用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點樣接受現實積極面對自閉症?
go

點樣接受現實積極面對自閉症? [複製鏈接]

見到人地個小朋友精靈活潑, 自己個女就激到嘔血, 好唔開心, 點樣先可以調整自己既心態呢, 已診斷自閉症2年了, 亦返緊訓練幫個女, 但我仲未接受到現實, 好唔開心
   3    0    2    0

回覆:JoeyPC 的帖子

我都已兩年,可能這生都唔會平伏

冇人幫到你, 只能靠自己.
我都6年, 表面睇真係非常接受, 但心底條剌係一生一世, 只要一觸動,
眼淚可以流過唔停
仔女係無辜, 佢都唔想係咁, 係我累佢, 所以要積極D.

fatpam  中晒,好明白你感受  發表於 14-11-7 23:26

就係好似心底有條剌咁, 控制唔到好傷心, 都唔敢再生第二個了

家長可以試下多祈禱,求天父帶領一家人,幫助大人同小朋友,將難處和擔憂向天父傾訴。亦可以帶小朋友返主日學,讓佢在神和教會的大愛中成長。「在人不能,在神凡事都能」,願共勉。

可能這生都不能平伏x2

找輔導或社工,和多傾訴,易接受好多。

多看看世上不同困難的人們,我會看乙武,nick 等等傳記,我覺得有幫助,不同的人也能活出自己的人生

引用:見到人地個小朋友精靈活潑,+自己個女就激到

原帖由 JoeyPC 於 14-11-07 發表
見到人地個小朋友精靈活潑, 自己個女就激到嘔血, 好唔開心, 點樣先可以調整自己既心態呢, 已診斷自閉 ...
我個囝囝係A 仔,由於我返工,有d 寄託,所以冇咁大壓力。而家小朋友入左全日s 位,有全面照顧,我和爸爸冇之前咁down.  因為有好多同路家長交流下。

JoeyPC 發表於 14-11-7 16:06
見到人地個小朋友精靈活潑, 自己個女就激到嘔血, 好唔開心, 點樣先可以調整自己既心態呢, 已診斷自閉 ...
發掘下他的長處,以長補短,調節下自己對孩子的期望,要明白好多野在其他小朋友來說是理所當然做到的事,我們的孩子要比人用多10倍的時間努力和耐性才學會,甚至可能是一世都學不會,但我們也要接受事實,父母若不接受事實就永遠陷於痛苦中,提不勁陪孩子走以後的路。
父母既然已知情況,就積極在自己在世的時間好好為孩子將來應付獨立生活装備。

misshk12 發表於 14-11-7 17:16
家長可以試下多祈禱,求天父帶領一家人,幫助大人同小朋友,將難處和擔憂向天父傾訴。亦可以帶小朋友返主日 ...

同意

將所有憂慮, 不安交給主. 可從新再欣賞你的小朋友.

每次有任可生氣,唔開心, 可看看以下文章.

為你打打氣

> 轉再之前的分享文章

上帝給我一個任務
叫我牽一只蝸牛去散步。
我不能走太快,
蝸牛已經盡力爬,為何每次總是那麽一點點?
我催它,我唬它,我責備它,
蝸牛用抱歉的眼光看著我,
仿佛說:「人家已經盡力了嘛!」
我拉它,我扯它,甚至想踢它,
蝸牛受了傷,它流著汗,喘著氣,往前爬…
真奇怪,為什麽上帝叫我牽一只蝸牛去散步?
「上帝啊!為什麽?」
天上一片安靜。
「唉!也許上帝抓蝸牛去了!」
好吧!松手了!
反正上帝不管了,我還管什麽?
讓蝸牛往前爬,我在後面生悶氣。
咦?我聞到花香,原來這邊還有個花園,
我感到微風,原來夜裏的微風這麽溫柔。
慢著!我聽到鳥叫,我聽到蟲鳴。
我看到滿天的星鬥多亮麗!
咦?我以前怎麽沒有這般細膩的體會?
我忽然想起來了,莫非我錯了?
是上帝叫一只蝸牛牽我去散步。

教育孩子就像牽著一只蝸牛在散步。
和孩子一起走過他孩提時代和青春歲月,
雖然也有被氣瘋和失去耐心的時候,
然而,
孩子卻在不知不覺中向我們展示了生命中最初最美好的一面。
孩子的眼光是率真的,
孩子的視角是獨特的,
家長又何妨放慢腳步,
把自己主觀的想法放在一邊,
陪著孩子靜靜體味生活的滋味,
傾聽孩子內心聲音在俗世的回響,
給自己留一點時間,
從沒完沒了的生活裏探出頭,
這其中成就的,何止是孩子。
送給所有正處於忙碌中的爸爸、媽媽

引用:就係好似心底有條剌咁,+控制唔到好傷心,+都

原帖由 JoeyPC 於 14-11-07 發表
就係好似心底有條剌咁, 控制唔到好傷心, 都唔敢再生第二個了
我生了第二個,正常的。雖然都有勞氣的時候,但理解、言語正常,真的很可愛、很窩心!是我心命的支柱

回覆:點樣接受現實積極面對自閉症

當你做到,無論仔女點樣,都係你寶貝時,咁你就接受到。

misshk12  Agree  發表於 14-11-10 09:36
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:回覆+man811231+的帖子 你很勇敢呀!我仔

原帖由 Sandyf 於 14-11-10 發表
回覆 man811231 的帖子

你很勇敢呀!我仔仔4歲,是A仔,雖然開始接受訓練後一點一點地進步,但係我都唔夠 ...
其實都是駁下咋!我認識許多第二個都正常

我是unplanned的。甜到入心的是小B,牽腸掛肚的是大A。現在兩個爭寵,教她們以後相親相愛是個漫長的課題。小B帶來很多安慰,但也更多負擔,更奪走個人空間。

引用:回覆+man811231+的帖子 你很勇敢呀!我仔

原帖由 Sandyf 於 14-11-10 發表

你很勇敢呀!我仔仔4歲,是A仔,雖然開始接受訓練後一點一點地進步,但係我都唔夠 ...
Me too... 唔敢生第二個。

如果第二個正常真係非常好, 因為當父母老去時,在世上仍有親人照顧下個A仔, 無咁孤單, 我都想生第二個,  但好怕搏唔到正常, 到時2個A搞唔掂

系啊 我仔都诊断左差吾多两年了 我还没有从阴影中走出来

回覆:man811231 的帖子

我相你客观情况一样 主观都系觉得这在玍者无法平复.

許多時我們看到別人的子女,聽教聽話,自己的就教極都唔聽,好激氣。我都有過激到嘔血的時間。但其實想清楚,佢地唔係唔想聽,只係佢地個腦仔接收訊息比較弱, 收唔到。就好似我地手機有時訊號弱都會收唔到,咁唔通就發火鬧部手機咩... 雖然A仔係難教d, 湊佢地係辛苦好多, 但佢地都唔想架! 佢地亦有好多優點,佢地純真率直,其實很可愛的。唔開心時,諗下佢地d搞笑野,得意野啦!

‹ 上一主題|下一主題