用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寫求位信是否真的有用?
go

寫求位信是否真的有用? [複製鏈接]

過來人有心得嗎?請賜教。

1    0    0    0

回覆:寫求位信是否真的有用?

做咗未必有機會,唔做一定冇機會。

現時人求位,所以完全冇用,不過心理上好d

唔知有冇成功的例子呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

求位信一封唔會有用
你寫信仲要小朋友都OK先有機
成功嘅人有,我仔同屆都有好幾個!(包括叩入神級嘅,同熱門私小)
我只可以講:近年寫嘅人都多,要突出就越嚟越難!
恐龍家

有成功例子,但不只單單寫封信咁簡單,例如會叫小朋友畫畫送俾校長,在過程中,可能小朋友有表演或比賽,會定時寫信俾校長update 資料、或send 表演vedio俾校長分享,結果成功博得可以再見校長一次而收咗。

醒目開學勳章 王國長老

引用:求位信一封唔會有用你寫信仲要小朋友都OK先

原帖由 小曳人 於 14-02-16 發表
求位信一封唔會有用
成功嘅人有,我仔同屆都有好幾個!(包括叩入神級嘅,同熱 ...
嗯,都同意,寫求位信都要有ground support自己掛?我以前就派左成績表呀,參加左咩比賽呀,就update一下叩下門。有無用唔知呀,校長又唔會話「因為你封信所以我地決定收」,總之最後就係收左。倒轉問:其實唔寫又有咩好贏呢?不如盡下力呀

名校,多數無用,學校比家長的多種攻勢,搞到慣晒。要感動校長,難度係9.9。

有時被call waiting,可能根本就係排係前面,吾關寫信事。

Kg 有用,小學難好多,不過都見過成功例子。

我嘗试写,但係都唔知從何说起,唉!感覺怪怪的!

引用:曾經有幾位保良局小學校長講過,揾小朋友寫

原帖由 mamaluk 於 14-02-16 發表
曾經有幾位保良局小學校長講過,揾小朋友寫一封信,好過家長寫十封。雖然明知家長有份幫手,但小朋友角度出 ...
同意! 校長如果真係睇都要睇有冇誠意。如果抄抄寫寫嘅信,不如唔好寄,浪費郵票同時間

成功嘅話,預咗小朋友壓力大,唔可以衰,對校隊招募要盡量滿足,因為學校會認為你欠佢人情。

小曳人 發表於 14-2-16 12:28
求位信一封唔會有用
成功嘅人有,我仔同屆都有好幾個!(包括叩入神級嘅,同熱 ...
請問是那一間神級 ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

samsam88 發表於 14-2-20 23:35
請問是那一間神級 ?
其實既然神級都得,就自然其他學校都行得通,邊間又有乜所謂呢?
如果各下原本已經心儀,我相信你都唔想突然因為forum 嘅人一句說話,令到突然多咗幾十個人同你爭掛?!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題