用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 留係香港讀大學,還是去北京清華?
go

留係香港讀大學,還是去北京清華? [複製鏈接]

大家如果有得選擇,會留係香港讀大學,還是去北京清華?真心想問大家意見!

WongWong  ㄧ定香港大學  發表於 14-7-20 00:36
   1    0    0    0

引用:大家如果有得選擇,會留係香港讀大學,還是

原帖由 BestHKMother 於 14-07-20 發表
大家如果有得選擇,會留係香港讀大學,還是去北京清華?真心想問大家意見!

...
我當年選港大。
坦白講我很喜歡北京的文化氣息,但受不了宿舍及生活環境……
可能現今好了點吧。

讀咩先。北大清華英文courses少之又少,香港學生又唔多會跟得上中文授教的courses。

毒霧奪命每年50萬人早死跑步6小時京女「肺」變黑-
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20140121/18600089         「冷靜點,深吸一口氣,然後呼出。」如果在北京這麼做,你等於是加速自殺! ...

回覆:留係香港讀大學,還是去北京清華?

睇咩科啦!香港有得讀就梗係留港啦,香港無果科,就去北清!兩三年前,我仔的補習哥哥就放棄hku物理系,去咗北京讀量子物理

留香港讀。我想囝囝囡囡留係身邊。

引用:睇咩科啦!香港有得讀就梗係留港啦,香港無

原帖由 701003 於 14-07-20 發表
睇咩科啦!香港有得讀就梗係留港啦,香港無果科,就去北清!兩三年前,我仔的補習哥哥就放棄hku物理系,去咗 ...
同意,要睇讀邊科,國內會有多些選擇,分科亦較細緻。

撇除就業前境,適應,未嘗不是一個好選擇!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

清華讀書氣氛係點?討論氣氛好嗎?教授關心教學定研究多?

引用:Quote:原帖由+701003+於+14-07-20+發表睇咩

原帖由 ANChan59 於 14-07-20 發表

讀法學(國際班)

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-07-20+發表同

原帖由 BestHKMother 於 14-07-20 發表
讀法學(國際班)
如果讀法學,香港會較理想,你看看國內讀法學的立法會議員的法理概念就知道分別。

如果目標是未來在國內執業,另當別論!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-7-20 09:36

唉. 就業前境,適應,偏偏就係留學要考慮的最重要因素.

如果夠分入到HKU / CU / CITY LLB, 我會選留在香港讀!

要睇讀邊科.但天氣質素問題真要考慮.此終讀4年.

BestHKMother 發表於 14-7-20 00:09

...
另一個要考慮的因素:小朋友中文還是英文好D?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題