用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中觀塘網同黃大仙網邊個好d?
go

升中觀塘網同黃大仙網邊個好d? [複製鏈接]

如題,謝謝

1    0    0    0

回覆:升中觀塘網同黃大仙網邊個好d

報紙話黃大仙係重災區,有原本的band 1都收不足band 1而要縮辦英文班。相反,官塘就有band 2學校升呢變成可開辦全英文班。

好視乎你屬於甚麼組別和甚麼位置,band 頭、中定尾、你揀選的目標等等。

回覆:opclk 的帖子

Thx

goodenough 發表於 14-6-22 12:47
報紙話黃大仙係重災區,有原本的band 1都收不足band 1而要縮辦英文班。相反,官塘就有band 2學校升呢變成可開辦全英文班。

報紙佬的是什麼邏輯呢?

1. 黃大仙是重災區,「災」對Band 1 校來說,還是對Band 1 生來說呢?如果Band 1 校收唔足Band 1 生,即是Band 1位多過Band 1生啦,咁黃大仙Band 1生一定入到 Band 1校囉?對Band 1 生來說是「福」啊!

2. 下一次檢討教學語言都未到,咁快就因收唔足 Band 1生縮英文班?叫得 Band 1都的學校是全開英文班啦,仲有得「縮」,是那一間原Band 1校咁乖,肯自願縮英文班做彈性班?講緊「減派」下話?

3. Band 2 校全開英文班,即那校2011-2011年開始已經是 Band 1啦,仲掛住幾年前係Band 2的標籤 ?

Banding 是學生才有,收夠 Band 1生就是Band 1中學,而Band 1/2/3 學生數目,一定是總學生人數除3得來的,Band 1 位長期唔夠的區,一定會有Band 2升呢,Band 1 位長期有多的區,一定會有Band 1校要落車,問題是檢討教學語言自決係幾時做遮。

(PS:我c9仔一個,教育政策一知半解,不過看著看著總覺是那裡錯了,所以試下拋磚引玉,如有講錯,煩請提點)

goodenough 發表於 14-6-22 12:47
報紙話黃大仙係重災區,有原本的band 1都收不足band 1而要縮辦英文班。相反,官塘就有band 2學校升呢變成可 ...
你意思係咪官塘區brand 1学生多於brand 1学位?

kartimmi 發表於 14-6-21 23:42
如題,謝謝

同學是男/女生?學生banding 是哪組別?以b1a為例,官塘冇b1a男校可選擇呢!

opclk 發表於 14-6-23 01:17
回覆 Anniemun 的帖子

官塘冇b1a學校????ST.CAT,
師兄,已修改,應該是冇B1a男校,你說的是女校?

opclk  yes....  發表於 14-6-23 11:01

fion6406 發表於 14-6-22 15:12
報紙佬的是什麼邏輯呢?

1. 黃大仙是重災區,「災」對Band 1 校來說,還是對Band 1 生來說呢?如果Band  ...

引用:Quote:goodenough+發表於+14-6-22+12:47+報

原帖由 fion6406 於 14-06-22 發表
報紙佬的是什麼邏輯呢?

1. 黃大仙是重災區,「災」對Band 1 校來說,還是對Band 1 生來說呢?如果Band  ...
或者分開逐樣來分析。

報紙佬有冇邏輯唔緊要,最緊要睇的人有邏輯就得。

睇下報紙佬有冇邏輯,必先要瞭解今年的升中人數和學位供求情況。有些家長一睇數字已嚇得失去理智。舉個例,西貢區的情況一定是經典。如果睇人數和學位,每年相差三百多個band 1位。多數家長都認定西貢是重災區,誰不知真正嗌救命的是區內的學校。未計區內的直資,單是官津學校已有四百多的剩餘學額,足以填滿三間學校。本來家長、同學覺得是重災區的但其實原來學校才是重災區。大致上都係因為大家缺乏資訊去作出詳細而深入的分析,好在多得那些報紙佬將校長會提供的數據轉載,為大家提供了實際派位的具體結果。所以,我地才知道西貢有唔少數量的同學應該是自行時跨出區外,成功率亦非常高,否則,有些band 2中中早已有條件可以全開英文班。

情況跟荃灣和黃大仙都有相似的地方。單看黃大仙區升中人口和學位,大家一定覺得同學才是受災,重災區應是同學這方,報紙佬應該沒有邏輯,是嘩眾取寵!如果大家熟黃大仙區的,就可以用聖母書院和文理書院來印證。聖母在11年藉著縮班才可保留全開四班英文班。13年又要減一班英文班。這情況是反映出band 1生不喜留在區內,唔少band1同學於自行時離家出走。

再用文理來探究一下。文理書院是區內band 2同學的首選,但仍缺乏開辦英文班的能力,即是一班有85%是全港頭40%之內的同學都沒有。可想而知,band1同學要流入文理的機會都唔大。

睇完之後,就用你嘅邏輯去分析返報紙佬的邏輯,看看誰更有邏輯!

第二點待續………

續………

第二點

中中開辦全英文班跟英中仍有一點不同,就是要經過視學的洗禮,最後加以正名。相反開/減英文班就不用等教學語言視學的,每年教局都會通知學校,你收到幾多band1,2,3生,有幾多同學是附合英文班的規定,好清楚。學校可因應校本情況來決定,只需每年呈上教學情況。

以前沒有語言微調,全部一刀切,所以沒有英中自願開辦中文班。現在誘因大了,距離下一視學年的時間又越來越近,到時由教局出手學校就好煩。

學校都知,要勉強一些唔合乎標準的同學留在英文班,對同學和學校都沒有好處。同學追唔上,學校的聲名也受損。而家有些降呢英中,就是 綣戀住英中這個稱號,導致會考成績低落,今天的降呢就是失去band 1同學的支持。倒不如搶好些DSE成績,待升中人口上升,好快又可開辦全英文班,若通過下一個視學審查,又可變返英中。

語言的變動,不是一時三刻的事,總要經歷蘊讓、待時機一到就成就大業。像西貢的宣基,早已準備好了,只待視學年的來臨,就有機會升格為英中了。

heiB  很好,正解釋了宣基為什麼遲遲不升格為英中。  發表於 14-6-25 09:41

續……

第三點

若有Band 2校全開英文班,學校還有機會仍掛住band 2的橫額嗎!我諗唔需要等視學來正名,區內的口碑已傳到每個同學和家長腦海,一定會自動升格為band 1。英中這個稱號,除了留待教局來處理之外,有誰還會在乎!

學校的banding的確是家長給予的稱號。但其實學校又真係有banding,不過教局唔會公布。既然教局唔公布,家長唯有靠估。要估就除了加入大量感情原素之外,DSE、IB等的成績就會長作基礎。

至於甚麼band1是總數除3,甚麼區域長期band1位唔夠的問題,好難從單一區域來看,因為當中還包含自由收生的不限區域選校、同學可跟住址轉派位區域和估band的準確性等。內裡的任何變化都有著非常微妙的影響。

引用:Quote:goodenough+發表於+14-6-22+12:47+報

原帖由 mj66 於 14-06-22 發表
你意思係咪官塘區brand 1学生多於brand 1学位?
唔一定。從數字上看,上年是差不多,兩者供求相若。雖則是相若,但仍會受自行分配學位時的同學跨出跨入和轉區入官塘區派位的影響。看看呂郭這兩年在自行時的瘋狂,除了帶給他一個升呢的機會,亦反映出區外區內對band 1學位的渴求。而且,始終官塘區是大區,區內的學校亦較附近黃大仙區和西頁區的選擇多和吸引。

因此,摶還摶,在合適的地方作合適的保險仍是必需的。

引用:+本帖最後由+Anniemun+於+14-6-23+08:11+編

原帖由 Anniemun 於 14-06-22 發表
其實我小朋友(男仔,有妹妹跟尾)。下年先選小一。本身住黃大仙,不過自行有25分入九龍灣的小學。

好多人話要考慮埋中學網,所以想知黃大仙同觀塘邊個好d?

其實明年上小一,人多競爭學位激烈,到升中時也一樣,到時是否好似網友所講觀塘一定夠Band 1位都未可料。我就會選和自己住所唔同區的小學,一則將來升中有兩個區可選,二則升小派位你有25分自行勝算大,總比等到統一留在本區大抽獎強得多。

引用:回覆+kartimmi+的帖子 中學選校,可跟小學

原帖由 opclk 於 14-06-24 發表
回覆 kartimmi 的帖子

中學選校,可跟小學校網或住址校網2選1,
多謝你的回覆

我以為只可以選就讀小學的校網tim...

引用:其實明年上小一,人多競爭學位激烈,到升中

原帖由 fion6406 於 14-06-24 發表
其實明年上小一,人多競爭學位激烈,到升中時也一樣,到時是否好似網友所講觀塘一定夠Band 1位都未可料。我 ...
多謝你的回覆:funny:

‹ 上一主題|下一主題