用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

E-APP [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

聽左學校講座, 老師建議無論如何一定要報e-app打底,
但亞仔完全冇興趣, 佢覺得憑佢成績好有信心可以有學士offer,

不過我擔心佢聯招進取過度而跌左出黎,

其實e-app係未咁普遍,大家有冇報黎打底呢?
   1    0    0    0

引用:聽左學校講座,+老師建議無論如何一定要報e-

原帖由 yanyan-mummy 於 14-01-22 發表
聽左學校講座, 老師建議無論如何一定要報e-app打底,
但亞仔完全冇興趣, 佢覺得憑佢成績好有信心可以有學士o ...
每間院校報名費都係$100-$300,報定啲course打底冇壞.

我有睇過呀,阿女一直打算報樹仁打底。

但今年樹仁的報名日期是由7月14日起,
即係連報名費都吾想賺我地喎,抵讚!

冬日勳章 醒目開學勳章

Marco-ma 發表於 14-1-23 22:40
我有睇過呀,阿女一直打算報樹仁打底。

但今年樹仁的報名日期是由7月14日起,
即係樹仁吾使報e-app?咁又幾好喎, 係未所有科都7月先報呢?

吾係架,E-app 吾同聯招架,
要逐間院校check 報名方式的

有d 要先交成五千蚊,不過你入到聯招可以refund的。

Yanamami  $5000  發表於 14-1-23 23:30

冬日勳章 醒目開學勳章

Marco-ma 發表於 14-1-23 22:48
吾係架,E-app 吾同聯招架,
要逐間院校check 報名方式的
樹仁都要經e-app ga?

Marco-ma  我都正在研究中,樹仁是否 "不是" E App
我可能俾錯料你sorry   發表於 14-1-23 23:53

呢$5000是預繳的學費麻。

如你入到聯招,學院會refund 的,
要買保險就要俾架啦。

可能過多十年,個個都俾定幾間,
好似報幼稚園同小學咁呀

Marco-ma 發表於 14-1-23 23:48
呢$5000是預繳的學費麻。

如你入到聯招,學院會refund 的,
是否毎一間都要比5000, 是的話報多幾間咪要幾万?

Marco-ma  不是的!我見過有d 只收報名費, 但我又開吾返條link check。
其實保險用真係報一間就得啦......  發表於 14-1-23 23:58

http://www.cspe.edu.hk/content/Home

我之前係呢到搵到樹仁的是7-14 報名的,
依家又開吾返。

再睇E app 無樹仁的..要再研究下先

$5000 係留位費, 即你用幾百元報左後, 佢收你先至要比. 報名可以報多幾間, 但留位又冇必要留咁多間. 留最心儀果間已好夠, 最多留兩間, 一間係大學學位, 另一間係副學位, 以防 touch wood 考唔到 3322.

回覆 Marco-ma 的帖子

可直接去樹仁 website 睇下, 祝大家 14/7 放榜後唔需要去報樹仁.  ^_^

http://www.hksyu.edu/procedures.html

Marco-ma  TKS ~ 樹仁真係不是 e app 喎  發表於 14-1-24 13:31

回覆 小彬彬 的帖子

eAPP 有講申請費, 留位費及留位費退款安排.

https://www.eapp.gov.hk/eapp/info/doc/AppAdmInfo_Chi.pdf

回覆 snoopy008 的帖子

不過大部份留位費的 dead line 都是 july 18 ~ 塵埃落定先會俾的了...

回覆 Marco-ma 的帖子

到時只知 DSE 成績, 未知 JUPAS 結果, 所以都未算塵埃落定, 除非考得好好, 好有把握.
‹ 上一主題|下一主題