用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私小,直資一問
go

私小,直資一問 [複製鏈接]

《新手媽請教》
為什麼媽媽們傾向為小朋友考私小或直資呢?
小兒現剛讀N班,知道私幼讀因為沒有學券,會教深d ,
但選擇原因私小是否也一樣呢?
感謝妳們的解答,希望大家都能夠為小朋友找到心儀學校
Thanks

1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:《新手媽請教》 為什麼媽媽們傾向為小朋友

原帖由 幸運是我 於 14-02-28 發表
《新手媽請教》
小兒現剛讀N班,知道私幼讀因為沒有學券,會教 ...
1.鐘意果間咁岩係 2.對派位無信心 3.覺得直私有得揀學生較有保證 4.其他原因例如公司有學費津貼唔用就蝕

回覆 幸運是我 的帖子

不想把命運寄託在抽獎號碼上。直資、私小的資源較豐富,英、普語境一般較佳。也鐘意龍校,不想升中再來一次。

直資資源豐富, 有良好的英普語言環境。另外唔想太多功課考試, 破壞親子關係
小青蛙部屋(ken媽)

回覆:私小,直資一問

樓上各位媽媽完全講中我的諗法

引用:直資資源豐富,+有良好的英普語言環境。另外

原帖由 lovelyfrog 於 14-02-28 發表
直資資源豐富, 有良好的英普語言環境。另外唔想太多功課考試, 破壞親子關係 ...
沒有太多功課,哪麽是好事嘛?

香港的教育點會冇功課?只是唔想晚晚為功課,抄寫,默書戰鬥至10點

幸運是我 發表於 14-2-28 17:47
沒有太多功課,哪麽是好事嘛?
在香港,「太多功課」指十樣八樣,「沒有太多功課」指四樣五樣。

《新手媽請教》
如果私校收左,大多數都比大抽獎,有backup ,大抽獎唔係咁好都可以讀私校。但直資就唔得啦!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+幸運是我+於+14-02-28+發表《

原帖由 Bigtaoc123 於 14-02-28 發表
如果私校收左,大多數都比大抽獎,有backup ,大抽獎唔係咁好都可以讀私校。但直資就唔得啦!

...
好多私校都唔俾喇,問清楚先以免失預算

幾十年前功課少一點,很少人補習,但成績不比現時差。
人是有調節能力的,少一點功課,做起來細心點;不補習,就自己温習多一點。
學習成績差不多,但更重要的自學能力高了,會主動,有自信。

引用:小朋友本身讀英普幼稚園,考私小來back+up

原帖由 二二三 於 14-02-28 發表
小朋友本身讀英普幼稚園,考私小來back up,最後選直資龍校,吾想六年後再玩過,計過津校英普要Keep到補習 ...
是否大多數私小的英普會好D呢?

引用:Quote:原帖由+二二三+於+14-02-28+發表小朋

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-02-28+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 14-02-28 發表
好多私校都唔俾喇,問清楚先以免失預算
據我所知,同班同學仔考到救恩同德望就唔俾大抽獎啦! 其他考到音小,SFA,KTS 同APS就俾抽獎啦! 所以, 要問下學校啦! 如果唔俾抽獎,妳去抽既話,可能變waiting list 或 直接reject 妳。

《新手媽請教》
我地考直私,係因為不想望天打掛,又冇分加,唔知最後會被派去邊。考直私起碼自己可以盡下力下些功夫。另一原因便是直私一條龍選擇多些,唔想6年後再黎過,一個唔該6年後我香左,冇人幫個仔選中學

引用:Quote:原帖由+幸運是我+於+14-02-28+發表《

原帖由 Bigtaoc123 於 14-02-28 發表

...
冇呢支歌仔唱好耐啦

引用:Quote:原帖由+幸運是我+於+14-03-01+發表是

原帖由 二二三 於 14-03-01 發表
通常直私老師英文及普通话是母語,在校只可説呢種語言,但一般津小老師是百搭科目,可能教中文又教體育,常 ...
no,私校一樣的。有老師小一教數學,小二教常識。

我fd冇音樂底子,要代放產假老師嘅音樂堂。

我表妹會考RS攞U,要教宗教…

始終升中係6年後嘅事,到時中學咩banding都唔知,百年老校都有危機的。

引用:Quote:原帖由+二二三+於+14-03-01+發表通常

‹ 上一主題|下一主題