用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 候補生嘜都唔做,会有位嗎?
go

候補生嘜都唔做,会有位嗎? [複製鏈接]

想問那些候補最终有offer的朋友,是否都有做D跟進功夫才取得学位呢?可以分享一下嗎?

4    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

我相信大部分學校本身都有將學生排先後, 不過家長都會寫下信, 求個心安, in case學校計埋誠意, 又或者去到最後階段費事call黎call去寧願call個好想黎讀的 (家長唸法咋)

回覆:候補生嘜都唔做,会有位嗎?

朋友舊年無寫,八月尾收到新油offer, 名幼生

你話要频频寫信/打电话/甚至等校長,我自問真係做到,好攰!

係做唔到

寫封信去多謝學校比機會interview 覺得很開心等等....  等佢地覺得真係有誠意, 到有位或有幫助呢, 寫封多謝信又唔係好難, 做左多個機會等佢留意自己, 可以做啊

引用:寫封信去多謝學校比機會interview+覺得很開

原帖由 mrsfull 於 14-07-05 發表
寫封信去多謝學校比機會interview 覺得很開心等等....  等佢地覺得真係有誠意, 到有位或有幫助呢, 寫封多謝 ...
對,朋友說交了三封求位信,終於入到心儀小學。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我都覺得呢個諗法係成立,有朋友叩第一志願小學,後補位唔得。
後佢寫咗2封信同後補咗小小資料,都打定輸數。

但學校竟然係8月31日打電話俾佢,話有位,要即日覆。

係呢啲時候,我都覺得學校要搵真係想讀嘅家長,唔駛搵嚟搵去。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果學校已有後補編號嘅話,你無乜嘢可以做
除咗,游說註冊咗嘅人放位!

angel_soso    發表於 14-7-7 09:50
恐龍家

如果後補的話,唯有等消息架咋

父母可以為仔女去得好盡。襯現在父母誠意還有影響力時(越長大,就只睇小朋友的成績,要靠自己啦),父母咩爭取下囉!心會諗,為了仔女的生長路,呢D厚面皮嘅嘢,阿媽唔做,仲有邊個可以做呢?

引用:父母可以為仔女去得好盡。襯現在父母誠意還

原帖由 芝士BB 於 14-07-06 發表
父母可以為仔女去得好盡。襯現在父母誠意還有影響力時(越長大,就只睇小朋友的成績,要靠自己啦),父母咩 ...
同意

回覆:HZH 的帖子

現實中確實有學校收番啲原本係rejected, 但佢父母不斷寫信,朝朝捕喺學校門口為求見到校長多一面嘅忠實fans!

當然唔係間間都係咁啦。
誠意呢樣嘢,要睇學校buy唔buy喇!

wittymom  Really?  發表於 14-7-9 11:55

醒目開學勳章 王國長老

引用:父母可以為仔女去得好盡。襯現在父母誠意還

原帖由 芝士BB 於 14-07-06 發表
父母可以為仔女去得好盡。襯現在父母誠意還有影響力時(越長大,就只睇小朋友的成績,要靠自己啦),父母咩 ...
Exactly!我係佢阿媽,如果我都唔做,邊個做wor。果時心唸衰左咪算lor佢又唔識我,無咩好尷尬姐

醒目開學勳章 王國長老

引用:現實中確實有學校收番啲原本係rejected,+但

原帖由 babybear 於 14-07-06 發表
現實中確實有學校收番啲原本係rejected, 但佢父母不斷寫信,朝朝捕喺學校門口為求見到校長多一面嘅忠實fans ...
唔係個個校長都當自己係明星,鐘意家長去追。不過學校的確希望收到家長認同自己理念,而唔係收完佢都心大心細hold完又唔要,增加學校行政工作呀

引用:想問那些候補最终有offer的朋友,是否都有做

原帖由 HZH 於 14-07-05 發表
想問那些候補最终有offer的朋友,是否都有做D跟進功夫才取得学位呢?可以分享一下嗎?

...
其實最慘係入到第二輪,但學校不願透過誰是後備,排幾多,只說全部第二輪都係後備。依家無心機等,因為知道個個都寫信,自己都有寫,但學校堅持話按成績排序。唉,只好認命

但肯去到好盡的人越來越多,這種誠意做法亦越來越無用。

有d名校校長根本見慣呢d場面,要感動佢,難度很高。

引用:Quote:原帖由+babybear+於+14-07-06+發表現

原帖由 Charlotte_mom 於 14-07-06 發表
唔係個個校長都當自己係明星,鐘意家長去追。不過學校的確希望收到家長認同自己理念,而唔係收完佢都心大心 ...
如果真係好想入間學校,寫幾多封信都會係心甘情願付出。雖然寫唔一定有機會,但唔寫,機會係零

小曳人 發表於 14-7-6 07:07
如果學校已有後補編號嘅話,你無乜嘢可以做
除咗,游說註冊咗嘅人放位! ...
Exactly true!

其实我都写過信架,只是毫無回音,令人洩氣!

‹ 上一主題|下一主題