用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真英普與民生英普,應怎樣選擇?
go

崇真英普與民生英普,應怎樣選擇? [複製鏈接]

家姐現讀緊崇真 PM

4    0    0    0

回覆:崇真英普與民生英普,應怎樣選擇?

家姐讀成點呀?開心嗎?課程深嗎?K1?

引用:家姐讀成點呀?開心嗎?課程深嗎?K1? +

原帖由 Justsayhi 於 13-12-07 發表
家姐讀成點呀?開心嗎?課程深嗎?K1?
Ok 都開心!不過課程較淺,但家姐現有學券,出年沒有學券應該會較深我唔識揀?

家姐今年英普 K1

如果崇真讀得好, 而你對崇小民小心儀程度相約,
我會揀兩姐妹/弟同校~

民生

因民生100%升小好吸引,崇真只有60-70%

引用:因民生100%升小好吸引,崇真只有60-70% +

原帖由 lulu0307 於 13-12-07 發表
因民生100%升小好吸引,崇真只有60-70%
民生不是100%,以往也是約80%

攪英普普班應該崇真經驗好啲,加上崇真小學都有英普班銜接,但吾係佰分佰直升,針無兩頭利,好難取捨

引用:Quote:原帖由+lulu0307+於+13-12-07+發表因

原帖由 ktgps 於 13-12-07 發表
民生不是100%,以往也是約80%
Yes

引用:攪英普普班應該崇真經驗好啲,加上崇真小學

原帖由 Cattdogg 於 13-12-07 發表
攪英普普班應該崇真經驗好啲,加上崇真小學都有英普班銜接,但吾係佰分佰直升,針無兩頭利,好難取捨 ...
頭痛

回覆 lulu0307 的帖子

好多人都好想有得頭痛

我同樓主 case 一樣,不過無家姐
而家我會忍痛放棄TT選民生,崇小無民小咁好,同埋升民小機會大d

如果樓主係FTM, 兩姐弟唔同學校問題無咁大。
TT同MS 都係好學校,最後揀邊間都好,都唔會話太差

咁如果係TT主流呢?會唔會都係MS主流好啲??
孖寶的媽

same case 呀!但大機會放TT 。

引用:咁如果係TT主流呢?會唔會都係MS主流好啲?

原帖由 Cynthiapple 於 13-12-08 發表
咁如果係TT主流呢?會唔會都係MS主流好啲??
MS主流!你小孩好叻啊!

甜夢噹 發表於 13-12-8 08:53
MS主流!你小孩好叻啊!
即是MS比較好?不過無學卷
孖寶的媽

引用:Quote:原帖由+Justsayhi+於+13-12-07+發表

原帖由 lulu0307 於 13-12-07 發表
Ok 都開心!不過課程較淺,但家姐現有學券,出年沒有學券應該會較深我唔識揀?

...
無學卷後除了英普各個半小時外,課程有什麼不同?

引用:Quote:原帖由+lulu0307+於+13-12-07+發表Ok

原帖由 Cowbit 於 13-12-08 發表
無學卷後除了英普各個半小時外,課程有什麼不同?
崇真英普:是二小普通話,一小時英文

Copy from TT hompage:
Years 2014-2015

The school resolves to apply to the Education Bureau for an approval to charge $4000 of tuition for each phase (10 phases in total in the whole school year).

If the application is approved, native English-speaking teachers will be
arranged to teach 2 hours of English lessons every day and native Putonghua-speaking teachers to teach 1 hour of Chinese lessons in Putonghua every day.

If the approved tuition fee threshold is below $4000, native English speaking teachers will teach 1.5 hours of English lessons per day and native Putonghua-speaking teachers will teach 1.5 hours of Chinese lessons in Putonghua every day.
‹ 上一主題|下一主題