用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K2 課程
go

K2 課程 [複製鏈接]

請教大家如K2
中文仲寫緊 上大人手牙口日...等
數學只寫1~10, 有多少概念但無加減概念
英文只寫abc , 無串字, 無認讀生字

會否太淺,升小難適應 or 其他K2 程度都係差不多係咁?

0    0    0    0

回覆:JoeyPC 的帖子

我仔PN已開始有中英文字卡認字,但唔多,一個單完幾張

我個仔寫緊:男、女、子英文,你淺咗幾年.... 我地N班已經要認少少字
不過唔駛串字,因為學校教phonics,要小朋友拼,唔會串
數學都係寫緊1-10

隨遇而安

回覆:H小B媽 的帖子

我覺得太淺想轉校,但K2下學期先轉會否太遲? 其他學校是否差不多程度?
現在每日放工都同佢做額外練習,補充一下,但自己教都唔及老師教咁有系統

I thought kids are only supposed to start writing when K2 starts?

回覆:victoryu19 的帖子

yes,  just start to write at K2, but I expect not only writing,  but also read the words in Eng & Chi,  Maths concept also

回覆:JoeyPC 的帖子

係我怪獸想阿女學多d 野還是大部分K2 係咁淺?

引用:係我怪獸想阿女學多d+野還是大部分K2+係咁

原帖由 JoeyPC 於 14-11-12 發表
其實教育學家並不建議小朋友在6歲之前學太多學術,扼殺想象力和學習興趣

回覆:K2 課程

唔好咁啦!

DIE WAHRHEIT IST IRGENDWO DA DRAUSSEN

clingy 發表於 14-11-12 13:30
其實教育學家並不建議小朋友在6歲之前學太多學術,扼殺想象力和學習興趣

...
Agreed.
This is one of the reasons why, in my opinion, that creativity is lacking in the Chinese community (Hong Kong, mainland, etc).

引用:請教大家如K2+ 中文仲寫緊+上大人手牙口日.

請教大家如K2
我囡間學校,都差不多程度。

仔仔N班巳學,
K1巳懂寫

引用:係我怪獸想阿女學多d+野還是大部分K2+係咁

係你太怪獸。
要做怪獸可以考慮每日放學後去學2-3樣嘢;又或者再揾多一間幼稚園返、務求上午下午都要返學。

引用:Quote:原帖由+JoeyPC+於+14-11-12+發表係我

原帖由 clingy 於 14-11-12 發表

...
冇錯,真係冇必要咁快吹谷

認得多字不等於學術叻

我仔k1已經學完呢d. 依家k2 是寫英文生字,11-20, odd and even number. 中文寫: 手眼耳吃火車巴士子女。
由於k1 已經開始深,上到k2都應付到。如果你依家突然轉去間深的幼稚園,小朋友會跟唔上,同埋仲要重新適應新學校同學,對佢心理都有影響。要三思!

引用:我仔k1已經學完呢d.+依家k2+是寫英文生字,

原帖由 ozduckie 於 14-11-12 發表
我仔k1已經學完呢d. 依家k2 是寫英文生字,11-20, odd and even number. 中文寫: 手眼耳吃火車巴士子女。
...
通常九龍塘幼稚園谷d, 我囡不在九龍塘返學,現在k2, hea hea地,.

請教大家如K2
我仔都係學緊呢d 有咩問題?唔好以為谷就得

請教大家如K2
其實無必要轉學

程度淺,家長可以自己教深D!寫D深少少嘅字,
睇D書,認多D字!

對於他來說,轉一個新環境係壓力黎ga!

除非老師無愛心,不要隨便轉

tiggeryyw    發表於 14-11-12 17:20

引用:我仔k1已經學完呢d.+依家k2+是寫英文生字,

原帖由 ozduckie 於 14-11-12 發表
...
請問學校是K1開始寫字?

‹ 上一主題|下一主題