用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 明我幼稚園 各位揀明我理由
go

各位揀明我理由 [複製鏈接]

大家好, 我係新手媽媽, 正苦惱小兒PN揀學校.
我睇過教署評審報告, 明我小朋友都好出色, 老師有愛心, 同家長都有密切聯繫. 但校園細令好多資源輪候時間過長,活動受局限, 影響學習成效,請問係明我讀緊的家長覺得如何? 你們又點評價呢間學校呢?
另外, 學校所推行的綜合和螺旋式設計課程, 其實際係咩?同一般活動教學有什麽不同?
   5    0    1    0

忘了先要謝謝各位!

回覆:各位揀明我理由

揀明我只得一個理由,就係教到小朋友升小一適應完全無問題。
因為明我k3 嘅課程、功課量及紀律要求已經係同小學生無分別

引用:揀明我只得一個理由,就係教到小朋友升小一

原帖由 Sharon111 於 14-09-21 發表
揀明我只得一個理由,就係教到小朋友升小一適應完全無問題。
因為明我k3 嘅課程、功課量及紀律要求已經係同 ...
小朋友開心嗎?會否家長及小朋友都好大壓力?謝謝

個個小朋友都唔同,睇下邊類型。乖乖守規矩鐘意學野嘅會好enjoy, 坐唔定專注弱嘅會好痛苦

小朋友嘅壓力好睇家長點處理。家長一直由k1開始肯配合學校嘅進度喺屋企有幫小朋友建立温習習慣嘅,唔會有太大壓力。但如果家長k1至k2都一直唔跟功課亦畀子女好free, 去到k3 先黎迫,就會好辛苦,因為k3 老師要求高好多

k3 開學首日已經有幾樣功課,開學兩星期已開始每星期輪住有中英數常評估

回覆:Sharon111 的帖子

明白, thx Sharon111

我個小朋友喺明我讀咗3年,我自己唔鍾意呢間學校。

明我確實出名於升小適應力及寫字,但對於品格、自信心及責任感培育欠奉。整天課堂超趕,因寫字佔上大部份時間,擦擦改改已放學。另外,老師也不見得熱心,說實在是沒耐性,一味只用鬧及罰令孩子守規,所以大多明我學生在人前是乖的。我不清楚是個別老師或是學校風氣,但我聽到其他班級都有如此評論。

學校環境固然細,沒空間給小朋友發展,但這個已不在我不滿之列。真係要睇你對學校要求係點同小朋友性格係點,這間絕不是以孩子為本的幼稚園,若只求成績會適合你。當日如果有人給我以上的評價,我一定唔揀。但現在要轉校已太遲了。

我個小朋友都係在明我三年,説真的教育好重要,我個小朋友由吾多出聲怕事驚青,到依家對樣樣事都有興趣愛發問,今年小二已經可以自己放學做功課。到今日我都好感謝明我的老師。説句實話,求求其其由得你乜都吾識,你就以為呢D叫愉快學習,其實三年日日番學都係冇咩學到,到一升小學你就知咩叫學習差異。係明我真係深但係用三年去習慣,最好吾好在小朋友面前話佢間學校多功課,因為只會比佢(同你自己)有懶的籍囗。當然一間學校一定有D追吾上啦!

回覆:everysunnyday 的帖子

因為要孩子讀基灣,所以要讀明我。到那天你要去扣基灣門嘅時候,你就知讀明我係幾咁有用…

基灣咁多人報, 到叩門階段仲有位放出來嗎?

我今年都報咗明我, 想知道k3每日都用幾多時間來做功課呀? 做完功課仲有時間玩嗎?

我有朋友的小朋友依家讀緊明我K1,佢小朋友都係比較文靜內向。開學無耐,老師都主動致電俾佢,講返小朋友在校表現,仲教左好多方法俾朋友去引導小朋友去做,仲強調唔係要逼小朋友,係幫佢容易適應而已。
依家過左兩個月,小朋友返學好開心,大部分課程都跟得上,小朋友自信心都多左。
K1好似都有百幾二百人,分左好多個班,朋友就話好彩遇到好老師。

Abc

明我K3每日有2至3樣功課,如果小朋友分心,都唔算容易。
每星期一次小測(中、英、數、常)
老師都OK啦,K1特別有愛心
但小朋友太活躍就唔好選這一所
另外校舍細是缺點
升小一情況就幾好(不包私校)
上小一功譟無難度

lily233242 發表於 14-11-3 18:25
因為要孩子讀基灣,所以要讀明我。到那天你要去扣基灣門嘅時候,你就知讀明我係幾咁有用…

...
基灣收好多明我叩門生?

適唔適合就睇作為家長相信邊一套教學方法。傳統一D,希望小朋友勤勤力力打好基礎,就一定明我。中文同數學我都好滿意, 英文串字要求高,但係發音就要自己執,始終教師都係好LOCAL, 港式發音在所難免。

至於老師,有愛心的有,嚴肅的也有,因人而異,但係對學生表現的評分評語就實事求是, 要求都好一致。

本人有三個孩子,大仔K3派到基灣, 我諗叩基灣門都唔少係明我,二女 K1, 細仔等住入N班。大仔資質好一些,讀得輕鬆; 二女K1已覺辛苦。所以睇小朋友受唔受。但係都見到老師K1會有耐性D,K2K3就嚴D。

都係嗰句,你要輕鬆就唔好到升中先黎問點解派得唔好, 又唔好DSE先黎話點解仔仔女女入唔到U,一分耕耘,一分收獲。內子係教書,好多唔同校都教過,小學求輕鬆,一條龍到DSE先黎話點解考得唔好,大有人在。

MayLiee818    發表於 14-11-29 11:01

引用:Quote:lily233242+發表於+14-11-3+18:25+因

原帖由 babycute2009 於 14-11-25 發表
基灣收好多明我叩門生?
係!

回覆:gsrover 的帖子

好認同你講的"一分耕耘,一分收獲"。

我女兒資質一般,係明我畢業。升區內最受歡迎嘅津小,佢出名多功課和深,女兒卻應付自如,自己約一個小時做晒功課。唔溫書中、英默會有60-80分,如果有溫書可以攞滿分。測驗了一次,d卷出太約40%課外題目,佢都擺到約85分。

冇辦法,係香港求學始終離唔開求分數呢種玩法

嘅然係咁,早d調較小朋友吧!

回覆:lily233242 的帖子

我都贊成你講法,明我收我女下午班,下年K1, 但我住將軍澳,請問知吾知有無機會跨區讀基灣?

‹ 上一主題|下一主題