用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KM 定 LH只能選擇一間
go

KM 定 LH只能選擇一間 [複製鏈接]

2間都仲意,煩腦中,小朋友讀過既媽媽們對呢2間有咩意見

4    0    0    0

km is chosen

回覆:KM 定 LH只能選擇一間

撞期?
In 左收左先再諗

引用:2間都仲意,煩腦中,小朋友讀過既媽媽們對

原帖由 C子mama 於 14-10-19 發表
2間都仲意,煩腦中,小朋友讀過既媽媽們對呢2間有咩意見
兩間其實我都鍾意,我女11年12月b, 舊年in齊km Pn +K1 and LH  pn +K1, 最後km l1, LH k1 and pn waiting, KM pn 有offer. 而事實都係in Km Pn 最好表現。但最後 LH K1 收到下午英普offer, we give up as we have chosen KM pn already, we love km environment more. In September( school have started already), we received LH PN offer too but we give up again. 我地無寫過任何求情信,無名小必入資格,小朋友in LH 時仲要串串地唔同老師hi, 答錯colour唔肯出去group play, 最後都有offer. 我唔係想話邊間好d邊間差d, 個人感覺,佢地會幾睇小朋友first impression. 聽朋友review, LH鍾意坐得定又乖嘅小朋友,我女係內向乖巧型,可能因為咁,無答岩晒問題都收掛

引用:撞期? In+左收左先再諗 +

原帖由 Bstar 於 14-10-20 發表
撞期?
In 左收左先再諗
Yes

醒目開學勳章

係PN嘛?
LH有好幾間,應該相對機會率好dd
聽用家講,學校有嘢俾家長做(教),又會有報小一講座等,支援上應該好過KM
而KM比較少位,競爭相對大,而且近年老師轉得極快,基本上兩年前教嘅剩低少過4個 (舊年有人話我知7個,但當中起碼有3個今年走咗)
以往我會同人講KM好,依家,比我會揀LH

引用:係PN嘛?LH有好幾間,應該相對機會率好dd聽

原帖由 kerkermui 於 14-10-22 發表
係PN嘛?
LH有好幾間,應該相對機會率好dd
聽用家講,學校有嘢俾家長做(教),又會有報小一講座等,支援上應 ...
我也對LH有興趣,請教kerkermiu是用家嗎?

醒目開學勳章

joejoebb 發表於 14-10-23 01:57
我也對LH有興趣,請教kerkermiu是用家嗎?
我有兩個小朋友,一响KM讀咗4年,一個讀緊第三年

回覆:terterarashi 的帖子

可以講多d LH interview形式和內容嗎?係米家長陪入,但其中一part係家長要一邊填問卷而小朋友一邊要聽老師指示? 問卷用中文or英文填呢? 另外,面試會用中文or英文問小朋友呢? 唔該晒!

回覆:able65 的帖子

LH 會分開三個環節,第一係group interview , 外藉老師會同大概6-8 個小朋友一齊唱歌,問下叫咩名及做簡單指令!
第二就家長同小朋友見老師,會考小朋友!
第三家長填問卷,小朋友要自己玩玩具或睇書,跟住見校長可發問問題

terterarashi 發表於 14-10-21 16:32
兩間其實我都鍾意,我女11年12月b, 舊年in齊km Pn +K1 and LH  pn +K1, 最後km l1, LH k1 and pn waiting,  ...
KM & LH 兩間都係好學校。

有JM話,KM target 傳統學校,而LH主要考返d 直私,都係活動教學為主嘅,我諗睇樓主自己target 咩學校。兩間學術都唔淺的。
KM 的小朋友係點唔係太清楚,而我見LH 的小朋友,似乎都好活潑,佢地活動教學,上堂時可以好專心,但玩時又可以好活潑的,都唔係一定要坐定定的小朋友。
‹ 上一主題|下一主題