用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖嘉勒女書院 VS 聖公會呂明才中學
go

聖嘉勒女書院 VS 聖公會呂明才中學 [複製鏈接]

我囡下年(2015)將升讀中學,請問各位剛派位的家長或同學可否提供寶貴意見?

以下是5上及5下的成績

5上
平均分8X
操行A
班考5,級考12

5下
平均分8X
操行A
班考7,級考15

由三年級開始被老師推薦成為風紀,五年級為風紀分組隊長
校內參加了兩年中國舞蹈組及一年合唱團
校外參加了一年南區兒童合唱團

請問各家長,如根據以上資料,我囡成功入讀聖嘉勒女書院 或 聖公會呂明才中學的機會有多大?
另外根據以上資料,還有那些中學入選的機率較高?

順帶一提,明年派位的學生是2003年出生的,那年是沙士年,出生率偏低,這會否提高了入選首志願的機率呢?
   5    0    0    0

回覆:聖嘉勒女書院 VS 聖公會呂明才中學

請問你囡囡是南區嗎?

我覺得女仔選聖嘉勒會好過聖呂

囡囡是南區學生,華富村寶血小學
選聖嘉勒需要誇區,學位不多,這樣的成績會否不夠資格?
因南區確實沒有太多中學選擇

你考得咁頭,聖嘉勒女校冇問題啦..但一定自行.

如跨區,不如考慮St stephen Girls 又多位 ,好過 St clara呢!

成績幾好, 為何不考慮聖心?

我會選st clares

y2kyiu 發表於 14-7-9 10:31
如跨區,不如考慮St stephen Girls 又多位 ,好過 St clara呢!
你指 SSGC統一派位位多?....有直屬小學喎....多過 SCGC?

http://www.schooland.hk/ss/ssgc

dummie 發表於 14-7-8 10:16
我囡下年(2015)將升讀中學,請問各位剛派位的家長或同學可否提供寶貴意見?

以下是5上及5下的成績
以妳囡成績兩間在自行都好大機會中, 問題在妳囡喜歡那一間. 我都係南區家長, 阿囡今年升F.2(St. Clare's), 當年都擔心跨區會機會細, 不過跟阿囡商量後比較喜歡St. Clare's, 所以自行決定一試, 最後都成功入讀好開心.

王國會長

mcl203 發表於 14-7-9 12:06
你指 SSGC統一派位位多?....有直屬小學喎....多過 SCGC?

http://www.schooland.hk/ss/ssgc

南區生要入外區中學scgc 或 ssgc 等要指望自行位. 而ssgc 自行位係較多機會應大一點的, 當然競爭或會較大.
我所知田始有4個去ssgc, 華寶致少1個, 南官1個

王國會長

dummie 發表於 14-7-8 10:16

以下是5上及5下的成績
照計兩間機會也幾大, 另也可問下老師今年派位情況作參考.
另我知道華寶今年也有學生去ssgc.

瑩瑩老豆 發表於 14-7-9 14:24
南區生要入外區中學scgc 或 ssgc 等要指望自行位. 而ssgc 自行位係較多機會應大一點的, 當然競爭或會較大. ...
咪係....位置都好d~~~

點解唔揀SGCC, 首先寶血都OK, 而且有1X名, 可一試, 再ST. CLARES 自行2.

大抽獎聖呂都未遲. 包你唔會後悔.

今年置富始南都入咗6個.

回覆 flymon 的帖子

有考慮過聖心,但聽人講入聖心要英文好好,我囡英文只維持75-88分之間,選聖心會否太進取?

回覆 y2kyiu 的帖子

St stephen Girls College 都係B1英中?

引用:我囡下年(2015)將升讀中學,請問各位剛派位

原帖由 dummie 於 14-07-08 發表

以下是5上及5下的成績
以你女的學校來講,呢個名次應該可以入到聖嘉勒,但一定入唔到聖士緹反女子和聖心。你可以自行派位階段面試聖嘉勒(放第一選擇),將來萬一唔中,扣門時都可表示誠意。聖嘉勒好多時臨開學都會通知d人入學,因為佢雖然唔錯,但卻是大部分band 1 頭女仔的水泡選擇,一旦她們扣到其它好學校,都會第一時間放棄聖嘉勒。所以只要你女保持呢個成績,入去應該冇問題的。華富邨的呂明才唔好揀啦,校風越來越差,拍拖又多,朋友ge女入去唔知幾後悔。

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

咁請問除左聖嘉勒, 聖士夫提反女子和聖心之外,還有其他B1女中可選擇嗎? 當然九龍區的不會考慮,如中西區,灣仔區還有嗎?

自行1聖嘉勒
自行2聖士夫提反女子/聖心

甲一聖嘉勒
乙一聖呂 (<--除聖呂,還有其他好學校嗎? 其實我都怕個女太早拍拖的)

請問這樣的策略是否比較易中聖嘉勒? 會否太保守?

問題太多,先多謝各位抽時間解答!

引用:Quote:原帖由+dummie+於+14-07-08+發表我囡

原帖由 me2 於 14-07-09 發表
以你女的學校來講,呢個名次應該可以入到聖嘉勒,但一定入唔到聖士緹反女子和聖心。你可以自行派位階段面試 ...
Agree. St Clare's primary 只有2班(around 37-38人) st Clare's 中學有4班,外校升入機會高。

但另外兩間,小學已經好多班。收外生機會低。

回覆:dummie 的帖子

自行不用選聖心,没有天主教學校信是不会安排面試。

SSGC自行位多好多。

‹ 上一主題|下一主題