用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 終於報左2歲班( 銅鑼灣)
go

終於報左2歲班( 銅鑼灣) [複製鏈接]

因為女女11月出世,明知冇好的n班會收,同埋又唔想番5日咁多。所以,舊年一間學校都冇報〜

就週圍去試play group ,今日終於決定報係禮頓道的play group

我報左番3日,每次2個鍾,自己上堂,$22xx~

價錢非常合理,環境都ok,有小朋友冼手間〜

3    0    0    0

回覆:終於報左2歲班( 銅鑼灣)

其實返5日有多啲老師同學都幾好吖

回覆:minicooper0808 的帖子

請問你孩子是邊一年出世呀?

回覆:minicooper0808 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

lambeanmama 發表於 14-7-19 22:35
請問你孩子是邊一年出世呀?
2012年11月

Siusammama 發表於 14-7-19 19:28
其實返5日有多啲老師同學都幾好吖
我想留番兩日去迪士尼,playhouse,或者其他地方玩〜反正,我比佢番playgroup的目的,只係比佢有多d機會同小朋友玩,所以,2-3日就夠〜

我囡囡10月b,都冇n班,都想搵你呢類地方俾佢返下。但想九龍區,你識唔識邊到有?

可以講下係邊間嗎? 我今年都會報明年既N 班, 都要plan 下萬一無offer 可以點. 禮頓道, 我之前試過baby buddies, 自己都鐘意. 不過呀仔上堂唔合作.

其實呢類型既班,同學校,應該點叫? 佢又唔係幼稚園或幼兒園。我唔知上網search應該叫的咩呢。

Sansam 發表於 14-7-24 09:43
可以講下係邊間嗎? 我今年都會報明年既N 班, 都要plan 下萬一無offer 可以點. 禮頓道, 我之前試過baby budd ...

我報左樓下的另一間,我都鍾意baby buxxxxs不過如果冇家長個班,一定要番5日,同埋學費貴,有家長陪個班先可以選擇番2-3日,同埋baby bxxxxxx冇小朋友洗手間,所以就報樓下呢間。
其實阿女由18個月開始番緊係sogo那邊的另一間play group ,都係兩個鍾,番兩日,佢就跳同跑足兩個鍾〜都好開心〜不過我見佢依家d同學仔,9月,10月都番n班,得番佢一個,所以比佢讀埋9月,10月先轉去新個間〜

w.ling 發表於 14-7-24 09:13
我囡囡10月b,都冇n班,都想搵你呢類地方俾佢返下。但想九龍區,你識唔識邊到有?

...
九龍邊區?

我自己會鍾意learning center 呢d playgroup多過,學校的n班或者playgroup,因為呢類型的playgroup,如果唔得閒或者小朋友唔舒服,可以補堂,學校假期比較小,只係放紅日。

本地,國際學校的playgroup,冇補堂,所以有好多家長,就算小朋友病都照番,學校假期超多,10月一個星期term break,12月2個星期x"mas,2月又放1-2星期的新年假,4月放2個星期的Easter ~但係家長就交足10個月學費~

當然,如果大家心目中的幼稚園有n班,當然報n班上k1會容易好多~

只係,我心目中幾間幼稚園都冇n班,所以就報出面的learning center~

mommie0306 發表於 14-7-24 16:32
可以話比我聽邊間PG? 我囝囝13年細B, 相信明年都冇PN收佢,要讀PG...
你今年9-10月盡量報左你心儀幼稚園的n班先,如果真係唔收,先找出面個d playgroup都未遲

w.ling 發表於 14-7-24 11:44
其實呢類型既班,同學校,應該點叫? 佢又唔係幼稚園或幼兒園。我唔知上網search應該叫的咩呢。

...
通常係一d learning center,你可以search, playgroup, pre school, pre k

引用:Quote:w.ling+發表於+14-7-24+09:13+我囡囡

原帖由 minicooper0808 於 14-07-24 發表
九龍邊區?
想旺角至觀塘一帶呀。

麻煩可唔可以pm我Cwb pg個名,thx

minicooper0808 發表於 14-7-24 20:58
我報左樓下的另一間,我都鍾意baby buxxxxs不過如果冇家長個班,一定要番5日,同埋學費貴,有家長陪個班先 ...
其實,除左學校假期,病假之外,師生比例都係一個問題,n班的師生比例上限係1:14,有d國際學校就1:6,我依家報的係1:4,佢話一班最多10-12人,3個老師~(我唔理佢係1個老師2個助教,定2個老師1個助教)
始終佢地年紀小,地方大,仲學緊講野和同小朋友相處(實有打人,搶玩具,推人,或者咬人),多1-2個大人係課室睇住,點都好d

w.ling 發表於 14-7-24 09:13

...
我仔仔都係10月B,都無N CLASS,明天開始去noble place 返PG (一至五, 每天一小時)

引用:Quote:w.ling+發表於+14-7-24+09:13+我囡囡

原帖由 happyapril 於 14-08-04 發表
我仔仔都係10月B,都無N CLASS,明天開始去noble place 返PG (一至五, 每天一小時)
...
我囡囡有返pg,一星期一堂。
但我想搵既,係佢學習下分離同自理呢。其實我唔駛會一至五返足,一星期返2至3日都ok呢。
搵到一間都唔平呢,想搵下有冇平少少。

‹ 上一主題|下一主題