用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 11, 12 or 14
go

Net 11, 12 or 14 [複製鏈接]

經過K1面試全軍覆沒的經歷後, 對女兒的能力頓失信心. 本年一心打算target私小直資, 但擔心再次落空, 故現正計劃由將軍澳搬去較好的校網區. 對於女仔, 有細路跟尾, 大家覺得去net 11 or net 12 好呢?  還是去冇咁熱門的net 14好呢? 因為女兒還要到將軍澳上學, 由北角去將軍澳的車程還可以接受.  請各位賜教!!
   5    0    0    0

11網band one英中多
希望每天開心渡過 ;-)

引用:經過K1面試全軍覆沒的經歷後,+對女兒的能力

引用:Quote:原帖由+Despeate_Mama+於+14-03-26+

回覆:Ballack2012 的帖子

今年年尾,11網有地鐵,將會方便好多

11網同12網都係舊市區, 不過就算去到北角/鰂魚涌一帶都仲係舊市區為, 同TKO感覺係好唔同, 樓主去感受下居住環境接唔接受到先好D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:EMS 的帖子

多謝各位的意見。唉!真的很煩惱!其實小學派位表幾時要交?我唔知最遲幾時要搬!

回覆:Net 11, 12 or 14

我分享我點安排搬區,在個仔K2約10月時考灣仔的K3做插班生,完成K2學期時在7月中搬到灣仔住,因為唔想佢跨區返學咁辛苦。好彩的細仔考到灣仔N班,我太太在灣仔上班,我都在港島東上班,所以比以前更方便省時,但要接受住的地方細和租金高。最後很好彩下年入到心儀的小學。希望你都成功啦!

回覆:lewisfung 的帖子

最遲是K3那年的 1月!即第一輪自行11月放榜後。如果好彩自行入咗就不用搬了!
14區學校平均,女校嘉諾撒最hit 也多位!12區就有好多明星學校,但亦有較遜的,女校total 的位又多D!

回覆:lewisfung 的帖子

Very useful info. Thank u. 當我大女k3時,細仔會讀k1, 暫定呢個時候搬,不過唔知咩幼稚園會接受插班,擔心個女要長途跋涉上學

wingszew 發表於 14-3-27 12:13
最遲是K3那年的 1月!即第一輪自行11月放榜後。如果好彩自行入咗就不用搬了!
14區學校平均,女校嘉諾撒最hi ...
嘉諾撒小學係男女校, 中學係女校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Very+useful+info.+Thank+u.+當我大女k3時

原帖由 Despeate_Mama 於 14-03-27 發表
Very useful info. Thank u. 當我大女k3時,細仔會讀k1, 暫定呢個時候搬,不過唔知咩幼稚園會接受插班,擔 ...
你可以到你心儀的那幾間K網頁check,多數在K1招生時考,我當時都有4間收插班生。

回覆:wingszew 的帖子

我都係聽聞14網小學平均先諗吓,不過又有人話嗰區無乜好嘅中學,話中西區好d喎

回覆 Despeate_Mama 的帖子

14網中學網係同16網一齊, 係東區, Band 1中學數目比灣仔或者中西區都多, 只係冇只"神級".
最"神"個間可算係BPS, 你可以去呢個網站睇下D資料:
http://www.schooland.hk/

搞珠既話, 女仔12網最著數, 多間女校任君選擇, 只要唔好放大熱果一兩間係第一就咩問題都無晒, 男仔軒下放第一/二, 都應該無問題, 11無咁好,一係band1, 一係band3, 中遊好慘(中學計)

Sindy 發表於 14-3-27 22:06
搞珠既話, 女仔12網最著數, 多間女校任君選擇, 只要唔好放大熱果一兩間係第一就咩問題都無晒, 男仔軒下放第 ...
灣仔一共三間女校,大熱o個一兩間請問係marymount和那間呢?st francis?

Sindy  下面咁評級都好合理, 九月先報小學既, 最緊要今年要知第二三志願入到咩校  發表於 14-3-28 00:59
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 14-3-27 22:21
灣仔一共三間女校,大熱o個一兩間請問係marymount和那間呢?st francis?
順序應係: Marymount > St Francis > St Paul Catholic ~~~

回覆:mcl203 的帖子

呢三間都係神級喎,有邊間會易入呀?

Despeate_Mama 發表於 14-3-27 22:52
呢三間都係神級喎,有邊間會易入呀?
未係神級....比較易米倒轉黎~~~

CounteSs  Exactly  發表於 14-3-28 00:55

回覆:Net 11, 12 or 14

其實間間幼稚園都可以打去問有無位插班。我上年六月先不斷打去net 11,.12,.14果頭D幼稚園問有無九月K3插班位,最後都有兩間唔錯o既幼稚園收。其中一間,我之後睇返D record,原來當時話無位的,但有留到電話,七月中打黎叫interview,第二日interview,第三日就登記註冊。

noplanner    發表於 14-3-28 12:57
‹ 上一主題|下一主題