用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田啟思pn p.m. 定藍田迦南pn p.m.好?
go

藍田啟思pn p.m. 定藍田迦南pn p.m.好? [複製鏈接]

啟思p.m. 係正取生
好處:方便自行接送,近地鐵站,又有小巴到,就算落雨返學都ok,而且上k1有學卷
Concern:學術方面有用家話較淺,而且面試時對校舍及面試老師的感覺一般

迦南p.m. 係備取生而家收左
好處:學術上較深,校舍管理同面試講解的老師感覺不錯,打去問過學費約3500x11,沒雜費,一日有15~30分鐘英文堂
Concern:因位置較啟思吊腳,唔近地鐵站,但小巴都到倒,唔會直上k1,有k1位都冇學卷

其實到k1會再考同區的k1,請問各位,你地意見如何呢?

1    0    0    0

請問啟思PN幾錢學費呀?

我會選擇迦南,個人認為學術好緊要,如果細細個就hea慣左,大個D要pick up返就比較辛苦。

迦南個校舍靚o的, 不過冇得直上 K1, 真係幾大 concern, 過幾個月又要擔心過.....到時唔收佢讀 K1, 真係教到佢識寫論文都冇用....

啟思真係好似佢個名咁, "啟發思考", learn how to learn............不過呢套好多家長都唔受.....we want them learn everying....

回覆:angel_yktiu 的帖子

我兩間都有報,都是藍田,鍾意啟思的教學理念,但面試時見老師好多好後生,又唔識處理小朋友的情緒,面試時又混亂,所以印象分好差,唔知其他分校會唔會好啲, 有am offer 。去迦南面試那天阿女雖然剛病好又剛瞓醒,但去到好精神又好開心,不過面試時唔識分顏色,又答錯問題,最後只有waiting. 如果兩間都收,我會揀迦南,因為感覺上好啲,管理較好又好似空間多啲,光啲,冇啟思咁暗,而且阿女明顯鍾意迦南多啲。

回覆:藍田啟思pn p.m. 定藍田迦南pn p.m.好?

仲有學券咩?

我兩間都未有得in

引用:我兩間都未有得in+ +

原帖由 DragonBB2011 於 14-01-28 發表
我兩間都未有得in
細B?迦南好似二月in細b

其實你自己已經寫咗答案了

引用:我兩間都有報,都是藍田,鍾意啟思的教學理

原帖由 Potato001 於 14-01-28 發表
我兩間都有報,都是藍田,鍾意啟思的教學理念,但面試時見老師好多好後生,又唔識處理小朋友的情緒,面試時 ...
我一向幾like迦南個校舍,但佢無左學卷而且n班無得直上k令我有d卻步。咁岩我仔病左去唔到迦南interview,可能天意叫我仔讀啓思啦。我in啓思個日係上午,我又唔覺混亂,安排好好,老師後生又好nice,我仔in得好開心,全程好合作。再加埋之後in左兩間d老師好一般,所以啓思暫時俾我感覺好好。

迦南冇得直上咩? 我個仔係直升架喎!
沒雜費? 唔係呀?! 我上個月先比左3400蚊for下學期的書簿+雜費+茶點費喎!
我未去過啟思interview,比唔到suggestion你, 但我個女都係等待interview中的細b, 如果迦南及啟思都收, 我可能會選啟思, 冇學卷,經濟冇返咁上下, 會好吃力!
PS: 好好彩! 我個仔係迦南最後一年有學卷的學生!

Mrs.TamC9 發表於 14-1-28 13:35
細B?迦南好似二月in細b

我個細女, 收到通知, 係2月in 呀,

但請問知唔知, 係咪就算in 得好, 都要等開學後, 有人退學先到細b ?

定係in 得好, 就會留番個位比佢, 到2歲入學?

引用:Quote:Mrs.TamC9+發表於+14-1-28+13:35+細B

原帖由 Happi_Mum 於 14-01-28 發表
我個細女, 收到通知, 係2月in 呀,

但請問知唔知, 係咪就算in 得好, 都要等開學後, 有人退學先到細b ?
我無in過迦南,不過我上pg有個bb女係11年12月細b,佢13年頭in完迦南收到offer,14年1月就上n班,佢媽咪好早已同我講14年1月番,所以我估佢地係會預留個位俾細b,in完ok就會留位。p.s我講緊藍田迦南

回覆 Happi_Mum 的帖子

yes,  如果佢收左你個細b, 迦南會預留一個學位比你, 到你個b夠2歲先開學, 細b有個唔好處, 頭幾日家長冇得陪上堂 (當年我有3日陪大仔上堂).  一開始就返學, 但好似有個適應期, 一開頭返1個小時--> 2小時 --> 正常的3小時(not 100%sure係咪咁).  早排先見到個小朋友唔想同媽咪分開, 喊到嘔左出來, 我仲有幫手話比主任知, 叫佢疏散人群

引用:迦南冇得直上咩?+我個仔係直升架喎!+沒雜費

原帖由 eesmile 於 14-01-28 發表
沒雜費? 唔係呀?! 我上個月先比左3400蚊for下學期的書簿+雜費+茶點費 ...
N上k要內部評估,無guarantee直上,都有壓力架,我知佢無學卷之後課程深左

eesmile 發表於 14-1-28 15:10
沒雜費? 唔係呀?! 我上個月先比左3400蚊for下學期的書簿+雜費+茶點費 ...

當日去 interview, 校長講咗 3 次, 入到去 in, 個老師又講咗一次話冇得直升.....

好似話 N 班講得多過 K 班, 所以一定唔夠位升晒所有學生....

引用:Quote:eesmile+發表於+14-1-28+15:10+迦南

原帖由 fdsafdsa 於 14-01-28 發表
當日去 interview, 校長講咗 3 次, 入到去 in, 個老師又講咗一次話冇得直升.....

好似話 N 班講得多過 K  ...
係呀,有講過n班係多過k1, 冇得直升。

回覆:Potato001 的帖子

咁講先多人去爭!我朋友兒子唔係太好表現!都直上啦!

SCK824 發表於 14-1-29 10:37
咁講先多人去爭!我朋友兒子唔係太好表現!都直上啦!

校長係講緊 14 年入學果批......可能係今年開始冇學劵, 想 N 班收多o的, 到 K 時淘汰啲冇咁好既, 籍以提高質數....從商業角度黎講, 又好合理既......作為家長, 唔係話對小朋友冇信心, 但多一重担心, N 班巳經開始要睇分數, 怕輸比人, 咪又唯有迫小朋友參加多o的活外活動.

引用:Quote:SCK824+發表於+14-1-29+10:37+咁講先

原帖由 fdsafdsa 於 14-01-29 發表
校長係講緊 14 年入學果批......可能係今年開始冇學劵, 想 N 班收多o的, 到 K 時淘汰啲冇咁好既, 籍以提高 ...
放鬆D!N班後會有人走!未必上K班!所以多數直升

SCK824 發表於 14-1-29 11:13
放鬆D!N班後會有人走!未必上K班!所以多數直升

係就好喇, 今年 interview, in 到怕晒, 龍 B 真係好可怕 (包括我果隻 = P  )

暫時得迦南交咗留位, 啓思 waiting 中.....
‹ 上一主題|下一主題