊咗救恩先 (雖然救恩註冊咗就叫你唔可以抽獎, 一抽獎佢就放番你去waitinglist, 但起碼唔係好似直資咁註冊咗就無得繼續抽)
港同有埋中學, 而且成績不俗, 咁如果2間都收梗係揀間有中學好D啦

‹ 上一主題|下一主題