用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正interview
go

培正interview [複製鏈接]

interview寫明唔可以家長陪,家長唔可以陪小朋友到面試室外,而係由童軍帶過去,如果小朋友唔肯,咁咪連老師都見唔到?

4    0    0    0

回覆:培正interview

我刨文知道喊第一次可以去waiting room 冷靜吓,如果第二次入去再喊先叫家長帶走

回覆:Dragonmama2012 的帖子

冇計!考埋膽量!

早兩年去in,呃個仔我要去廁所,又得喎,不過唔知其他小朋友work唔work!

回覆:bearamy 的帖子

無計,叫得小朋友自己入去,就係想收比較獨立的小朋友。明報訪問培正校長講的。

我個女都係慢熱型,都怕佢喊,當見識下就算,橫豎咁多人見,機會渺茫。

回覆:培正interview

但小朋友個個性格唔同。
慢熱就判佢輸,好慘。

Handsomewoman 發表於 14-11-12 08:37
但小朋友個個性格唔同。
慢熱就判佢輸,好慘。
Agree

引用:但小朋友個個性格唔同。 慢熱就判佢輸,好

原帖由 Handsomewoman 於 14-11-12 發表
但小朋友個個性格唔同。
慢熱就判佢輸,好慘。
獨唔獨立某程度上係家長做成。
做幼教既朋友都同我講d家長成日話"我個囝做唔到架唔駛試啦"。
我個囡返果間playgroup最細15、6個月已經自己入去上堂,why not?

引用:但小朋友個個性格唔同。 慢熱就判佢輸,好

原帖由 Handsomewoman 於 14-11-12 發表
但小朋友個個性格唔同。
慢熱就判佢輸,好慘。
做幼教既人會覺得小朋友唔獨立,係因為家長太保護。
佢地大部分都鍾意願意放手俾小朋友試既家長,因為永遠都係呢d小朋友最出色。
我咁講,可能好多家長唔鍾意,但呢個係事實。

回覆 konew720 的帖子

我同老公就好鼓勵個女嘗試的, N班頭兩個月佢有喊, 但見佢每日進步越喊越少, 都無乜點擔心, 宜家好鍾意返學
最近喺學校幫佢報體操班, 佢好鐘意, 試堂我們去睇下佢, 有得陪, 之後正式就自己入去, 佢頭呢兩堂都有喊, 但我都覺得係好的訓練

我覺得一半係天生的性格, 一半係訓練出來的, 三歲唔夠, 可以點訓練丫, 都要一步一步

我細個係無有怕的, 但個女似爸爸細個, 好痴身都無計, 要慢慢訓練膽量囉....

其實禁既安排好怪嗜, 平時父母巳教小朋友吾好跟陌生人亂走, 但係INTERVIEW又要佢跟陌生人走, 即係點呢...
而且第一次見陌生人又肯跟佢走=獨立..真係吾太認同...

引用:其實禁既安排好怪嗜,+平時父母巳教小朋友吾

原帖由 kukudeechu 於 14-11-12 發表
其實禁既安排好怪嗜, 平時父母巳教小朋友吾好跟陌生人亂走, 但係INTERVIEW又要佢跟陌生人走, 即係點呢...
...
我應為家長應該先同小朋友講聲一陣會有老師帶佢哋去另一間房度玩,要佢哋乖乖聽老師話、跟做指示,父/母會一陣就會接番佢㗎喇!

概有大概情況話畀小朋友知等佢知會發生咩事可以安心啲,家長如果仲要諗到好似拐子佬拐帶咁,就應該調節吓個心態,始終小朋友終有一日係要離開家長由老師帶領入課室。

引用:其實禁既安排好怪嗜,+平時父母巳教小朋友吾

原帖由 kukudeechu 於 14-11-12 發表
...
父母親手交小朋友给老師跟一般陌生人不同吧,咁吾認同就冇谓花時間去,比你小朋友考到可能更多不認同。留機会给真心欣赏学校的家長吧!

引用:Quote:原帖由+kukudeechu+於+14-11-12+發表

原帖由 NICOLE123 於 14-11-12 發表
父母親手交小朋友给老師跟一般陌生人不同吧,咁吾認同就冇谓花時間去,比你小朋友考到可能更多不認同。留機 ...
講得好啱,培正幼稚園就是想收獨立的小朋友,我記得培正k1開學日,全班冇人喊, 全班小朋友坐定定聽老師講解一小時,而家長只是企在課室後面,冇人要父母陪伴架。
如果吾認同學校做法,就吾好去la, 強行認同,只會令小朋友辛苦

回覆 macmate 的帖子

認同應事先俾D心理準備小朋友....不過如果小朋友臨場吾OK都可以理解, 大人返新工/去到新環境都要時間適應啦, 何況得果2歲既小朋友...

祝大家都好運...

引用:Quote:原帖由+NICOLE123+於+14-11-12+發表

原帖由 cclemon2009 於 14-11-12 發表
講得好啱,培正幼稚園就是想收獨立的小朋友,我記得培正k1開學日,全班冇人喊, 全班小朋友坐定定聽老師講解 ...
是呀!個個都好定,真是很勁!開學頭幾天,我有跟校車,沒有父母陪的同學,坐得也很定很乖。唔係一個係咁,而係個個都係咁。

阿仔平時搭校車係工人送,會好開心同工人講晒拜拜咁上校車
但昨天我和老公放假送佢搭校車,校車一到就喊晒
所以我覺得如果佢IN時,喊住唔肯入課室,未必代表佢唔獨立,可能佢唔想同最親的人分離,尤其係陌生的地方對細B來講,真係好大挑戰,所以到時都係隨遇而安

引用:Quote:原帖由+kukudeechu+於+14-11-12+發表

原帖由 NICOLE123 於 14-11-12 發表
父母親手交小朋友给老師跟一般陌生人不同吧,咁吾認同就冇谓花時間去,比你小朋友考到可能更多不認同。留機 ...
我反而鍾意培正安排,自己入,揀獨立小朋友之餘,家長唔知問乜,就算失敗都唔需要埋怨小朋友。

‹ 上一主題|下一主題