用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 應該排S定I 位好? 比比意見
go

應該排S定I 位好? 比比意見 [複製鏈接]

我個仔自閉傾向 (austic features) 應該排咩位好?
見O的人講I 位好似冇咩用,但S位又怕比人標籤左,難入主流,吾知點選好

同埋想問下,S位係吾係一定全日? I 位有無半日?
   5    0    0    0

回覆:Vivianb 的帖子

s位服務全面D!有言語治療、職業治療、物理治療跟;I 位只有2星期一次言語治療,其他自己搞掂。
轉出主流係由醫生評估的,不關標簽事......我個仔都有s位同學成功出左主流。

fongbau 發表於 14-5-30 17:48
s位服務全面D!有言語治療、職業治療、物理治療跟;I 位只有2星期一次言語治療,其他自己搞掂。
轉出主流係 ...

THANK YOU.
咁S位的同學仔會吾會好嚴重自閉?
我個仔係輕度自閉甚至只是發展遲緩,會否比佢同出面發展"正常"的小朋友一齊多O的會好些?

同埋我有一樣擔心的就是將來小學面試時,學校見到讀S位會否不收你。

回覆:Vivianb 的帖子

排住S位先,排到先諗。其間可觀察小孩的進度再作決定。另外,一般認為e位好過i位,一位教過i位的老師都係咁講。s位是全日,一般都不準下午返幼稚園,話政府會check。但最後半年比走兩場。s位分組按能力,我覺得仔返的一組和正常幼稚園差不多。

回覆:Olympian 的帖子

S 好D,加水平高,差別小就I或E

I的服務很少

回覆 Vivianb 的帖子

S位入面. 咩程度都有喎.
我個仔有2個同學, 入左主流小學.

主流小學大抽獎, 學校唔可以拒絕收生架.

回覆:應該排S定I 位好? 比比意見

其實怕被標籤,可以讀出面密集課程嗎?
課程內容同政府s位一樣嗎?

回覆:jjnetnet 的帖子

政府S好過私人S好多。私人S讀了兩年,第一年幾好,第二年冇用。

回覆:Olympian 的帖子

課程好唔同。簡單講S位有幼稚園書,有功課,private S冇。

s位,其實入面會分級別的,嚴重一班,中等一班,再醒啲又一班,
裡面全面些,什麼治療都有,
i位幫得很少,只是方便要返工的家長,
e 位都好全面的

回覆:應該排S定I 位好

我個女都係自傾和語言慢,導致發展遲緩左1年,剛睇左cac , 直頭建議由e 轉s , 原來話如發展緩慢1年或以上,唔理有咩問題,一概納入s 位; 同埋我地要返工,就算俾我排到e 位,我都唔可以次次同到阿女去,因為e 位係要家長陪;講真,轉s 位真係要經一番心理掙扎,但始終相信阿女係有能力,而我亦相信專業人員意見,依家資源咁緊拙,都建議小朋友轉e 位,一定有原因,排到再諗!

我有同社工傾過,我自己都驚小朋友被標籤,同埋都要幫小朋友諗點行佢既升學路,社工話,s 位只提供予6歲以下小朋友,6歲之後要轉出主流幼稚園(一般係兼收學校),重讀一年k3 再上,當然如小朋友進步快,中途學校會再轉介小朋友做評估,如情況良好都會轉番去i 位!

至於,升小學,太遙遠,諗住都係幫阿女參加派彩,所以可能要揾過好校網!

回覆:應該排S定I 位好? 比比意見

我係由S轉I,讀了8個月私人密集,專業人士建議,開頭心大心細,因為一早巳預左入S,S支援全面D,但分班要睇好唔好彩,I自己要出去補課

引用:我個女都係自傾和語言慢,導致發展遲緩左1

原帖由 csy_0101 於 14-06-08 發表
我個女都係自傾和語言慢,導致發展遲緩左1年,剛睇左cac , 直頭建議由e 轉s , 原來話如發展緩慢1年或以上, ...
那樓主係邊度做評估?
昨日醫生都評我大女有自閉傾向,語言/社交/認知遲緩⋯⋯整體遲3-6個月⋯⋯
所以沒有建議去s位,只介紹我i位/e位

以我情況來說,醫生說她一定係可以讀主流,學術沒問題,問題在社交溝通⋯
所以我想排e位,但希望有星期六班,那我放假可以帶她去

過來人意見!我小朋友今年升小一!入讀一線小學!本身2歲時評估sen . 建議排S 位!但經過訓練!讀普通幼稚園!到K3 先有e 位支援!現在同普通小朋友無分別!學琴、補習英文數學!所以只要教導!就無問題!

不要怕小朋友或自己被標籤,一切以適合有助小朋友為依歸吧!因為我們要和時間競賽啊!

回覆:應該排S定I 位好

我仔講野正常,但他在一些自埋兒童上小一的實習課時,他下課後,他學那些說話不正常(類似痴利根,講到一舊舊)咁講野,我明白那小朋友的0情況比小先嚴重,激死我,所以你自己measure下小朋友的程度先再選擇。

引用:我係由S轉I,讀了8個月私人密集,專業人士

原帖由 sandy1109 於 14-06-10 發表
我係由S轉I,讀了8個月私人密集,專業人士建議,開頭心大心細,因為一早巳預左入S,S支援全面D,但分班要睇 ...
你等政府位和讀私人S位時,有沒有同時讀主流幼稚園?

引用:過來人意見!我小朋友今年升小一!入讀一線

原帖由 emilysoso 於 14-06-12 發表
過來人意見!我小朋友今年升小一!入讀一線小學!本身2歲時評估sen . 建議排S 位!但經過訓練!讀普通幼稚 ...
嘩!band 1?是自行派位考到?好叻!父母的功勞不能少!

引用:Quote:原帖由+sandy1109+於+14-06-10+發表

原帖由 funghon 於 14-06-14 發表
你等政府位和讀私人S位時,有沒有同時讀主流幼稚園?
冇,自己搵其他治療

‹ 上一主題|下一主題