用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跪求!請不要集郵了
go

跪求!請不要集郵了 [複製鏈接]

身為備取生媽咪的我,簡直心急如婪
希望註冊日後,有奇蹟出現

hellomayo  我好明白你的心情, 亦希望你的小朋友盡快得到你心儀的學位.  sorry! 我其實見到你個標題先入唻, 你話跪求但叫人唔好集郵, [集郵]呢個字真係幾難聽下.  發表於 13-11-23 21:56
   1    0    0    0

回覆:跪求!請不要集郵了

Post 咗喺另一度, 呢度再post:        
其實hold住幾個位嘅人可唔可以諗下,你hold 住幾間令音樂椅慢咗,對你自己係百害而無一利呢?可能你最心儀的是A,但你只有B,C,D,E的offer, 而另一位最心儀B, 但只有A,C,D offer. 就係因為你冇放“多餘”的offer, 因而令他人「遲了」放A, 自己亦要等耐咗!?

Cello093    發表於 13-11-26 11:27
RebeccaJason  非常同意!  發表於 13-11-24 10:15

冇用的,有些家長很喜歡集郵,去証明實力。你check返我之前的post ,有些什至用歪理去解釋自己的行為啊!希望你快些有offer啦!good luck!

引用:Post+咗喺另一度,+呢度再post:+ 其實hold

原帖由 seamama 於 13-11-23 發表
Post 咗喺另一度, 呢度再post:        
其實hold住幾個位嘅人可唔可以諗下,你hold 住幾間令音樂椅慢咗,對你自己 ...
Exactly!
我聽聞有D家長,一hold 4至5間。
到九月就續間番幾日,試下边間適合,先再放位

我都有個朋友係咁,Hold住2間私校,1間津校,3間都係人人都好想入嗰d。3間嘅暑期銜接班都返曬,直至9月開學都仲hold緊,直至間津校忍唔住打電話比阿媽,阿媽先至放棄津小學位,終於決定讀邊間。看在眼裏,真不明白為何要這樣做,孩子的學習表現唔一定同學校有直接關係,好睇家長support。咁家長何苦自尋煩惱,亦苦了孩子,因到咗開學都未知自己讀邊間,好玩嗎?

Cello093    發表於 13-11-26 11:31

引用:我都有個朋友係咁,Hold住2間私校,1間津校

原帖由 babypigs 於 13-11-23 發表
我都有個朋友係咁,Hold住2間私校,1間津校,3間都係人人都好想入嗰d。3間嘅暑期銜接班都返曬,直至9月開學 ...
我估呢種家長係諗住試真D。
但其實都幾自私下。
試想想,一hold就hold咗幾位小孩入讀心儀學校既權利。

引用:我都有個朋友係咁,Hold住2間私校,1間津校

原帖由 babypigs 於 13-11-23 發表
我都有個朋友係咁,Hold住2間私校,1間津校,3間都係人人都好想入嗰d。3間嘅暑期銜接班都返曬,直至9月開學 ...
你個朋友真係極度自私,行為非常乞人憎

回覆 babypigs 的帖子

你的super自私朋友根本唔知自己想要乜,更加唔懂因材施教,做咗個極差的榜樣給兒女學習。錢多都唔係咁洗!

回覆:CyHgMaMa 的帖子

咁都得

我反而好明白嗰種xx vs yy 既post
,我好欣賞家長們只是想盡早有決定,放番其他位出黎。
但hold好多位嗰種,真係

這些父母,根本不明所報之學校的教學理念,一報就十多間,之後又hold往d offer.再慢慢研究边間適合,我想他們一定迷惘極了,只為了報而報,爭而爭,根本自己又吾明白小朋友需要,缺乏甚麼,只好取捨兩難,玩死自己,又害死他人!自私行為!

其實小一放榜剛剛開始,大家真係要放鬆d,睇開d。

星期一放榜喇,超緊張
我只幫我仔報考了2間神校,一間無feedback,一間岩岩2nd in完,如果星期一無結果,神校又唔收,我真係好迷惘

引用:其實小一放榜剛剛開始,大家真係要放鬆d,

原帖由 wendysuperbaby 於 13-11-23 發表
其實小一放榜剛剛開始,大家真係要放鬆d,睇開d。
在於我,就算我已有一個好好嘅offer, 我都同樣會叫人放位,這不代表我看不開,而是戥身邊朋友緊張、擔心,就算不認識的EK朋友,我也希望個個快d有心儀offer.

引用:Quote:原帖由+wendysuperbaby+於+13-11-23+

原帖由 seamama 於 13-11-23 發表
在於我,就算我已有一個好好嘅offer, 我都同樣會叫人放位,這不代表我看不開,而是戥身邊朋友緊張、擔心, ...
好煎熬。
我唔係玩大包圍既媽咪。
一直只心儀一間直資。
依家囡囡係備取生,所以都好榜惶。
我絕對無葡萄人地有咁多offer....因為我唔buy麻目的大包圍遊戲,但只係唔明點解係香港考間自己鐘意既學校讀書都咁困難。

這個game真難玩, 雖然你唔係大包圍既媽咪, 真係只選心儀既學校來報, 但有些冇經驗的又可能怕冇offer, 就咩都報, 但根本全部都唔同理念, 唔明倒頭來佢地會點選...但呢個世界真係咩人都有, 你唯有只能嘆句他們自私, 又或者政府呢個小一制度不好吧...!!!

我相信大部份人都只hold "offer" 罷了!未必真的間間留位嘅!

引用:我相信大部份人都只hold+"offer"+罷了!未

原帖由 Irismammy 於 13-11-24 發表
我相信大部份人都只hold "offer" 罷了!未必真的間間留位嘅!
會/敢留言的只hold 1 個,没有留言的就不敢講了!

引用:這些父母,根本不明所報之學校的教學理念,

‹ 上一主題|下一主題