用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 46網好似得約10學校, 咁應該點填?
go

46網好似得約10學校, 咁應該點填? [複製鏈接]

如題, 如有位係咪要填埋48網?
   1    0    0    0

引用:如題,+如有位係咪要填埋48網?

係就好了

大家揀左46網邊間呢

引用:Quote:原帖由+初級媽咪+於+14-09-29+發表如

原帖由 longyiu 於 14-09-29 發表
唔係,填晒9間就ok...因為48網仲要問46網借位
你好,我不明白借位的機制,會否優先派俾原屬於46網的人?

回覆:cloudwingwing 的帖子

不會的

cloudwingwing 發表於 14-10-7 15:02
你好,我不明白借位的機制,會否優先派俾原屬於46網的人?
所謂借位, 其實係將某校統一派位的學位分咗俾48網, 例子如下:

46網A校原本統一派位有60個位, 但要借15個去48網, 咁會顯示: 45+15
即係話, A校得番45個位比46網, 另外15個位係俾咗48網.

其實可以話變相將46網部份學位比咗48網

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:cloudwingwing+發表於+14-10-7+15:02

原帖由 hkpapa852 於 14-10-07 發表
所謂借位, 其實係將某校統一派位的學位分咗俾48網, 例子如下:

46網A校原本統一派位有60個位, 但要借15個去 ...
首先多謝你的解答,假設該校有60人選,但郤要分配15個位給48網,那麼該15人便不能派該校,對嗎?咁對46網都幾唔公平喎。

cloudwingwing 發表於 14-10-9 16:45
首先多謝你的解答,假設該校有60人選,但郤要分配15個位給48網,那麼該15人便不能派該校,對嗎?咁對46網都 ...
你既假設係啱既.

公唔公平好難講, 個只係教育局睇數字覺得46網學位足夠自用之餘仲可以留D俾外區, 所以咪借俾48網囉!
至於會借邊間學校就唔知啦.... 以其它網為例, 通常只會借D長期收生率較低既學校學位出去, 但係咪一定會咁做?要問教育局了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:46網好似得約10學校, 咁應該點填

借得位比第二區嘅都係啲孖寶,三寶,四寶,派到喊三声嗰啲嚟架

sissysze 發表於 14-10-9 19:44
借得位比第二區嘅都係啲孖寶,三寶,四寶,派到喊三声嗰啲嚟架
No ar,舊年46網借晒9間出去,間間都借十幾個位。

回覆:46網好似得約10學校, 咁應該點填?

上年無事呀,我問左好多家長,全部都入到同區學校, 只要你9間都有寫

唉,我決定搏一搏跨區,46網啲學校好似麻麻咁。。
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

去年沒有參加自行,大抽獎甲一乙一填柏德,抽中了,跨區風險好大

如有直私就搏誇區甲一
如冇,風險都幾大呀

tsangnamnam 發表於 14-10-15 12:20
如有直私就搏誇區甲一
如冇,風險都幾大呀
同意,競爭一年比一年大,不要打無把握的仗,舊年有朋友派了十幾志願,叩門日子苦不堪言

aiya 我講錯咗,直資唔可以抽
所以有私校back up先至好搏

祝大家好運
‹ 上一主題|下一主題