用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪好多學校小息時都唔俾玩?
go

係咪好多學校小息時都唔俾玩? [複製鏈接]

朋友說, 他兒子學校小息時及返學前唔俾跑來跑走, 只准留在課室. 請問這是常見嗎?

我記得我以前讀書時, 一到小息就去打波.
   0    0    0    0

回覆:係咪好多學校小息時都唔俾玩?

朋友說?為什麼不親身到學校門口看看?

王家爸爸   好辦法  發表於 14-5-28 11:54

醒目開學勳章 王國長老

唔俾跑黎跑去係正常, 咁多人好易撞親
完全唔俾跑唔俾玩就太over, 我仔學校日日可以著波鞋去跑步徑, 任跑, 小息時間地下操場亦開放有大繩細繩可以借黎玩

回覆:係咪好多學校小息時都唔俾玩

唔比留係課室就真

Thanks all.

由於小兒今年要報小學了, 在了解不同學校生活時才知道有學校是有這樣規定. 因此好奇想了解小息唔俾玩是不是常態, 明白學校是怕學生受傷, 朋友兒子學校是男校, 男孩子都一般比較活潑. 要男孩子乖乖留在課室, 就有些意料之外罷.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Thanks+all.+由於小兒今年要報小學了,+在了

原帖由 雲牛 於 14-05-28 發表
Thanks all.

由於小兒今年要報小學了, 在了解不同學校生活時才知道有學校是有這樣規定. 因此好奇想了解小 ...
有聽過係咁架

我女係wo, 小一最初頭小息要留係課室, 但之後係可以出去.

回覆:係咪好多學校小息時都唔俾玩

小一、二可能会嚴d

醒目開學勳章

我仔學校只係唔比跑,同指定某D地方唔可以去,例如天台

但老師睇唔晒咁多,據我仔每日放學既描述,佢與同學成日跑.

朋友兒子已是小六了, 還是這麼嚴.

引用:朋友兒子已是小六了,+還是這麼嚴.

原帖由 雲牛 於 14-05-28 發表
朋友兒子已是小六了, 還是這麼嚴.
嘩!那就太惨了是否学校太细?

應該和學校面積大小掛鈎。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

雲牛 發表於 14-5-28 12:21
Thanks all.

由於小兒今年要報小學了, 在了解不同學校生活時才知道有學校是有這樣規定. 因此好奇想了解小 ...
我阿囡果間仲過份, 早咗返學(坐校車)同小息老師唔俾做功課, 唔俾溫書, 一定要玩, 好變態。我阿囡同我投訴, 要用張紙寫定默書範圍放响袋靜雞雞攞出嚟溫, 希望小二可以自由啲啦。

小息時學生可以自由去圖書館睇書或參加學校中、英數活動。

Not allowing students to run on the playground is really too strict

小息時,只係留在課室好惨喎!!

回覆:雲牛 的帖子

‹ 上一主題|下一主題