用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀理解文字題
go

閱讀理解文字題 [複製鏈接]

二年班,閱讀理解已經要答文字題,老師要求一字不漏寫出答案,考試時間有限,要小朋友從文章一字不漏咁抄答案,真係唔夠時間,其實答到個意思,就可以証明小朋友係識啦,點解要咁嚴謹呢?

2    0    0    0

回覆:閱讀理解文字題

正常要求是答對,不是抄晒有分(每條問題都成編文抄一次難道滿分?),答少佐扣分,答多佐都扣分。你可post編文,question & answer上來研究。如覺得老師marking scheme 有錯,應該先與小朋友討論,老師對卷時該有解釋每一分如何俾,他們是否知道自己取不到滿分原因。如小朋友不知原因,應請小朋友回校請教老師。重要的不是分數,是要知道原因。

做閱讀理解技巧是先看問題,再看文章。邊看邊起答案。填充部份,名詞之前配動詞,動詞前配形容詞。
這是考試的旁門左道

呢樣嘢間間學校唔同喎,我囡學校,閱讀理解佔重分嘅一定係“你認為主角性格怎樣”,“主角這樣做對不對,為甚麼”,“如果你是主角,你會怎樣做”之類,學生答案同老師答案唔同,即使有文中內容支持,一律零分!問老師冇用,只會話你睇法錯,問佢有何根據,莫講小學生敢唔敢咁做,就算敢,必定換來一頓罵,操行分扣硬。

我都覺有時學校啲答案都 "R" 爆頭 .

ihv2kids 發表於 14-6-5 11:54
做閱讀理解技巧是先看問題,再看文章。邊看邊起答案。填充部份,名詞之前配動詞,動詞前配形容詞。
這是考 ...
我都係咁教個囡, 但佢就係無學會。

引用:呢樣嘢間間學校唔同喎,我囡學校,閱讀理解

回覆 IloveJJ 的帖子

宜家小學中文出題的趨勢, 要求愈來愈來愈高

回覆 EstellaWong 的帖子

我  同  事  中  文A-Level  有A,   都 給 老師 的so-called answer   考  起!!!

IloveJJ 發表於 14-6-6 17:55
嘩!咁即係要小朋友估老師點諗啫,俾我個仔答,死梗咩學校嚟?
九龍區女校一間.
‹ 上一主題|下一主題