用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 申請插班
go

申請插班 [複製鏈接]

請問如果而家申請插班小一仲得唔得既呢?定下年先可以插班小二?

1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問如果而家申請插班小一仲得唔得既呢?定

原帖由 kitthen 於 14-10-11 發表
請問如果而家申請插班小一仲得唔得既呢?定下年先可以插班小二?
有學校接受下學期插班,不過唔多

回覆:申請插班

Ok, 唔該晒

回覆 kitthen 的帖子

依我成功插班經驗,唔好理有冇公開插班申請,鐘意間學校就寫信連profile 寄去學校。work 嫁,過來人經驗,但記住要時間合適,即是第一及二學期完前左右寄就差唔多,如MCS是每年4月可寄來年插班申請。祝好運。

引用:回覆+kitthen+的帖子 依我成功插班經驗,

原帖由 lamking 於 14-10-11 發表

依我成功插班經驗,唔好理有冇公開插班申請,鐘意間學校就寫信連profile 寄去學校。w ...
唔該你,如我打萛而家申請插下學期P1都可以嗎?

SFA果時P1下学期有一個插班,但唔知佢幾時申请。衣家剛開学,我谂太早。你可以在你小朋友差不多完第一学期前1-2個月寄信試下,因各小學課程及學期時間應差不多。如要插p2. 一定要4 月開始準備,而且要操p1成績,必須要好,最好全班5名內,10名內應該都得depending on ur school standard n reputation. Hope this helps.

小曳人  SFA一年三個學期架  發表於 14-10-11 20:51

睇下你想插乜level 嘅小學,名津小好小收中途插班,只收插小二。要去top 名津,你今年要fit 行小朋友最好拎到全級at least 頭十

KTS 我知收小一下學期插班,之前有個媽話學校之前掛嗰牌出嚟話重收小一生tim

小曳人, 好在你clarify. SFA係3個學期,果年應該係第二學期有人成功插班,因為以家間學校係兩個學期,所以mix up 左。

如要插下學期是11、12月申請嗎?

up

‹ 上一主題|下一主題