用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會奉基小學 大抽獎選學校
go

大抽獎選學校 [複製鏈接]

要預備大抽獎,35網, 唸緊排奉基定千禧奉基第1, 升中成績兩間差不多, 睇咗教育王國啲帖子, 都唔知兩間的分別在那裏? (有啲千落禧好啲, 有啲又話奉基校長,老師好啲) 希望揾間適合我個女讀, 就算抽唔中, 之後再扣門.

小女獨生女, 怕羞, 受谷, 肯自動做功課, 但愛玩, 玩起來就會忘形. 太多活動怕會心散.
請大家俾意見. 唔該大家!
   1    0    0    0

你女兒性恪和我女兒有點像啊! 當年我是選了奉基, 因為我女兒也是受谷, 會自動做功課, 大家都說奉基比較著重課業的.
我女兒現在不錯. 今次考試也考得很好. 老師教學認真..你真的可以好好考慮。

Kaw0307  Thanks a lot!  發表於 13-12-6 13:09

TOLAM 發表於 13-12-6 11:10
你女兒性恪和我女兒有點像啊! 當年我是選了奉基, 因為我女兒也是受谷, 會自動做功課, 大家都說奉基比較著重 ...

Hi, TOLAM ,

請問奉基多唔多功課? 多唔多抄寫? 是否每星期都默書, 多唔多活動? 要做資料搜集? 測驗考試深唔深?

聽聞今年千禧多抄寫, 多功課, 都很谷. 而且又多活動!

之前見你分析, “小朋友 專注力強&文靜既揀傳統  活潑坐不定既揀靈活” , 我個女在家裏, 非常活潑, 坐唔定, 出街成日週圍走, 要罵, 真係好勞氣!

但幼稚園老師話佢係學校好乖, 啲人話選千禧好, 活動教學, 多活動, 可讓小朋友發放多餘精力, 而且成績好D.

其實我想女兒學得定啲, 乖啲, 可能是獨生女, 又係工人照顧, 有時真係好勞氣! 不過她最好是自動自覺做功課/練習. 可以三,
四日做完一本練習.

我唸緊奉基定千禧啱阿女?

今年競爭大, 而且阿女無乜運氣, 要放第一位先有機會, 否則真係派第七就慘!

Thanks!

回覆 Kaw0307 的帖子

奉基功課量ok, 係星期五最多, 抄寫真係唔算多, 經過第一次考試後, 衣家每星期都有中英默, 偶爾仲有測驗, 活動都算多, 測驗考試跟教本進度, 不深不淺.

至於千禧, 我都聽朋友說今年好像有點谷, 但不知確實情況。我朋友兒子升小三, 聽說很多學校小三也會開始谷的。

我女兒也是在家&在街也坐不停, 周圍走, 而且勁多口, 但幼稚園老師又話佢係學校好乖. 好幫手...

我好相信小朋友在家 & 在學校會有所不同, 所以我地唔可以只憑在家看到的情況去決定小朋友既情況, 多問學校老師了解咩學校比較啱小朋友.

我女兒也會自動自覺完成功課及練習, 放學後上左電咁, 一定要做好哂功課先肯停, 衣方面係佢地優勝既地方, 但我又覺得佢比自己太大壓力,

我反而有時希望佢輕鬆d, 當年都聽左幼稚園主任意見, 揀活動得黎, 又較傳統既學校, 可以保有競爭性, 小朋友又不會太大壓力。

同埋我地衣區真係有點危險, 大家都說入不了第一, 就會跌到第六,七...如果怕的話, 我諗你都一定要係兩間學校之間取捨, 有機會就多去學校看看,

了解學校環境&老師, 不過我真係有一點要講, 當年我是兩間學校也有去參觀的, 校舍我的確比較喜歡千禧. 但老師和校長, 我就比較喜歡奉基的.

這也是我選擇了奉基的其中一個原因。

小小意見, 希望幫到你更了解學校.

回覆 TOLAM 的帖子

多謝你的意見!
‹ 上一主題|下一主題