用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 求........發展遲緩仙丹 (終於比我找到了) ...
go

[其他] 求........發展遲緩仙丹 (終於比我找到了) [複製鏈接]

仔仔三歲了, 到而家連爸媽都未識講, 行路又未穩, 未識跑跳, 認知差, 玩具又未識玩.......上過好多物理治療, 職業治療, 言語治療, 幼兒導師訓練, 針灸, 顱底骨治療, 香薰油......咩嘢都做暈, 但未見有好喜色...
人哋成日話唔使驚, 終有一日會叮一聲, 咩嘢都返哂嚟, 但......究竟還要等到幾時?幾時呢個叮一聲先會來? 好傷心....
究竟世上有無靈丹妙藥或醫生, 可以幫到我個仔?
嗚嗚嗚........
   5    0    0    0

回覆:helen_kam613 的帖子

咩神奇妙藥 都不是會一學就店

做左平估未? 如有認清楚咩問題, 響私人機構上密集班 星期一至五 好似番學一樣, 其實上 半年到會開始見到進步

仙丹 ---- 父母必備愛心耐性及合理期望,發展呢樣野好講小朋友自己本身potential,先天及後天是十分重要,小朋友只不過3 歲,仍有發展及進步空間,你要給点耐性,因有d事是不由你控制,你唯有繼續盡力幫他,其餘便交托上天的安排及小朋友自己湣力

仔仔早已評估了, 一知道後, 已安排上了私人密集訓練, 都上了一年半, 但未見有明顯幫助.
剛剛八月開始入了 S 位.
老實說, 呢一年半裏, 我已做了很多嘢, 就是因為還未見有好大進步, 所以先有感而發問這個問題.....,
有時真的覺得好倦好倦了, 同時也好擔心

醒目開學勳章

「叮」一聲當初我都有期望過.....如果真的想快些出現,就把期望降低,這樣「叮」一聲好快出現,現實就是現實,合理期望會對大家都有正面幫助。

引用:仔仔早已評估了,+一知道後,+已安排上了私人

原帖由 helen_kam613 於 14-08-31 發表
仔仔早已評估了, 一知道後, 已安排上了私人密集訓練, 都上了一年半, 但未見有明顯幫助.
剛剛八月開始入了 S ...
有無介奶?

3歲已有S位都算快,希望上了S位有進步。你都試了好多不同療法,有冇試過生物療法?

呢個世界邊有叮一聲呀?

上左年半訓練, 現在有無單字? 因為言語差, 連帶表達也會差.
行路是大肌, PT有無講為何3歲, 大腿張力都未得?

現在已上S位, 就唔好上太多私人訓練, 反而多些回校和導師溝通, 多做家居訓練, 要知小朋友最好的老師是家長, 生活每個細節, 也可成為訓練的一部份, 努力

回覆:求........發展遲緩仙丹 ...

我仔同你仔一樣3歲,冇言語,行得唔穩,唔識跳,但佢今年7月先排s位

你做過咁多治療, d導師有冇講你仔咩事?cac話我仔係自閉症譜糸~~

回覆:求........發展遲緩仙丹 ...

之前去參觀S位,有帶埋阿仔去,諗住俾佢見下我仔,問下多唔多小朋友同我仔同樣情況,但多數都話好少有同我仔一樣,通常行路冇問題,一係就4歲都唔識行

回覆:maggie814 的帖子

你都好吖!最起碼知道係自閉譜系,我亞囡仍然未揾到原因,又係咩都唔識,行又唔得,語言又唔得。最近睇咗個80幾歲嘅中醫師話亞囡有得醫!聽到好開心,希望真係醫返好亞囡

helen_kam613 發表於 14-8-31 16:55
仔仔三歲了, 到而家連爸媽都未識講, 行路又未穩, 未識跑跳, 認知差, 玩具又未識玩.......上過好多物理治療, ...
樣樣都做過但幾耐?個治療師叫唔叫到佢做?佢肯不肯跟指令?

樓主,我囝情況同你差不多,下個月就3歲,仲係講BB話,行路不算穩,完全唔識跑及跳,由19個月起到現在同他周圍去做綜合訓練,剛於8月開始上S位,一直都緩慢的進步中,他的表現似懂非懂的,我已作了最壞情況打算,可能情況會一直這樣,這樣下來,他有進步的話,自己便會很感恩,亦更讚賞他的進步,可能是阿Q一點,但總好過自己鑽牛角尖,更有機會遷怒於他,這樣對雙方都不好⋯⋯所以繼續同學校合作,幫小朋友做訓練,另外多儲蓄些作為小朋友的生活費,其實做這些已夠充塞你的時間,沒有空餘時間再想其他了。
還有建議安排自己定期外出旅行放鬆一下自己,回來你會更愛你的小朋友~

其實好睇小朋友係咪有潛質,訓練只係幫佢,引導佢,做父母只能盡能力教,希望有一曰佢識

回覆 Destination121 的帖子

其實我之前都有聽過話介奶, 但我個仔無咗支奶真係會嘈到呢, 而且瞓唔到覺, 所以我已經減到只有夜晚臨瞓一支, 而且只用有機豆奶, 這樣可以嗎?如果都係唔得, 還有咩嘢好提議可以代替支奶?

回覆 Alam123 的帖子

生物療法真係未聽過, 係咩嘢嚟? 有幫助嗎?

回覆 銘豬媽 的帖子

你睇成點? 睇咗幾多次? 有什麼變化? 可否介紹個中醫比我?

回覆 SandraLo 的帖子

一直都在做, 現在仍做, 雖然已返 S 位, 但連針灸都盡量 keep 住一星期兩次

回覆 shirleyley 的帖子

唉...我都想可以咁看得開, 但事與願為....有時真係好擔心, 現時自己還有力氣去照顧佢, 但將來呢? 將來自己都唔掂時, 佢點算? 嗚嗚嗚.....

老實講, 我都知訓練好重要, 但當你發現做了好多好多而反應又不是太大時, 真係有啲心灰, 只覺好倦好辛苦
‹ 上一主題|下一主題