用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角衞理堂幼稚園 新手媽媽一問, 入衛理堂
go

新手媽媽一問, 入衛理堂 [複製鏈接]

新手媽媽一問
請問有冇家長可以俾D意見呀??

問題:
1. 係未一出世就要去排隊??
2. 要唔要番N班先上到K班? 只報K班得唔得??
3. 功課多唔多, 深唔深呀?
4. 有冇上/下午班?
5. 要INTERVIEW嗎? 有幾多次INTERVIEW呀?
6. 9月BB算係大B定小B?
7. 今年升小好冇呀?

不好意思, 好多問題...MANY THANKS

1    0    0    0

回覆:ccnine 的帖子

佢有報名時間,毋須一出世排隊,你上網頁可以見到招生通告!
2. 要唔要番N班先上到K班? 只報K班得唔得??
N可以直升K, 但又可以K1先報名
3. 功課多唔多, 深唔深呀?
佢地跟足教育局指引,K2先有功課同寫字,每日兩本,由淺入深,我仔現在K3都只係計10以內加減,中英文寫簡單句子,冇默書考試,冇作文,我覺得不錯,但當然有人覺得太淺!
4. 有冇上/下午班?
N班只有上、下午班,冇全日班,K開始有埋全日班
5. 要INTERVIEW嗎? 有幾多次INTERVIEW呀?
要Interview 1次
6. 9月BB算係大B定小B?
近年好似細b 唔收,我唔記得計9月定10月開始要報下一年度,最新你上網看看吧!
7. 今年升小好冇呀?
升小都係派位,今年競爭大,派位講彩數,又看你住邊區,同幼稚園冇關,唯一係扣衛理小學有幫助

引用:1.+係未一出世就要去排隊?? 佢有報名時間,

原帖由 sumchanma 於 14-07-09 發表
2. 要唔要番N班先 ...
many thanks ar!!!

引用:1.+係未一出世就要去排隊?? 佢有報名時間,

原帖由 sumchanma 於 14-07-09 發表
2. 要唔要番N班先 ...
不好意思,多問一個問題。。。
請問私稚園係未會黎緊有翻新工程?係未會搬校舍?有schedule出左未架?我怕讀讀下要搬,唔方便屋企人接送。。many thanks

回覆:新手媽媽一問, 入衛理堂

那個時間表我真係唔知了,不過應該在一、兩年內進行,所以難免要到臨時校舍上堂,最好都係問返學校!

引用:那個時間表我真係唔知了,不過應該在一、兩

原帖由 sumchanma 於 14-07-11 發表
那個時間表我真係唔知了,不過應該在一、兩年內進行,所以難免要到臨時校舍上堂,最好都係問返學校!

...
明白!!謝謝您!!

‹ 上一主題|下一主題