用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍真光中學(小學部) 九真小學程度?
go

九真小學程度? [複製鏈接]

請問有否家長可以幫忙提供有關以下資料,方便本人了解一下九真實況,謝謝!- 九真小一功課多嗎?每天平均有多少?一般小一生做幾耐?
- 每星期中/英默書是真的嗎?內容是否很多?
- 測驗是否很多?小測?
- 課程是否很深?用咩書?
- 什麼情況要留班?每年有多少人留班?
- 程度跟唔上,學校或老師會如何幫忙呢?
- 老師有愛心嗎?
- 正式上小一之前,新生在summer 有預備班嗎?以助適應小一生活

謝謝提供之資
   1    0    0    0

請問有否家長可以幫忙提供有關以下資料,方便本人了解一下九真實況,謝謝!- 九真小一功課多嗎?每天平均有多少?一般小一生做幾耐?
- 每星期中/英默書是真的嗎?內容是否很多?
- 測驗是否很多?小測?
- 課程是否很深?用咩書?
- 什麼情況要留班?每年有多少人留班?
- 程度跟唔上,學校或老師會如何幫忙呢?
- 老師有愛心嗎?
- 正式上小一之前,新生在summer 有預備班嗎?以助適應小一生活

謝謝

回覆 mdmom 的帖子

- 每星期中英默書各一次。中文是默句子(從課本抽)+詞語(從課本抽)+彥語,英文默句子+詞語。到小三還未有unseen dictation.
- 每個學期一次測驗一次考試,中間會有Quiz,大多不計分,但如果計分會講明同埋要家長簽名。
- 課本全部跟年級,無讀早半年/,一年。不過中文會有古詩詞/彥語/成語,英文另有reader,測驗考試要考。
- 跟唔上既,星期四下午孖堂有enrichment補課(成績好的話,分開上,就教新嘢),加埋放學好似有補課。
- 留班,好似每年有一至二個。
- 老師都ok,起碼家長會單對單時都會講得出學生表現,有咩嘢要留意地方。同埋會聽你講,睇吓有咩嘢可以一齊改善學生表現。
- 八月最後的星期六會有半日迎新日,學生同家長分開。學生會熟習學校環境,家長會聽talk,講學校方向同點同學生適應小學生活。返學頭一個月,網上會post該日功課,方便家長check功課。

回覆:leafun 的帖子

補充小小:
小三有背默,如果因病缺席測驗或考試,平時功課及小測會作為評分合格與否的標準,中英數常四主科有兩科唔合格,留班機會很大。

Thank you very much !!!

是活動教學嗎?
課程谷唔谷?

回覆:lukimama 的帖子

傳統教學,不太谷。

‹ 上一主題|下一主題