用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 驚恐開學症
go

驚恐開學症 [複製鏈接]

我唔知其他媽媽會唔會好驚開學, 但我好驚, 一諗起d 功課, 默書, 測驗, 考試
就覺得好吃力, 重覆每日同亞女吵吵鬧鬧傷感情, 我應該賞試放手係咪無咁驚呢? 由她吧? 有無高人指點下我呢?

王家爸爸    發表於 14-8-8 10:41
   1    0    0    0

引用:我唔知其他媽媽會唔會好驚開學,+但我好驚

原帖由 jswailam928 於 14-08-08 發表
我唔知其他媽媽會唔會好驚開學, 但我好驚, 一諗起d 功課, 默書, 測驗, 考試
就覺得好吃力, 重覆每日 ...
都得意的topic!

Summer 有時間(i mean the kid) train up 下

暑假上咗小一預備班,感受到少少。得出嘅結論係,一定要晚飯前完成晒功課,溫習等。晚飯過後小朋友同大人都攰,做到都唔入腦。

回覆:驚恐開學症

如果楼主情況真是如此惡劣,惟有考慮放手请人教

你小朋友幾大?從小就要慢慢培養佢自理,自律能力,再慢慢放手,多鼓勵多讚賞增加佢自信,自己的事自己做,如日日吵吵鬧鬧要督住先做,時間久了會變成倚賴。其實冇須要吵鬧,要訓練小朋友明白求學/求知識係為自己,肯付出才會有收獲,家長應該只係做支援角色。

我女上緊小一適應班,(其實由幼稚園開始) 已經同女講要佢自己做功課,我放工返去只是負責檢查同埋簽手冊。當然,真是唔識的,可以留返來問我。So far 我都是一邊食飯,一邊檢查功課。最重要是小朋友肯唔肯做,如果心理上唔想做功課,點鬧都是無用的。

趁仲有一個月,同小朋友溝通好,日後要點做,而唔是自己係度驚。

去年我仔仔升小一時, 在暑假有做下升小一的作業, 要佢自己做, 做完你幫佢對答案和提佢邊D位要注意, 例如有些常用的中文字寫錯, 你在佢面前大大隻寫一次.  keep住每日做少少, 一至兩版, 到兩個月的暑期過去, 佢開學時的功課和測驗都跟得幾好.  

我個女今年升小二, 我在暑假裡買了小二數學習作和小二閱讀理解給她每天做, 希望可以令佢上小二輕鬆些,
小一的生活 個一字可以形容 "忙" , 所以趁暑假好好準備

放一個唔想死既人落海,佢會學識游水唔會死;放一個對自己生死冇感覺既人落海,佢會一直向下沉
當然,前提係佢要知游水係乜野一回事,可能只係未完全掌握,對游水零知識既一樣會死

BB312  好好的比喻  發表於 14-8-8 15:01
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

我個女升小二,經過一年班既洗禮後, 大人小朋友都驚左d 功課, 佢不是唔肯做, 係做得好慢
佢好慢我又好心急吹佢,因為驚佢唔夠訓, 吹佢佢又有壓力, 試過做到11點,我同佢講9,10月都係做得咁慢, 11月就要去補習, 佢一聽到補習, 就死都唔肯去, 話要落校車番屋企, 唔去補習社, 希望小二會好d 啦

回覆:驚恐開學症

其實點解咁驚補習嘅?係咪聽到同學仔講過d咩,所以驚咗?

jswailam928 發表於 14-8-8 11:49
我個女升小二,經過一年班既洗禮後, 大人小朋友都驚左d 功課, 佢不是唔肯做, 係做得好慢
佢好慢我又好 ...
係做得慢定功課太多?會唔會個個同學都做咁耐?
如果係慢既話,原因係咩?集中力唔夠?定手仔發展未夠靈活?定某d功課未明唔識做?

小朋友聽到做唔切功課要補習,佢既角度睇,可能會覺得屋企人都放棄,要佢自己面對功課既壓力,所以要小心處理
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

功課多又做得慢, 唔係唔識做, 應該係性格本生慢, 老師都係話佢做什麼都慢過人, 唔想補習因為想回來做, 番屋企休息下, 唔想一落校車就去另一個地方坐兩三個鐘。我沒有放棄佢, 我想合力做好讀書方面既野, 但佢一時好合作一時好不合作, 令我不知點處理好!

引用:Quote:原帖由+jswailam928+於+14-08-08+發

原帖由 siujanjan 於 14-08-08 發表
暑假上咗小一預備班,感受到少少。得出嘅結論係,一定要晚飯前完成晒功課,溫習等。晚飯過後小朋友同大人都 ...
但我要返工,放工返來都開飯啦。點可做到晚飯前溫習呢?

jswailam928 發表於 14-8-8 12:58
功課多又做得慢, 唔係唔識做, 應該係性格本生慢, 老師都係話佢做什麼都慢過人, 唔想補習因為想回來做, ...
咁要學習時間管理,試下set一個較短既時間做目標,如15-25分鐘完成一份,然後休息5-10分鐘,功課太多,小朋友都見唔到出路就會拖得就拖,而且佢地集中力唔可以維持長時間
另外,學校有冇功課堂?或者小息同食飯時間都做d,全部帶晒返屋企一次過做係有難度

我都有開學驚恐症, 由踏入8月已開始驚9月的生活!!
希望每天開心渡過 ;-)

引用:我個女升小二,經過一年班既洗禮後,+大人

佢好慢我又好 ...
我仔升小二。小一上學期我也恐嚇過佢如果我放工回家時還未完成功課便會放他去補習社,下午茶在路途吃,補習費要在圖書、玩具及娛樂中扣回. 自此佢都能keep 住我回家前做完. 當然,我知佢有時知我在家附近了才開始做

hohoho36 發表於 14-8-8 13:20
但我要返工,放工返來都開飯啦。點可做到晚飯前溫習呢?
唔少家長都會晌小朋友放學去帶去補習社做功課同溫習
如果屋企有長輩可睇住佢做功課都可

我自己就計劃到時轉返part-time, 自己跟
‹ 上一主題|下一主題