用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人入左第一階段的小學但仍叩門成功呢 ? ...
go

有無人入左第一階段的小學但仍叩門成功呢 ? [複製鏈接]

有無人入左第一階段的小學但仍叩門成功呢 ?
   3    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我身邊無人係咁,但我覺得應該無乜關係
不過要注意,好多熱門學校要1-1-1,你自行無揀過就已經無機會
但係,仲有d搶手學校係唔睇1-1-1,所以,佢地唔會理你派到d乜
所以,機會唔係無,但細d

不如你先了解下心儀學校係咪要1-1-1先啦!
恐龍家

入左第一階段的小學但仍叩門??........
第一階段的小學果間唔係自己揀o既咩??

留返D叩門位俾真正有需要o既家長啦...........

terencechanhkhk 發表於 14-2-5 10:48
入左第一階段的小學但仍叩門??........乜野心態?
第一階段的小學果間唔係自己揀o既咩??:questio ...
閣下唔了解就唔該唔好亂批評人.

第一階段的學校好, 但遠.
想叩個間好, 近 ,但勁多人爭

第一階段係計分既. 梗係會揀間大機會入既好學校, 而唔會揀間心儀但無機會入既學校啦. 咁第三階段叩門就係去叩間心儀既學校羅.

引用:Quote:terencechanhkhk+發表於+14-2-5+10:4

原帖由 豆豆B媽 於 14-02-05 發表
閣下唔了解就唔該唔好亂批評人.

第一階段的學校好, 但遠.
我同你諗法一樣,第一段我選母校有20分較保險,母校係好學校可惜較遠。如果落空就只好第二段抽獎,即使母校中標都去扣附近心儀學校,亦做定功課,了解咗心儀學校無選過有冇機會見。當然,直資私小同步進行,拎個back up或當多個interview 經驗,對個人成長有助。我女兒幸運有直資offer ,放棄津小,不過都考慮緊去唔去叩心儀津小,跟尾妹妹幾年後就唔駛煩,但幾年後要煩升中。其實叩門機會好細,而且唔會因為咁而霸住位,對其他人亦無影響,大家唔駛咁敏感。

ozoz 發表於 14-2-5 12:43
我同你諗法一樣,第一段我選母校有20分較保險,母校係好學校可惜較遠。如果落空就只好第二段抽獎,即使母校 ...
agree .
好多人都叩門架啦. 如果真係有間perfect dream 小學, 就唔會晒時間整profolio 同叩門羅. 你估好盞鬼 .

回覆 豆豆B媽 的帖子

{:1_1:}

terencechanhkhk 發表於 14-2-5 14:48
回覆 豆豆B媽 的帖子

相信好多係「自行分配學位」冇offer, 而又係「統一派位」派到第6 or 第7志願以後果D ...
我覺得豆豆B媽諗法無錯吖! 好似我識人派到乙一都要去叩甲一, 各有喜好.
而且永遠都係一鳥手, 勝過百鳥在林, 尤其今年去到大抽獎, 唔將保險線定好, 到時無間"自己可以接受既學校"係手去叩間仲大件事.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

同意

其實樓主在第一階段的保險做法亦都是放棄了統一派位時抽到最心儀小學的機會. 我覺得是OK的.

豆豆B媽  thanks  發表於 14-2-5 16:13

醒目開學勳章 貢獻勳章

舊街坊,你住咁遠,check咗有無校車未?
如有車到,自行照報,然後再作打算
但如果無車到,我會自行揀心儀學校,起碼佈定個1-1-1局
btw, 心儀係本區,定係隔離網?
祝 好運!
恐龍家

回覆:有無人入左第一階段的小學但仍叩門成功呢

我心目中有兩間叮噹馬頭的,自行時都係策略性下報了一間穩操勝卷的。但黎緊6月我都會去叩門。

引用:Quote:terencechanhkhk+發表於+14-2-5+14:4

原帖由 hkpapa852 於 14-02-05 發表
我覺得豆豆B媽諗法無錯吖! 好似我識人派到乙一都要去叩甲一, 各有喜好.
而且永遠都係一鳥手, 勝過百鳥在林, ...
一鳥在手勝過百鳥在林。我就係用呢個信念去報自行。

部份咁做的家長是因為有大仔、大女已經在某小學就讀。

小曳人 發表於 14-2-5 22:56
舊街坊,你住咁遠,check咗有無校車未?
如有車到,自行照報,然後再作打算
但如果無車到,我會自行揀心儀 ...
我諗有校車到既. 因為隔離屋苑有朋友住緊亦讀呢間小學 .
想叩個間好近, 本區網.. 但超級hit .. 據聞係唔使1-1-1 . 入到就發啦, 可以自己帶返學, 姐姐送飯同接放學.
當然入左個間自行都好出名既.. 就係覺得遠only

回覆:有無人入左第一階段的小學但仍叩門成功呢

我都係第一輪入左爸爸母校,6月都會試下叩門!

其實傾咗撳耐,都無有經驗人士覆話有呢啲成功個案

我只識人是, 考了直資放棄抽獎, 最後叩門入了津小 !

豆豆B媽  thanks  發表於 14-2-14 09:03

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-02-05+發表

原帖由 11B 於 14-02-06 發表
一鳥在手勝過百鳥在林。我就係用呢個信念去報自行。
net 89?  介唔介意講講自行入咗邊間?幾多分入?  thanks

lovebb2 發表於 14-2-11 19:33
net 89?  介唔介意講講自行入咗邊間?幾多分入?  thanks
mark 20 ->>> net 88 school, that's why far away
‹ 上一主題|下一主題